Πώς έφτασαν σε αυστηρό lockdown οι Καστανιές - "Ούτε στρατιωτικοί δεν περνούν από το χωριό"

 


Το Sputnik στις Καστανιές του Έβρου έναν χρόνο μετά από τα επεισόδια. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.05.2021
Την εκκλησία και τη στάση του ιερέα έναντι του κορονοϊού που καλούσε τον κόσμο να μην φορά μάσκα δείχνουν οι κάτοικοι των Καστανιών, αρκετοί εκ των οποίων έχουν νοσήσει - κάποιοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι- ενώ όλο το χωριό βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτου lockdown
«Ούτε στρατιωτικοί δεν περνούν από το χωριό για να πάνε στο φυλάκιο. Είμαστε σε απόλυτο lockdown». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στο Sputnik ο πρόεδρος των Καστανιών Έβρου Σταύρος Τζαμαλίδης την κατάσταση που επικρατεί από το πρωί του περασμένου Σαββάτου 8 Μαΐου οπότε και το χωριό τέθηκε σε καθεστώς απόλυτου lockdown λόγω έξαρσης της πανδημίας στους κατοίκους.
Το χωριό Καστανιές βρίσκεται κυριολεκτικά μια «ανάσα» από τα ελληνοτουρκικά σύνορα- μόλις 6 χιλιόμετρα από την Αδριανούπολη- και έγινε γνωστό πέρυσι τον Μάρτιο όταν έκλεισαν τα σύνορα καθώς χιλιάδες μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί επί τουρκικού εδάφους στο Παζάρ Κουλέ προσπαθώντας να περάσουν επί ελληνικού εδάφους.


Στις Καστανιές βρίσκεται το Στρατιωτικό φυλάκιο 1 και από την περασμένη Παρασκευή 7 Μαΐου δεν έχει βγει ή εισέλθει κανένας στρατιωτικός από το χωριό λόγω του lockdown.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη (σ.σ. οι Καστανιές ανήκουν στον Δήμο Ορεστιάδας) αστυνομικοί βρίσκονται στις δύο εισόδους του χωριού προκειμένου να μην εισέρχεται ή εξέρχεται κανείς «ενώ περιπολικό της αστυνομίας εκτελεί περιπολίες και εντός της κοινότητας».
«Γίνεται τήρηση των αυστηρών μέτρων του lockdown. Κανείς δεν μπαίνει ή βγαίνει από το χωριό ενώ και εντός των Καστανιών οι κάτοικοι δεν κυκλοφορούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.
Όπως ανέφερε ο κ. Τζαμαλίδης, περίπου 25 συγχωριανοί του διαφόρων ηλικιών νοσούν ενώ «τέσσερα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης».
Κάτοικος των Καστανιών (σ.σ. για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύουμε τα στοιχεία της) που μίλησε στο Sputnik και η οποία ασθένησε με κορονοϊό, παρ' όλα αυτά παρέμεινε στο σπίτι, «καθώς τα συμπτώματα μου ήταν σχετικά ήπια, δηλαδή πυρετός και σωματική ατονία» ανέφερε ότι «το lockdown έπρεπε να είχε επιβληθεί δυο εβδομάδες νωρίτερα».
«Όλα ξεκίνησαν από το Σάββατο του Λαζάρου όταν πήγε πάρα πολύς κόσμος στην εκκλησία για να κάνουν τα μνημόσυνα. Τα μέτρα δεν τηρήθηκαν ενώ όπως μάθαμε ένας ιεροψάλτης τελικά ήταν θετικός στον κορονοϊό. Από εκεί ξεκίνησε το κακό και κόλλησαν πάρα πολλοί» είπε.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Sputnik, διασωληνωμένη είναι και μια γυναίκα ιεροψάλτης, ο καντιλανάφτης της εκκλησίας και δύο άλλα άτομα που κοινώνησαν.
Σύμφωνα με μαρτυρία άλλου κατοίκου, από τον κορονοϊό νοσεί και ο ιερέας της συγκεκριμένης εκκλησίας καθώς και η σύζυγος του.
«Όλα ξεκίνησαν από την εκκλησία. Ο παπάς ήταν αρνητής του κορονοϊού και έλεγε στον κόσμο να μην φορά μάσκες. Στην εκκλησία έμπαινε πολύς κόσμος, δεν τηρούνταν τα μέτρα και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να νοσήσει μετά τόσος κόσμος στο χωριό» ανέφερε.


Στο χωριό όπως είπε ο πρόεδρος του, κ. Τζαμαλίδης γίνεται κανονικά η τροφοδοσία των τροφίμων και των φαρμάκων, «δύο φορές έχει έρθει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και έκανε rapid test» ενώ εκτιμά ότι το lockdown που ισχύει μέχρι το επόμενο Σάββατο 15 Μάϊου «ίσως συνεχιστεί μια εβδομάδα ακόμη, αν και αρκετοί τελειώνουν με τη νόσο δηλαδή με τις ημέρες της καραντίνας».
Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε ο κ. Τζαμαλίδης είναι η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες του χωριού καθώς όπως είπε «εδώ είμαστε μικρή κοινωνία, τα κρούσματα μαθαίνονται γρήγορα. Κάναμε υπομονή τόσους μήνες και όταν άνοιξε η εστίαση και θα μπορούσε το χωριό να δουλέψει εμείς δεν δουλέψαμε».
«Πρωτομαγιά εδώ γινόταν χαμός από κόσμο και φέτος δεν είχαμε τίποτα. Οι επαγγελματίες με τα καφέ, τα παντοπωλεία, τα εστιατόρια έχουν πάθει μεγάλη ζημιά» κατέληξε.
Πώς έφτασαν σε αυστηρό lockdown οι Καστανιές - "Ούτε στρατιωτικοί δεν περνούν από το χωριό" - Sputnik Ελλάδα, 10.05.2021 (sputniknews.gr)
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά