Kατάθεση προτάσεων για την Συνταγματική Αναθεώρηση ειδικώς επί των άρθρων των διατάξεων που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΑΣ
       Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), ενόψει της διενεργούμενης Κυβερνητικής πρότασης για την Συνταγματική Αναθεώρηση και τη διαμόρφωση του σχεδίου αναθεώρησης του Συντάγματος,  ΚΑΛΕΙ τα μέλη της (δια των Παραρτημάτων αυτής), να συμμετάσχουν στην κατάθεση προτάσεων για την Συνταγματική Αναθεώρηση ειδικώς επί των  άρθρων των διατάξεων που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.
      Ενδεικτικά αναφέρονται συνημμένα  άρθρα του Συντάγματος των Ελλήνων  που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας.
      Παρακαλούνται τα Παραρτήματα για τις ενέργειές τους και την υποβολή τελικών επεξεργασμένων και πλήρως αιτιολογημένων προτάσεων επί των παραπάνω, με συνημμένες όλες τις υποβληθείσες προτάσεις των μελών τους,  στην ΕΑΑΣ έως την 11 Ιουλ 2017.
     Τα μέλη που διαμένουν στην Αττική να αποστείλουν τις προτάσεις τους στη Γραμματεία της  ΕΑΑΣ έως την 11 Ιουλ. 2017 (eaasgrammateia@gmail.com), με την ένδειξη προς το Γραφείο Μελετών.






ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Άρθρο 14 παρ. 1
Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμός του, τηρώντας τους Νόμους του Κράτους.
ΣΚ 20-1, ΄Άρθρο παρ. 3 σελ. 29
Οι Στρατιωτικοί έχουν δικαίωμα να εκφράζουν γραπτά τις απόψεις τους και να δημοσιεύουν κείμενα καθαρά επιστημονικού, πολιτιστικού ή λογοτεχνικού περιεχομένου. Δεν μπορούν όπως να κάνουν το ίδιο για ζητήματα πολιτικού ή κομματικού περιεχομένου, ούτε να κάνουν δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημερώσεως, χωρίς την άδεια του Υπουργού Εθνικής ΄Άμυνας.
(Τονίζεται εδώ ότι ο ΣΚ 20-1 είναι νόμος του κράτους)
Άρθρο 23 παρ. 2
Αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Απαγορεύεται η απεργία με οποιασδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς και σ΄ αυτούς που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας», δεν αναφέρεται δηλαδή ότι οι Στρατιωτικοί δεν επιτρέπεται να απεργούν ή να συγκροτούν συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.
Άρθρο 29 Παρ. 3
Απαγορεύονται απολύτως οι οποιοσδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ πολιτικών κομμάτων στους στρατιωτικούς.
Άρθρο 45
Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας είναι αρχηγός των ΕΔ. Η κυβέρνηση τις Διοικεί.
Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας απονέμει τους βαθμούς και τα παράσημα σε όσους υπηρετούν σ΄ αυτές.
Άρθρο 48
Σε περίπτωση πολέμου, επιστρατεύσεως ή εξωτερικού κινδύνου ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφαλείας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Βουλή, με απόφασή της, που λαμβάνεται μετά από πρόταση της Κυβερνήσεως, θέτει σε εφαρμογή, σε ολόκληρη την Επικράτεια ή σε τμήμα της, το Νόμο περί καταστάσεως πολιορκίας, συνιστά ειδικά Δικαστήρια και αναστέλλει την ισχύ του συνόλου ή μέρους των παρακάτω διατάξεων του Συντάγματος:
·Άρθρο 6
«Κανένας δεν συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται χωρίς αιτιολογημένο δικαστικό ένταλμα, που πρέπει να επιδοθεί τη στιγμή της συλλήψεως ή της προφυλακίσεως».
·Άρθρο 8
«Κανένας δεν στερείται χωρίς τη θέλησή του το δικαστή που του έχει ορίσει ο Νόμος. Δικαστικές επιτροπές και έκτακτα δικαστήρια, με οποιοδήποτε όνομα, δεν επιτρέπεται να συσταθούν».
·  Άρθρο 9
«Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο. Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή ατόμου είναι απαραβίαστη. Καμιά έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνον όταν και όπως ο Νόμος ορίζει και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας».
· Άρθρο 11
«Οι ΄Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα».
·Άρθρο 12 Παράγρ. 1 έως 4
«1 Οι ΄Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνιστούν ενώσεις και μη κερδοσκοπικά σωματεία».
«2 Το σωματείο δεν μπορεί να διαλυθεί, παρά μόνο με δικαστική απόφαση».
·Αρθρο19
Το απόρρητο των επιστολών της επικοινωνίας.
·  Άρθρο 22 παρ. 3
«Απαγορεύεται οποιασδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας».
·Άρθρο 23
Συνδικαλιστική ελευθερία και το δικαίωμα της απεργίας.
·  Άρθρο 96 παρ. 4
Απαγορεύεται η εκδίκαση ιδιωτών σε Στρατοδικεία.
Άρθρο 53
Στον πόλεμο παρατείνεται η βουλευτική θητεία ενώ αν έχει διαλυθεί ανακαλείται.
Άρθρο 56
 Στρατιωτικοί και άλλοι δεν δύνανται να ανακηρυχθούν υποψήφιοι βουλευτές, ούτε να εκλεγούν, αν δεν παραιτηθούν. Η παραίτηση συντελείται με μόνη την υποβολή της εγγράφου αιτήσεως παραιτήσεως.
 Αποκλείεται η επάνοδος στρατιωτικού στην ενεργό υπηρεσία.
Δεν ανακηρύσσονται υποψήφιοι όταν υπηρέτησαν σ΄ αυτή την εκλογική περιφέρεια πάνω από τρεις (3) μήνες την τελευταία τριετία (Στην κατηγορία αυτή δεν υπάγονται οι υποψήφιοι Βουλευτές επικρατείας).
  Στρατιωτικοί δεν δύνανται να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ή να εκλεγούν αν δεν έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο υποχρεωτικής παραμονής στο Στρατό.
Άρθρο 98 Παρ. 1 στ.
Αρμοδιότητα του ελεγκτικού συνεδρίου είναι η εκδίκαση υποθέσεων αναφερομένων στην ευθύνη των στρατιωτικών (κ.α) για κάθε ζημία που έγινε στο Κράτος από δόλο ή αμέλεια (κοστολόγια κ.λ.π.).
 eaas
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά