"Έφυγε " ο τελευταίος διοικητής του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο το 1974

Ο Ταξίαρχος Σταυρουλόπουλος ο τελευταίος διοικητής του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο το 1974 έφυγε σήμερα απο την ζωή.
Θα συναντήσει τους υπόλοιπους Μαχητές της ΕΛΔΥΚ.Καλό ταξίδι κύριε Ταξίαρχε.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ-ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ.!

Ο Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος του Δημητρίου είναι απόστρατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και άσκησε στρατιωτικά διοικητικά καθήκοντα στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) τον Αύγουστο 1974, κατά την εισβολή του "Αττίλα" στην Κύπρο. .

Ο Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος γεννήθηκε στον Ψαθόπυργο Αχαΐας και κατάγεται από στρατιωτική οικογένεια. Σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση, στελεχώνοντας τον λόχο Δεδούση του 5/42 του Συνταγματάρχη Δ. Ψαρρού. Μετά την απελευθέρωση εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων και αποφοίτησε το 1949 . Έλαβε μέρος στις τελευταίες επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο ,υπηρετώντας στη Φλώρινα, όπου τραυματίσθηκε.

Στην Κύπρο υπηρέτησε για πρώτη φορά την περίοδο 1961-1963. Το 1974 υπηρετούσε στο 2ο Ε.Γ. του Αρχηγείου Στρατού με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Τον Ιούλιο 1974 διατάχθηκε να μεταβεί στην Κύπρο για να συνοδεύσει τη σειρά αντικαταστάσεως της ΕΛ.ΔΥ.Κ. και να παραλάβει τους απολυόμενους που θα επαναπατρίζονταν.

Λόγω της εισβολής, παρέμεινε στην Κύπρο και διετέλεσε υποδιοικητής της ΕΛ.ΔΥ.Κ. από 10/8/1974, στρατοπεδάρχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ. από 13/8/1974 και επικεφαλής των Δυνάμεων Αμύνης του Στρατοπέδου ΕΛ.ΔΥ.Κ. κατά τις κρίσιμες μάχες που έγιναν από την 14η Αυγούστου 1974 ως τις 16η Αυγούστου 1974. Αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Ταξιάρχου ,λίγο καιρό μετά την εισβολή.

Οι ιστορικές αναμνήσεις του περιέχονται στο βιβλίο "Το Χρονικό της μάχης της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) 14-16/8/1974, που επιμελήθηκε ο Κ. Δημητριάδης. Το υλικό του βιβλίου αυτού περιέχει πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια για τα πολεμικά συμβάντα κατά την εισβολή και συνιστά μνημείο της αυτοθυσίας και της γενναιότητας που επέδειξαν οι Έλληνες στρατιώτες (αλλά και Έλληνες άμαχοι) στις μάχες του Αυγούστου 1974 στο στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ.wikipedia


Share on Google Plus

About VALIA ABATZI

Παιδί στρατιωτικής οικογένειας. Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Πτυχιούχος Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα. Έχει παρουσιάσει αρκετές εκδηλώσεις και είναι η ιδιοκτήτρια του ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας ΔΙΕΚ Τρίπολης. Διδάσκει Στρατιωτικό Ρεπορτάζ και Δημόσιες σχέσεις στις ΕΔ. Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου