Aνακοίνωση της ΠΟΣ για την 5ετία παραμεθορίου

 



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΥΠ’ ΑΡΙΘ.  84
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των Μελών της, αλλά και των συναδέλφων γενικότερα, ενημερώνει για τα παρακάτω:
Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, αλλά και τον επανυπολογισμό των παλαιών (που είναι σε εξέλιξη), σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.3487/2016, λαμβάνονται υπόψη τα συντάξιμα έτη.............

Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 40, του ΠΔ 169/2007, «…..λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε: α) Σε Μονάδες εκστρατείας, σε Μονάδες και Υπηρεσίες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ζώνης Μάχης, σε πολεμικά πλοία, ….β) Σε αστυνομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες…. γ) Στις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, ……κλπ.  Ο διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας, που αναφέρεται στην παράγραφο αυτή, δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) έτη στο σύνολο.»
Όπως έχει τονισθεί κατ’ επανάληψη από την ΠΟΣ ο χρόνος αυτός ΔΕΝ είναι πλασματικός.

Αρκετοί συνάδελφοι που αποστρατεύτηκαν με 35 πραγματικά έτη και άνω, ΔΕΝ έκαναν χρήση της διάταξης αυτής, διότι τότε δεν υπήρχε κάποιο όφελος γι’ αυτούς (ίσχυε το 35/35). Με το Ν.4387/2016 που αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, δημιουργείται αξιόλογο αποτέλεσμα με την αναγνώριση των ετών αυτών (5ετία), διότι βελτιώνει τον συντελεστή αναπλήρωσης.

Δυστυχώς όμως με το άρθρο 50 του ΠΔ 169/2007, ορίζεται όριο προθεσμίας κατάθεσης της αίτησης για την προσμέτρηση χρόνου συντάξιμης υπηρεσίας που είναι πέντε έτη από τη γέννηση του δικαιώματος αυτού.
Κατόπιν αυτών προτείνεται όπως, όσοι έχουν αποστρατευτεί εντός της τελευταίας 5ετίας και δεν έχουν καταθέσει το σχετικό δικαιολογητικό, να μεριμνήσουν για την υποβολή του (ΕΦΚΑ ή ΓΛΚ).

Για εκείνους που είναι απόστρατοι περισσότερο από 5 έτη, δικαιούνται την 5ετία, αλλά δεν έχει συμπεριληφθεί αυτή στη συνταξιοδοτική τους πράξη, θα πρέπει να αναμείνουν σχετική ρύθμιση, για να αντιμετωπισθεί και ξεπερασθεί το όριο που θέτει το άρθρο 50 του ΠΔ 169/2007, για το οποίο η ΠΟΣ έχει υποβάλει αντίστοιχη πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο.

Τα παραπάνω ΔΕΝ αφορούν όσους έχουν πτητικά, καταδυτικά, αλεξιπτωτιστού κλπ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

πηγή: aeroporiastratos
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά