Επέτειος 25ης Μαρτίου: Λαμπρή παρέλαση με υψηλούς προσκεκλημένους και πτήσεις Rafale – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

 Επέτειος 25ης Μαρτίου: Λαμπρή παρέλαση με υψηλούς προσκεκλημένους και πτήσεις Rafale – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας | tovima.gr




Με κάθε επισημότητα και τη λαμπρότητα που αρμόζει στη συμπλήρωση των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 κατά του τουρκικού ζυγού αναμένεται να εορταστεί η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου.







Η στρατιωτική παρέλαση αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς ο συμβολισμός του Αγώνα για την Ανεξαρτησία ξεπερνά τα όρια της χώρας μας. Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτό, τα χρώματα της γαλανόλευκης σημαίας θα κυριαρχήσουν σε δεκάδες χώρες του πλανήτη, όπου θα φωταγωγηθούν εμβληματικά κτήρια.



Η Ελλάδα έχει απευθύνει πρόσκληση στους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, ωστόσο η πραγματικότητα της πανδημίας επέβαλε αλλαγές στο πρόγραμμα.

Η νέα καραντίνα τεσσάρων εβδομάδων που επιβλήθηκε στη Γαλλία ανάγκασε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ακυρώσει την επίσκεψή του. Στη θέση του θα βρεθεί η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλίμ η οποία είχε επισκεφτεί την Αθήνα λίγους μήνες νωρίτερα για την υπογραφή των συμβάσεων για τα Rafale.

Η Αθήνα είχε απευθύνει πρόσκληση και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τιμήσει με την παρουσία του τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς εδώ και μήνες δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό και η συμμετοχή του σε διεθνείς εκδηλώσεις πραγματοποιείται μονάχα μέσω τηλεδιάσκεψης. Έδωσε, όμως, εντολή η χώρα να εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος Θα φτάσει στην Αθήνα την 24η Μαρτίου, θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και θα παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις και τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα.

Την παρουσία τους επιβεβαίωσε και ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης. Το ζεύγος εκπροσωπεί τη Βρετανία. Εκτός από το θεσμικό τους ρόλο, όμως, υπάρχει και η πτυχή των ιδιαίτερων δεσμών που διατηρεί ο Κάρολος με την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Είναι γνωστό ότι επισκέπτεται συχνά το Άγιον Όρος, ενώ με δική του χρηματοδότηση αναστηλώθηκε προ ετών ο ναός του Αγίου Ευδόκιμου, στην είσοδο του Βατοπαιδίου και τα εγκαίνια έκανε μάλιστα ο ίδιος. 

Rafale και αμερικανικά F-16

Οι προσκεκλημένοι θα πραγματοποιήσουν κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ή στρατιωτικός αξιωματούχος συνοδεύει τον υψηλό προσκεκλημένο και στρατιωτικό άγημα αποδίδει τιμές. Η μοναδική παρέλαση φέτος θα είναι η στρατιωτική στο Σύνταγμα, η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Ο ελληνικός ουρανός θα γεμίσει με πολεμικά αεροπλάνα: αμερικανικά F-16, γαλλικά Rafale, ελληνικά F-16 και Mirage. Όλα τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα απογειωθούν σχεδόν ταυτόχρονα από τις βάσεις τους και θα πετάξουν τιμητικά πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις.

Θα παρελάσουν ιππείς, με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων. Συνολικά θα παρελάσουν 15 ιππείς φορώντας στολές του 1821, των βαλκανικών πολέμων και στολές από τον πρώτο και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και σύγχρονες στολές. Θα κρατούν ιστορικές σημαίες από τους αγώνες του έθνους. Μπάντες θα παίζουν τους εθνικούς ύμνους των τεσσάρων χωρών.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα παρακολουθήσουν την παρέλαση. Αργότερα, θα περιηγηθούν στο ανακαινισμένο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, που θα κάνει εγκαίνια εκείνη την ημέρα, με οικοδεσπότες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολούθως, η Προεδρία της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Θα υπάρξει επιτήρηση του κέντρου της Αθήνας από ελικόπτερα και drones καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι ομάδες της ΕΚΑΜ καθώς και πεζές περιπολίες. 

Το σχέδιο ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ.

Τα μέτρα ασφαλεάις της Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι δρακόντεια. Καθημερινές συσκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες  στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να οριστικοποιήσουν τα μέτρα, για τα οποία θα διατεθούν χιλιάδες αστυνομικοί.

Το πλέγμα των μέτρων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, θα έχει ως επίκεντρο την εξέδρα των επισήμων, γύρω από την οποία θα δημιουργηθούν ομόκεντροι κύκλοι από απροσπέλαστα αστυνομικά μπλόκα που θα καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση πολιτών.

Drone και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα «χτενίζουν» από αέρος τις τοποθεσίες της παρέλασης, μεταδίδοντας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ παρατηρητές θα βρίσκονται και στις ταράτσες των ψηλών κτιρίων. Εκτός από τη φυσική παρουσία των αστυνομικών, υπάρχει και πρόβλεψη για ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας από βαν της Αστυνομίας με απενεργοποιητές κινητών (jammer).

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα συνοδεύονται, από το πρώτο τους βήμα στην Αθήνα από πάνοπλους αστυνομικούς.

Σε όλα τα σημεία διέλευσης θα πραγματοποιούνται ιδιότυπες «αποστειρώσεις» δρόμων, με στόχο να μην υπάρχουν… δυσάρεστες συναντήσεις, ενώ σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται και τα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν.

Ομάδες περιφρούρησης θα τοποθετηθούν και σε όλους τους τόπους συναντήσεων και εκδηλώσεων στους οποίους θα παραβρεθούν οι επίσημοι συμμετέχοντες.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα παρακολουθήσουν την στρατιωτική παρέλαση και θα ξεναγηθούν στη νέα Πινακοθήκη, ενώ αναμένεται να έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εξέδρα των επισήμων θα βρίσκονται 30 – 50 άτομα, με τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό.

tovima

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά