«Μάχη» για μια θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις: 40.500 υποψήφιοι για 1.600 θέσεις Επαγγελματιών Οπλιτών - Πτυχιούχοι μεταξύ των υποψηφίων

 Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον των νέων για μια θέση Επαγγελματία Οπλίτη και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώθηκε με συνολικά 40.500 υποψήφιους  να περιμένουν πλέον με αγωνία τις ειδικές επιτροπές σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία ώστε να προχωρήσουν στον έλεγχο και αξιολόγηση για να καταρτίσουν τις λίστες τόσο των επιτυχόντων όσο και των επιλαχόντων.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων έχει ήδη αρχίσει με τα αρμόδια στελέχη να μην μπορούν να κρύψουν την ικανοποίησή τους τόσο από την μαζική συμμετοχή όσο και από το υψηλό επίπεδο των υποψηφίων. Μεταξύ των 40.500 υπάρχουν νέοι με πτυχία και ξένες γλώσσες αλλά και διπλώματα κατάρτισης και εξειδίκευσης. Σημαντικό είναι το ποσοστό των υποψηφίων που κατάγονται από ακριτικές περιοχές, δηλαδή από τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Υποψήφιοι οι οποίοι μάλιστα θα μοριοδοτηθούν και εάν τελικά επιλεγούν, θα υπηρετήσουν σε Μονάδες όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο καταγωγής τους. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα παραμείνουν στις παραμεθόριες Μονάδες χωρίς δυνατότητα μετακίνησης στην ενδοχώρα.

Από τους συνολικά 40.500 υποψήφιους οι 19.500 έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους για τις 1.000 θέσεις στον Στρατό Ξηράς, 14.000 για 280 θέσεις στην Πολεμική Αεροπορία και 7.000 για 300 θέσεις ΕΠ.ΟΠ στο Πολεμικό Ναυτικό. Ο αριθμός των θέσεων προσδιορίστηκε αναλογικά με τις ανάγκες κάθε Επιτελείου ώστε να καλυφθούν κρίσιμες ειδικότητες, να ενισχυθούν Μονάδες αιχμής και να επανδρωθούν υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα.

Ενδεικτικά, από τους 1.000 ΕΠ.ΟΠ τους οποίους πρόκειται να προσλάβει ο Στρατός Ξηράς οι 200 προβλέπεται να ενισχύσουν τις Ειδικές Δυνάμεις, 130 θα είναι «μαυροσκούφηδες» στο Όπλο των Τεθωρακισμένων, επίσης 130 θα πάρει το Πυροβολικό ενώ σημαντικός αριθμός θα απορροφηθεί ακόμα και ως νοσηλευτές. Οι 200 «ειδικοδυναμίτες» θα παρουσιαστούν για εκπαίδευση στο ΚΕΕΔ στο Μεγάλο Πεύκο ενώ οι υπόλοιποι 800 στο ΚΕΤΘ στον Αυλώνα για τρίμηνη ταχύρυθμη εκπαίδευση στο βασικό Σχολείο Μαχητή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα ανάλογα Σχολεία Ειδικότητας. Οι ΕΠ.ΟΠ του Πολεμικού Ναυτικού θα ενισχύσουν κυρίως τα πλοία του Στόλου όπως και άλλες κρίσιμες ειδικότητες στους ναυστάθμους ενώ και η Πολεμική Αεροπορία έχει αυξημένες ανάγκες σε όλες τις Πτέρυγες και Σμηναρχίες Μάχης. 

Η επιλογή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο και άμεσα τα Επιτελεία θα ζητήσουν από τους επιτυχόντες τα απαραίτητα δικαιολογητικά με το επόμενο βήμα να είναι οι αθλητικές δοκιμασίες και οι ιατρικές εξετάσεις. Στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ώστε άμεσα οι νέοι ΕΠ.ΟΠ να προωθηθούν με διαδικασίες fast track στις Μονάδες και των τριών Κλάδων.

Η ανεργία που πλήττει τους νέους ακόμα και σε περιοχές όπως τα τουριστικά νησιά αλλά και η δυνατότητα μόνιμης παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις φαίνεται ότι τους οδήγησε μαζικά στα Στρατολογικά Γραφεία για μια αίτηση προκειμένου να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Η πρόσληψη των 1600 ΕΠ.ΟΠ σε συνδυασμό με τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης οι οποίοι θα προσληφθούν στη συνέχεια αλλά και με την αύξηση της θητείας για τους έφεδρους του ΣΞ στους 9 μήνες για την παραμεθόριο αναμένεται να έχουν άμεσα αποτελέσματα. Η αύξηση στην επάνδρωση των Μονάδων σε Έβρο και νησιά υπολογίζεται να ξεπεράσει το 15%.

«Μάχη» για μια θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις: 40.500 υποψήφιοι για 1.600 θέσεις Επαγγελματιών Οπλιτών - Πτυχιούχοι μεταξύ των υποψηφίων (newpost.gr)

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά