Έβρος: Απόρθητο φρούριο τα ελληνικά σύνορα (video)

 

evros_frachtis© Παρέχεται από: Protothema.gr evros_frachtis

Στο «Οδοιπορικό για την ασφάλεια των συνόρων» κατέθεσαν τα βιώματα και τις εμπειρίες τους οι «άνθρωποι του Έβρου»: εθνοφύλακες, αστυνομικοί, συνοριοφύλακες, τοπικές αρχές αλλά και κτηνοτρόφοι, αγρότες και ψαράδες. Όπως αποκάλυψε η εκπομπή SocialNet με τον Φώτη Καρύδα, σε ένα οδοιπορικό για την ασφάλεια των συνόρων, αναμένεται να επεκταθεί και το αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών έτσι ώστε όλη η οριογραμμή του Έβρου να καλύπτεται από σύστημα καμερών, θερμικών και μη.

«Τα σύνορα τα φυλάμε γιατί είναι η πατρίδα μας και δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε μία πιθαμή γη. Εκείνος που δεν έχει πατρίδα δεν έχει τίποτα», τόνισε στην κάμερα της εκπομπής του Φώτη Καρύδα ο Χριστόφορος Ασλανίδης, ο οποίος παρά τα 80 χρόνια του δηλώνει ακόμα εθνοφύλακας. Αναφερόμενος στον φράχτη, πρόσθεσε: «Ο φράχτης όσα μέτρα είναι πάνω από τη γη, άλλα τόσα είναι από κάτω. Μόνο μύγα περνάει από εκεί».

Για την απόπειρα εισβολής μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Βενετίδης: «Όταν έγινε η απόπειρα εισβολής, ήρθε στον Έβρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ξένοι είδαν τι συμβαίνει εδώ αλλά και τι ρόλο παίζει αυτό το σημείο για την Ελλάδα».

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκεται στην περιοχή του Έβρου, κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, έμπειροι αστυνομικοί παρακολουθούν μέσα από τις κάμερες και καταγράφουν ότι συμβαίνει σε ολόκληρη τη συνοριακή γραμμή του Έβρου. «Η εμπειρία μας βοήθησε να χειριστούμε την περσινή κατάσταση καθώς και η συνεργασία με τον στρατό. Από τότε έχει στραφεί η προσοχή της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρώπης σε αυτό το κομμάτι των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και έχει αυξηθεί κατά πολύ η αποτρεπτική μας ικανότητα. Υπήρξε πρόσληψη 400 νέων συνοριακών φυλάκων και, ήδη, υπηρετούν μαζί με παλαιότερους συναδέλφους τους. Είναι γνώστες της περιοχής και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό αβαντάζ.

Συσκευή αναπαραγωγής βίντεο από: YouTube (Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένωνΌροι)

Υπάρχουν 24ωρες περιπολίες αστυνομίας, μικτές με τον ελληνικό στρατό όπως και κοινές με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex. Εκατό Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες εργάζονται στο πλάι των Ελλήνων για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Διαθέτουμε καινούρια επιχειρησιακά οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη κλπ Επίσης θα επεκταθεί και το αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών και όλη η οριογραμμή του Έβρου θα καλύπτεται από σύστημα καμερών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Τουρνάκης, διοικητής τμήματος συνοριακής φύλαξης Ορεστιάδας

«Πανίσχυρη ασπίδα» χαρακτήρισε τα όσα έχουν γίνει στον Έβρο τον τελευταίο χρόνο ο Νικόλαος Γκότσης, δημοτικός σύμβουλος Φερών, ο οποίος εξήρε τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ελληνική Πολιτεία την περσινή προσπάθεια εισβολής: «Τίποτα δεν είναι το ίδιο στην περιοχή μας από τον Μάρτιο του 2020. Ο φράχτης, η τεχνητή επιτήρηση των συνόρων, και η ενίσχυση των τμημάτων συνοριακής φύλαξης του νομού με τους 400 συνοριακούς, αποτελούν μία πανίσχυρη ασπίδα».

Η εκπομπή SocialNet με τον Φώτη Καρύδα προβάλλεται κάθε Παρασκευή (22.00) από το Action24.

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά