ΠΟΕΕΦΕΔ - ΤΑΜΣ "ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ" εις μνήμην Τξχου Π. Σταυρουλοπούλου


Το Σάββατο 17.06.2017 και την Κυριακή 18.06.2017, διεξήχθη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΠΟΕΕΦΕΔ)  η  5η διασυλλογική άσκηση με την ονομασία  «ΤΑΜΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ».

Σύμφωνα με το σενάριο της ασκήσεως και στα πλαίσια μίας «γενικότερης κρίσης» στην ελληνική παραμεθόριο, το ορεινό χωριό «Λούτσα» είχε προληπτικά εκκενωθεί λόγω κρουσμάτων τρομοκρατίας και εκφοβισμού  από άτακτες ομάδες ανορθόδοξου πολέμου. Υπό αυτές τις συνθήκες επιστρατεύτηκαν Εθελοντές Έφεδροι και εντάχθηκαν ως Λόχος  Αναγνωρίσεως σε Τάγμα Εθνοφυλακής, προκειμένου να διεξάγουν περιπολίες ασφαλείας και  επιτήρησης στην ευρύτερη ορεινή περιοχή. Προς το τέλος της ασκήσεως και λίγο πριν ξημερώσει οι Εθελοντές Έφεδροι διεξήγαν την επιχείρηση «ΡΟΜΦΑΙΑ». Μία συντονισμένη νυχτερινή επίθεση λόχου υπό συνθήκες έντονης βροχόπτωσης, η οποία πέτυχε τον πλήρη αιφνιδιασμό της «αντίπαλης δύναμης» και ανακατέλαβε επιτυχώς τον ορεινό οικισμό ώστε να αποδοθεί και πάλι στους κατοίκους του.

Η διασυλλογική αυτή άσκηση που διεξάγεται σε σταθερή βάση από το 2011, έδωσε την ευκαιρία σε 70 και πλέον Εθελοντές Εφέδρους από Αττική, Κορινθία, Εύβοια, Μεσσηνία και Αγρίνιο να γνωριστούν μεταξύ τους και να ενταχθούν σε  μεικτά περίπολα τα οποία έλαβαν αποστολές και αξιολογήθηκαν πάνω σε επιχειρησιακά αντικείμενα όπως υπαίθρια στρατοπεδία λόχου, κατασκευή θέσεων μάχης - έκδοση διαταγής περιπόλου, ατομική και ομαδική τακτική, ΕΑΑ Περιπόλου, ΣΕΑΕ, CQB σε αστικό περιβάλλον, αντιμετώπιση ενέδρας, πρώτες βοήθειες μάχης, μεταφορά τραυματία και κλήση αεροδιακομιδής καθώς και ευκαιριακό σημείο ελέγχου (check point) πάνω σε ορεινό δρομολόγιο.











Την Άσκηση διοργάνωσαν, υπό την αιγίδα της ΠΟΕΕΦΕΔ, οι σύλλογοι ΣΣΑΕ, ΛΕΦΕΔ Αττικής, ΣΕΕΔΑ, ΠΕΝΕΦΥΟ, ενώ έλαβαν μέρος και οι σύλλογοι ΛΕΦΕΔ Ευβοίας, ΑΣΕΕΔ Αγρινίου, ΕΤΕΕΔ Κορινθίας, και η νεοσύστατη Ομάδα Εθελοντών Εφέδρων Μεσσηνίας. Ως διοργανωτές θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Εθελοντές Εφέδρους που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και αν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων αρχικά λειτούργησαν με επαγγελματισμό και υποδειγματική πειθαρχία ως το τέλος χωρίς να υπολογίσουν τις αντίξοες καιρικές και επιχειρησιακές συνθήκες.
Η ΤΑΜΣ «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ» αφιερώνεται στη μνήμη του ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, τελευταίου Στρατοπεδάρχη της ΕΛΔΥΚ κατά των ηρωικό αγώνα ενάντια στον ΑΤΤΙΛΑ 2.




Βιογραφικό Τξχου Παναγιώτη Σταυρουλοπούλου

Ο Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος γεννήθηκε στον Ψαθόπυργο Αχαΐας την 31/12/1925 και καταγόταν από στρατιωτική οικογένεια. Σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση, στελεχώνοντας τον λόχο Δεδούση του 5/42 του Συνταγματάρχη Δ. Ψαρρού. Μετά την απελευθέρωση εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων και αποφοίτησε το 1949. Έλαβε μέρος στις τελευταίες επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο υπηρετώντας στη Φλώρινα, όπου τραυματίσθηκε δις και παρασημοφορήθηκε.

Στην Κύπρο υπηρέτησε για πρώτη φορά την περίοδο 1961-1963 ως Διοικητής του Λ.Β.Ο. Το 1974 υπηρετούσε στο 2ο Ε.Γ. του Αρχηγείου Στρατού με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Τον Ιούλιο 1974 διατάχθηκε να μεταβεί στην Κύπρο με το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ για να συνοδεύσει τη σειρά αντικαταστάσεως της ΕΛ.ΔΥ.Κ. και να παραλάβει τους απολυόμενους που θα επαναπατρίζονταν.

Λόγω της εισβολής, παρέμεινε στην Κύπρο και διετέλεσε υποδιοικητής της ΕΛ.ΔΥ.Κ. από 10/8/1974, στρατοπεδάρχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ. από 13/8/1974 και επικεφαλής των Δυνάμεων Αμύνης του Στρατοπέδου ΕΛ.ΔΥ.Κ. κατά τις κρίσιμες μάχες που έγιναν από την 14η Αυγούστου 1974 ως τις 16η Αυγούστου 1974.

Κατά την Μάχη του Στρατοπέδου 318 άνδρες της ΕΛΔΥΚ, αντιμετώπισαν επιτυχώς περίπου 6.900 Τούρκους και Τουρκοκυπρίους στρατιώτες. Λύγισαν μόνο όταν λίγο προ της συμφωνηθείσας εκεχειρίας έπαψαν οι ανασχετικές βολές του Πυροβολικού της 187 ΜΠΠ με αποτέλεσμα να καταφέρουν τα άρματα των Τούρκων να περάσουν την γραμμή Αμύνης του Λόχου Διοικήσεως στο Ύψωμα Β' εκτός του Στρατοπέδου. Με ορατό πλέον τον κίνδυνο να εγκλωβισθούν και να χαθούν άπαντες οι υπερασπιστές, ο Ανχης Σταυρουλόπουλος περί την 13.30 διέταξε απαγκίστρωση εν ημέρα και υπό την ισχυράν πίεσιν του εχθρού. Χάθηκαν περί τους 90 άνδρες συνολικά (πεσόντες και αγνοούμενοι) αλλά σώθηκαν 230 περίπου. Οι Τούρκοι είχαν περί τους 800 νεκρούς και 1400 τραυματίες.

Αυτή η Μάχη διδάσκεται στην Βρετανική Στρατιωτική Ακαδημία ως η πιo άνιση Μάχη της Νεώτερης Ιστορίας.

Το 1975 προήχθη σε Συνταγματάρχη και μετατέθηκε σε Τάγμα Επιστρατεύσεως στην Κρήτη.

Το 1977 προήχθη και αυτόματα αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Ταξιάρχου.

Οι ιστορικές αναμνήσεις του περιέχονται στο βιβλίο "Το Χρονικό της μάχης της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) 14-16/8/1974, που επιμελήθηκε ο Κων/νος Δημητριάδης (εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ). Το υλικό του βιβλίου αυτού περιέχει πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια για τα πολεμικά συμβάντα κατά την εισβολή και συνιστά μνημείο της αυτοθυσίας και της γενναιότητας που επέδειξαν οι Έλληνες στρατιώτες (αλλά και Έλληνες άμαχοι) στις μάχες του Αυγούστου 1974 στο στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ. και στο ολοκαύτωμα του.

Απεβίωσε στις 11 Ιουνίου του 2017.




(Πηγή: Wikipedia)










http://penefyo.blogspot.gr/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά