Ολοκληρώθηκε η συγκρότηση Ιστορικού Μουσικού Αρχείου του Μουσικού Σώματος Στρατού Ξηράς











Το Ιστορικό Μουσικό Αρχείο της Διεύθυνσης Μουσικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Ι.Μ.Α. ΔΜΣ/ΓΕΣ) αποτελείται από 1300 περίπου ιστορικά μουσικά τεκμήρια, μια πλούσια συλλογή η οποία περιέχει έντυπα και χειρόγραφα μουσικά έργα. Οι πρώτες ενέργειες συγκέντρωσης των μουσικών τεκμηρίων ξεκίνησαν δειλά το έτος 2008 με υλικό από τις Στρατιωτικές Μπάντες της χώρας και από δωρεές στρατιωτικών μουσικών (Βασίλειος Σωζόπουλος, Αναστάσιος Ρεμούνδος, Φώτιος Μαυροειδής, Γεράσιμος Κανιώρος). Το 2020 ολοκληρώθηκε η καταγραφή και φύλαξη του αρχείου σε κατάλληλο χώρο και πλέον διατίθεται η ηλεκτρονική αναζήτηση και εξερεύνηση του, από ερευνητές – μελετητές. Το αρχείο έχει ως στόχο την έρευνα, καταγραφή και μελέτη των μουσικών έργων των εν Ελλάδι Στρατιωτικών Μουσικών και παρέχει στον επισκέπτη πληροφορίες για το ρεπερτόριο της εκάστοτε εποχής, τους συνθέτες, αντιγραφείς και ενοργανωτές. Παράλληλα το αρχείο προσφέρει παρτιτούρες και έργα σημαντικών αρχιμουσικών του στρατεύματος όπως του Ιωσήφ Καίσαρη, Ανδρέα Ζάιλερ, Franz Sailer, Νικόλαου Σταθερού, Μανώλη Καλομοίρη, Αναστάσιου Ρεμούνδου, Γεράσιμου Κανιώρου, Βασίλειου Σωζόπουλου και άλλων.

Ο πλούτος του ρεπερτορίου και η ιστορική του σημασία αποτελούν τη μουσική μνήμη του στρατεύματος καθώς οι Μπάντες για σχεδόν δύο αιώνες ακολούθησαν τον Ελληνικό στρατό σε κάθε πολεμική περίοδο (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Το υλικό του αρχείου χρονολογείται από τα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα και περιλαμβάνει συναυλιακά και μπαντιστικά έργα. Πρόκειται για το ρεπερτόριο το οποίο κυριαρχούσε στις μπάντες και στις ορχήστρες της εποχής και προέρχεται από την ιταλική, γαλλική και γερμανική μουσική δημιουργία. Ωστόσο σημαντικό ρόλο στο αρχείο διαδραματίζουν οι ελληνικές και ξένες οπερέτες οι οποίες αποτελούσαν το κύριο και ουσιαστικό ρεπερτόριο των Στρατιωτικών Μουσικών εκείνης της εποχής.

Το Ιστορικό Μουσικό Αρχείο της Διεύθυνσης Μουσικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού αποτελεί σημαντική πηγή αναζήτησης έργων και πεδίο έρευνας του ηχοτοπίου του εικοστού αιώνα. Το αρχείο δύναται πλέον επάξια να προστεθεί στον χάρτη των μουσικών αρχείων της Ελλάδας, ως χαρακτηριστική πτυχή της ιστορίας της Νεοελληνικής μουσικής. Το περιεχόμενο του αρχείου πρόκεται να διευρυνθεί, καθώς αναμένονται ευγενείς δωρεές συλλεκτών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ:

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά