Δεν υπάρχουν τα λεφτά για την αποζημίωση νυχτερινής εργασίας- Μόνο αν θέλει το Υπ. Οικονομικών

 
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Αποζημίωση νυχτερινής υπηρεσίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», σας γνωρίζεται ότι η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων ανήκει στο συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική. 

Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν.4354/2015 (Α΄176), καταβάλλεται αποζημίωση εργασίας, καθ' υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου, στους υπαλλήλους του δημοσίου για την αντιμετώπιση εκτάκτων ή εποχικών ή επειγουσών αναγκών. Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διέπονται από διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς, και επομένως, δεν είναι εφικτή η επέκταση του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για τους πολιτικούς υπαλλήλους του δημοσίου και σε αυτά. Επίσης, ο ν. 4472/2017 (Α΄74), που ρυθμίζει τις αποδοχές των στελεχών είναι ειδικός, αποδέχεται την ανάγκη ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης τους και προς τούτο χορηγεί επιδόματα που συναρτώνται με τον τρόπο, το χώρο, τις συνθήκες απασχόλησης και τη φύση της προσφερόμενης εργασίας, χωρίς ωράριο και κατά τις νυχτερινές ώρες. 

Μεταξύ των επιδομάτων αυτών είναι και η αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία, κατ’ εφαρμογή του ιδίου ως άνω νόμου. Εν κατακλείδι, συνάγεται ότι δεν υφίσταται θέμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, αφού το ισχύον πλαίσιο αμοιβών αναγνωρίζει την ανάγκη αποζημίωσης των -2- στρατιωτικών για τη νυχτερινή απασχόληση τους. Το ζήτημα είναι καθαρά δημοσιονομικό, και στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχει ολοκληρώσει όλες τις ενέργειες για τη σύνταξη νεότερου σχεδίου ΚΥΑ, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεσή των απαιτούμενων πιστώσεων. 

 Το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και διασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης εναπόκειται στη βούληση του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο συνεργαζόμαστε, καθώς έχει την ευθύνη εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε συνάρτηση και με το κόστος διαχείρισης των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεφτά δεν υπάρχουν να εφαρμοσουν τον νομο. Ας προσμετρηθουν ως συνταξιμος χρόνος για τον καθένα,γιατι αν αναλογιστει κανεις το ποσα νυχτερινά έκανε κατα το παρελθόν υπέρ καλύπτει δευτερες πενταετιες οποτε τουλαχιστον απο το 2017 που ψηφίστηκε ο νομος ειναι μια λυση εαν θελουν τα αρμοδια υπουργεια να το δουνε και να συψηφισουν τα δεδουλευμενα με συνταξιμο χρονο. Μήπως να γίνει πρόταση και από τις ενώσεις?(προσωπική άποψη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά