Σε αυξημένη ετοιμότητα και πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:16 κοντά στη Λάρισα και την Ελασσόνα.
Από την ισχυρή δόνηση προκλήθηκαν ζημιές σε τουλάχιστον 30 σπίτια, ενώ έξι άτομα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν.
Ο σεισμός προκάλεσε επίσης σοβαρές ζημιές σε σπίτια αλλά και στο σχολείο στπ Δαμάσι. Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «με τη συνδρομή του στρατού θα στηθούν σκηνές στο γήπεδο Δαμασίου για τη διανυκτέρευση των ανθρώπων που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές».
Το εστιακό βάθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήταν στα δέκα χιλιόμετρα, ενώ ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί εντάσεως 4,6 Ρίχτερ (στις 12.19), 4,2 Ρίχτερ (στις 12.26) και 4,9 Ρίχτερ (στις 12.34).
Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Aμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.
Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.
Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.
Η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές σε οικίες στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, όπου και ολοκληρώθηκε επιτυχώς επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου ατόμου, καθώς και σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου, όπως και στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι.
Ζημιές και στην Περιφέρειακή Ενότητα Τρικάλων
Καταστροφές σε σπίτια και κτίρια, όμως, έχουν σημειωθεί και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και πιο συγκεκριμέναστον Δήμο Φαρκαδόνας, τους οικισμούς Ζάρκο, Πηνειάδα, Παναγίτσα, Γριζάνο, Οιχαλεία και Πετρωτό, όπως είπε ο αντιπεριφερειιάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.
Συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών ήδη έχουν μεταβεί στην περιοχή και εξετάζουν τα κτίρια.
Από τις 5 το απόγευμα στα Τρίκαλα πραγματοποιείται σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας των Τρικάλων για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στην περιοχή.
Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.
Στην περιοχή μεταβαίνει και κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Επίσης, μεταβαίνουν ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, καθώς και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.
Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί.
Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία.
Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε πως είναι «γνωστό το σεισμικό ρήγμα, κατά πάσα πιθανότητα είναι το ρήγμα του Τυρνάβου», ενώ και αυτός δήλωσε πως «δεν υπήρξε ιδιαίτερη έντονη προσεισμική ακολουθία».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου