Τουρκία: Επανέρχεται για Καστελλόριζο – Προαναγγελία νέων ερευνών

 

© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως η χώρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Ο κ. Ντονμέζ αναφέρθηκε στο Καστελλόριζο και απέρριψε τις θέσεις της Ελλάδας για ΑΟΖ, ενώ υποστήριξε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει κάνει πολλές συζητήσεις για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε συνεργασία με τη Λιβύη, σε περιοχές νότια της Κρήτης, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει –αναλόγως της περιοχής– προβλήματα με την Ελλάδα. Η δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας θεωρείται πως είναι μια προαναγγελία της επαναδραστηριοποίησης της Αγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες κανένα σεισμογραφικό πλοίο αλλά ούτε και γεωτρύπανο δεν βρίσκεται στην περιοχή.

«Εχουμε κάνει περίπου 8 γεωτρήσεις στη Μεσόγειο εδώ και 3 χρόνια. Τρεις από αυτές βρίσκονται γύρω από την “ΤΔΒΚ”, οι άλλες πέντε βρίσκονται μέσα στις περιοχές εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Οι σεισμικές μελέτες συνεχίζονται επίσης. Αυτό που είπαμε από την αρχή είναι ότι σε αυτές τις περιοχές έχουμε τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνουμε βήμα πίσω», δήλωσε ο κ. Ντονμέζ και ανέφερε πως «οι θέσεις της Ελλάδας έχουν ως κέντρο το νησί του Καστελλόριζου, το οποίο απέχει πολύ από την ηπειρωτική Ελλάδα. Αποτελεί ένα παράξενο παράδειγμα. Υπάρχει ένας τέτοιος ισχυρισμός λόγω ενός μικρού νησιού που απέχει 600 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα. Συνεπώς θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας εντός αυτού του πεδίου, οπότε δεν υπάρχει κανένα βήμα υποχώρησης».

Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» παραμένει ελλιμενισμένο και Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως θα αποπλεύσει σύντομα, χωρίς να διευκρινίζουν την κατεύθυνσή του. Αναλυτές εκτιμούν πως αυτή την περίοδο δεν περιμένουν κινητικότητα της Αγκυρας σε περιοχές κοντά στα ελληνικά νησιά, ωστόσο δεν αποκλείουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο σε περίπτωση αποτυχίας των συναντήσεων αξιωματούχων των δύο χωρών και των επαφών με την Ε.Ε.

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για άλλη μια φορά υποστήριξε πως η Ελλάδα κάνει «προβοκάτσιες και προκλήσεις». «Οι Ελληνες γείτονές μας πρέπει να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και όχι τα αφεντικά τους. H Ελλάδα δεν πρέπει να επιχειρεί να απεικονίζει τα προβλήματά της με την Τουρκία ως πρόβλημα Τουρκίας – ΗΠΑ, Τουρκίας – ΝΑΤΟ, Τουρκίας – Ε.Ε. Αυτό δεν βοηθά κανέναν. Η μεγαλύτερη ζημιά θα συμβεί στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αυτού στην ιστορία», δήλωσε ο κ. Ακάρ.

Η εφημερίδα Cumhuriyet αποκαλύπτει πως η Αγκυρα έστειλε πρόσκληση στον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι για να συμμετάσχει στο Φόρουμ Διπλωματίας που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στην Αττάλεια. Πριν από λίγες ημέρες η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε την πρόσκληση την οποία είχε απευθύνει στον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ.

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντζεϊ Ντούντα. Ο Τούρκος πρόεδρος επίσημα ανακοίνωσε την πώληση μη επανδρωμένων οπλισμένων αεροσκαφών Bayraktar προς την κυβέρνηση της Πολωνίας. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η Αγκυρα σχεδιάζει να παραδώσει στη Βαρσοβία 24 Βayraktar.

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά