Ημερήσια Διαταγή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 
Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Τη σημερινή ημέρα εορτάζουμε το σημαντικότερο γεγονός της νεότερης Ελληνικής ιστορίας και ένα ξεχωριστό ορόσημο στην πορεία του Ελληνισμού στο βάθος των αιώνων. Ένα ορόσημο που αναδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και το αγωνιστικό πνεύμα των Ελλήνων, στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Έθνος μας διαχρονικά και το καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους του λαούς του κόσμου.

Με τη σημερινή επέτειο του αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τιμούμε τους προγόνους μας, που αγωνίσθηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Με δέος και θαυμασμό στεκόμαστε απέναντι στους ήρωες της Επανάστασης του 1821, που ύψωσαν το ανάστημά τους και κατόρθωσαν να νικήσουν έναν πολυπληθέστερο και ισχυρότερο αντίπαλο, για να διακηρύξουν την Ελευθερία του Γένους. Η ηρωική εκείνη γενιά των Αγωνιστών του 1821 δεν αποτίναξε μόνο τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά συνέδραμε αποφασιστικά στην εδραίωση των κατάλληλων πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, για την ανάδειξη και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των λαών για αυτοδιάθεση, αυτοπροσδιορισμό και εθνική ανεξαρτησία.

200 χρόνια μετά από την Ελληνική Επανάσταση, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ρήση «Ελευθερία ή Θάνατος» δεν ήταν σύνθημα απόγνωσης, αλλά σύνθημα συνειδητής επιλογής και στάση ζωής, που μας διδάσκει ότι αυτός που είναι αποφασισμένος να θυσιαστεί για τα δίκαιά του, είναι ανίκητος.

O Έλληνας αγωνίζεται για τις Αρχές και τις Αξίες του και το πράττει χωρίς να πτοείται από αρνητικούς συσχετισμούς αριθμητικής και υλικής ισχύος, οι οποίοι εξάλλου δεν τον εμπόδισαν ποτέ να νικήσει.

Φέρει όμως και μια ιστορική ευλογία. Να αγωνίζεται συνήθως πρώτος από όλους, απέναντι σε απειλές, που ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ή διστάζει να αντιμετωπίσει. Κι έχει μία διπλή και βαριά ιστορική ευθύνη: Να αφυπνίζει τον κόσμο απέναντι στις αναδυόμενες απειλές και να νικά σε αυτούς τους αγώνες.

Γυναίκες και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Σήμερα, η Ελλάδα διαδραματίζει ξανά κρίσιμο ρόλο, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, αποτελώντας πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα από το πέρασμα των χρόνων, η χώρα έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνή παράγοντα σταθερότητας, που σέβεται τις υποχρεώσεις της και διεκδικεί τα δικαιώματά της, όπως αυτά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις, ισχυροποιεί την παρουσία της σε χώρους εθνικού ενδιαφέροντος και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και σθεναρά οποιαδήποτε ενέργεια, που στρέφεται ενάντια στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Διανύοντας μια περίοδο με έντονη γεωπολιτική ρευστότητα και πολυεπίπεδες προκλήσεις ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να υπερβούν τις δυσκολίες και να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε γη, θάλασσα και αέρα, σε όλη την ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στον Έβρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με συνέπεια στον αρχικό μας σχεδιασμό και σε συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλουμε, έχουμε πετύχει να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αμυντική ικανότητα και αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διατηρούν και βελτιώνουν περαιτέρω τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ετοιμότητάς τους και διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή στρέφεται ενάντια στην εθνική ασφάλεια, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.

Ο αγώνας του 1821 παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος, μας εμπνέει και ταυτόχρονα μας διδάσκει. Η ιστορική μνήμη ενδυναμώνει την ελπίδα, αποτελεί πηγή αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας για τις σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάδειξη της Ελλάδας σε πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Οι αγώνες και η παρακαταθήκη των προγόνων μας αποτελούν το φάρο που οδηγεί τα βήματά μας. Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο την εκπλήρωση της αποστολή σας, υπερασπιζόμενοι το αγαθό της ελευθερίας, για το οποίο οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν πριν 200 χρόνια.

Δόξα και τιμή στους αθάνατους αγωνιστές του 1821.

 

Ζήτω η Ελλάδα

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις

 

                                                                                                     Υπουργός Εθνικής Άμυνας

                                                                                                     Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά