Σχετικά με τις υπηρεσίες των Στρατιωτικών

Του Φωτίου Μπάτζιου, Αντιπροέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

Ένα βασικό κομμάτι της εργασίας των στρατιωτικών, αποτελούν οι λεγόμενες “υπηρεσίες” της οποίες εκτελούν και οι οποίες μπορεί να είναι 24ωρες ή και λιγότερων ωρών. Παρότι για την εκτέλεση της 24ωρης υπηρεσίας χορηγείται μια ημέρα απαλλαγής, και παρότι με τον τελευταίο νόμο του μισθολογίου των στρατιωτικών καταβάλλεται ωριαία αποζημίωση για την νυκτερινή εργασία, δεν παύει η υπηρεσία  να αποτελεί ένα σοβαρό κομμάτι της ζωής του στρατιωτικού.

Η απουσία από την οικογένεια και ειδικά από τα παιδιά, αποτελεί τον βασικότερο προβληματισμό ο οποίος δεν καλύπτεται από καμία απαλλαγή και από κανενός είδους αποζημίωσης. Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας πως το θέμα αυτό με αναφορά μου, εξετάζεται από την επιτροπή κοινωνικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω προβλημάτων νομιμότητας σχετικά με την εφαρμογή Ευρωπαϊκής οδηγίας.

Αφορμή για την αναφορά μου αυτή στις 24ωρες υπηρεσίες αποτέλεσε το γεγονός πως ορισμένοι στρατιωτικοί στον Στρατό Ξηράς στην περιοχή ευθύνης της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ, εκτελούν 2-3 συνεχόμενες 24ωρες υπηρεσίες, κάτι το οποίο εκτός ότι αγγίζει τα όρια της νομιμότητας, απομακρύνει τα στελέχη αυτά από τους οικείους τους για μέρες  και δημιουργεί σοβαρά θέματα στις οικογένειες τους. Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως η προστασία της οικογένειας μνημονεύεται και από τον συνταγματικό νομοθέτη.

Ήρθε ίσως ο καιρός να γίνει αντιληπτό πως το καθεστώς των υπηρεσιών πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να μην απομακρύνει τον στρατιωτικό  από το κοινωνικό γίγνεσθαι μιας και ο ίδιος αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας με τα ίδια δικαιώματα όπως ο κάθε πολίτης.
Μια μικρή παράθεση απόψεων για ένα μεγάλο θέμα.

http://orizontespress.gr/


Share on Google Plus

About VALIA ABATZI

Παιδί στρατιωτικής οικογένειας. Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Πτυχιούχος Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα. Έχει παρουσιάσει αρκετές εκδηλώσεις και είναι η ιδιοκτήτρια του ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας ΔΙΕΚ Τρίπολης. Διδάσκει Στρατιωτικό Ρεπορτάζ και Δημόσιες σχέσεις στις ΕΔ. Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου