Καταργούν τις συντάξεις πριν τα 62

© Παρέχεται από: capital.gr
Κατάργηση πρόωρων συντάξεων πριν από τα 62 προβλέπει διάταξη-βόμβα που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών και επρόκειτο να περάσει μαζί με τα μέτρα του 4ου Μνημονίου που ψηφίστηκαν στις 18 Μαΐου (ν. 4472).
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής", επί της ουσίας λέει ότι οι υπάλληλοι θα μπορούν να αποχωρούν με όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη, αλλά η σύνταξη δεν θα καταβάλλεται αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ πλήρους και μειωμένης είναι πάνω από 5 έτη.
Στο "παρά πέντε" της κατάθεσης του νομοσχεδίου, η διάταξη αποφασίστηκε να μη συμπεριληφθεί μαζί με τα υπόλοιπα μνημονιακά μέτρα και μένει σε "εφεδρεία" μέχρι νεωτέρας.
Η διάταξη αφορά στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, αλλά ανοίγει το δρόμο για ανάλογη εφαρμογή και στα ταμεία μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή για το ΙΚΑ, τα ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών και άλλους φορείς που έχουν καθεστώς πρόωρης εξόδου.
Το πρόβλημα, ειδικά για το Δημόσιο, είναι ότι χωρίς αυτή τη διάταξη δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση πρόωρων συντάξεων γιατί η νομοθεσία δεν επιτρέπει την καταβολή σύνταξης, παρά μόνο όταν ο υπάλληλος αποχωρεί έως 5 χρόνια νωρίτερα από το όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης.
Η αρχική εγκύκλιος που είχε βγει το 2015 δεν έλυσε το πρόβλημα, καθώς με τα νέα όρια ηλικίας η έξοδος με μειωμένη επέφερε ποινή περικοπής σύνταξης ως και 60%, γιατί το πέναλτι πρόωρης εξόδου επιβαλλόταν με περικοπή σύνταξης 6% το χρόνο, ακόμη και αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ πλήρους και μειωμένης σύνταξης ήταν μεγαλύτερη των 5 ετών.
Η ερμηνεία αυτής της εγκυκλίου δημιούργησε νομικά ζητήματα καθώς δεν υπήρχε καμία προηγούμενη νομοθετική διάταξη που να ορίζει ότι η ποινή με μειωμένο όριο ηλικίας από το Δημόσιο επιβάλλεται και πέραν των 5 ετών.
Αυτό το πρόβλημα ήρθε να "λύσει" η νέα νομοθετική διάταξη, με την οποία όμως κλείνουν οι πόρτες για σύνταξη σε όσους δεν έχουν ως 5 έτη διαφορά από το νέο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη!
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της διάταξης, που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", οι πρόωρες-μειωμένες συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που αποχωρούν ή θα αποχωρήσουν σε ηλικίες που υπολείπονται τουλάχιστον κατά 5 έτη από το νέο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη, δεν θα καταβάλλονται κατά την έξοδο από την υπηρεσία τους, έως ότου η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική τους ηλικία και στο όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης φτάσει να είναι 5 χρόνια.

msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά