Το ΕΟΠΥΥ χρωστάει 302.778.358,06 € στο ΥΠΕΘΑ- Απίστευτες οι οφειλές του ΕΚΑΒ στα Γενικά Επιτελεία

 





Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Γιώργος Φραγγίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου με θέμα «Οφειλές τρίτων προς ΕΔ για παροχές υπηρεσιών υγείας», σας γνωρίζονται, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τα ακόλουθα:

 Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (ΣΝ) και το ΝΙΜΤΣ, στο πλαίσιο της πολυσύνθετης προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα μας, συνεισφέρουν στο επιβαρυμένο έργο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) καλύπτοντας τις υγειονομικές ανάγκες μεγάλου ποσοστού πολιτών. Οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ αποτελούν κύρια πηγή εσόδων για τα ΣΝ και το ΝΙΜΤΣ, ενώ η ύπαρξη συσσωρευμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτά δημιουργεί σημαντική έλλειψη ταμειακής ρευστότητας, με απότοκο οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το ΥΠΕΘΑ να ανέρχονται, την 31η Δεκεμβρίου 2020, σε 302.778.358,06 € σύμφωνα με το συνημμένο Πίνακα, τον οποίο σας καταθέτω, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι οφειλές ανά έτος και ανά Νοσοκομείο. 

Περαιτέρω, παρατηρούνται αρρυθμίες και στην τήρηση της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών, εντός της οποίας τα ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα πρέπει, υποχρεωτικά, να προκαταβάλλουν στα στρατιωτικά νοσοκομεία το 90% του συνολικού ποσού, που προκύπτει από τα υποβαλλόμενα μηνιαίως δικαιολογητικά για δαπάνες υγειονομικής -2- περίθαλψης των ασφαλισμένων τους, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας (ν.4278/14, Α΄ 157). 

Όσον αφορά στις οφειλές του ΕΚΑΒ, αυτές ανέρχονται, ανά Γενικό Επιτελείο, στα ποσά των 17.005.888,86 € προς το ΓΕΣ, των 102.500.000,00 € προς το ΓΕΑ, ενώ δεν υφίστανται οφειλές προς το ΓΕΝ. 

Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο λήψης μέτρων ομαλοποίησης της χρηματοδότησης των ΣΝ, έχουν αναληφθεί ενέργειες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, κατόπιν εντολών και κατευθύνσεων της Πολιτικής Ηγεσίας, με τις οποίες καθορίστηκαν οι σχετικές διαδικασίες αναφορικά με τον προϋπολογισμό (Π/Υ), τις προμήθειες και την οικονομική διαχείριση των ΣΝ. Από τα προεκτεθέντα ευχερώς συνάγεται ότι, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ των συσσωρευμένων οφειλών προς τα ΣΝ και το ΝΙΜΤΣ, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία τους, όσο και για την απρόσκοπτη διασφάλιση της κοινωνικής προσφοράς τους. 

 Τέλος, το ΥΠΕΘΑ αντιλαμβάνεται πλήρως το υψηλό δημοσιονομικό φορτίο που προκαλεί η αντιμετώπιση της υφιστάμενης υγειονομικής κρίσης, γι’ αυτό και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καταρτιστεί με μέριμνα του ΕΟΠΥΥ σχετικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών, για την εξόφληση του συνόλου των συσσωρευμένων οφειλών του προς τα ΣΝ. 


ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ





Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά