Αύξηση εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές




Μεταφέρονται οι κενές θέσεις από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 στο ακαδημαϊκό έτος 2023-24 – Χαμηλώνουν οι συντελεστές που διαμορφώνουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής





Σε κάλυψη των θέσεων που έμειναν κενές κατά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις στις στρατιωτικές σχολές θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Πρόκειται για απόφαση που ευνοεί τους υποψηφίους των επόμενων ετών – 2023, 2024 και 2025.


Ειδικότερα, οι θέσεις των στρατιωτικών σχολών πάντα είναι από τις πλέον περιζήτητες, καθώς εξασφαλίζουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Ωστόσο, λόγω της καθιέρωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), το 2021 έμειναν 103 κενές θέσεις στη Σχολή Ευελπίδων (από τις 155 που ορίστηκαν), ενώ φέτος το πρόβλημα «επεκτάθηκε» και στις σχολές Ναυτικών Δοκίμων και Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού. Στην Ευελπίδων (ειδικότητα Οπλα), από τις 226 θέσεις που ορίστηκαν έμειναν κενές οι 139, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) από τις 197 έμειναν κενές οι 42 και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από τις 41 έμειναν κενές οι 16, δηλαδή συνολικά 197 θέσεις. Ως πρώτο βήμα, για να περιοριστεί ο κίνδυνος των κενών θέσεων, οι σχολές του στρατού αποφάσισαν να χαμηλώσουν τον συντελεστή που διαμορφώνει την ΕΒΕ τους από το 2023. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από πρόταση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος. Να σημειωθεί ότι η ΕΒΕ κάθε σχολής προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο είναι ενταγμένη η σχολή, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που έχει επιλέξει η σχολή. Ο συντελεστής κυμαίνεται από το 0,8 έως το 1,2. Ετσι, για το 2023 στη Σχολή Ευελπίδων από 1,20 που ήταν για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ο συντελεστής ελάχιστης βάσης εισαγωγής μειώνεται στο 1. Αντίστοιχα στη ΣΜΥ από 1 μειώνεται στο 0,9 και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από 1,20 στο 0,9.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθούν οι κενές θέσεις που προέκυψαν από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 στο ακαδημαϊκό έτος 2023-24 και ο αριθμός των θέσεων θα αυξηθεί από 1.335 σε 1.460. Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι οι 197 κενές θέσεις για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2022-23 θα συνεκτιμηθούν με τις κενές θέσεις που τυχόν θα προκύψουν από παραιτήσεις σπουδαστών και την έλλειψη επιλαχόντων και θα κατανεμηθούν κατά τα έτη 2024-25 και 2025-26.

kathimerini.gr

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά