Επέτειος 80 Χρόνων από την Ίδρυση του Ιερού Λόχου







Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ για την επέτειο 80 χρόνων από την ίδρυση του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής, στην οποία παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στην εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα στο Πολεμικό Μουσείο παραβρέθηκαν επίσης:

● Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Γιαννιός ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.
● Ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Πέτρου Μανωλάκος.
● Ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Omar Amer Youssef.
● Ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας κ. Νικόλαος Βαφειάδης ως εκπρόσωπος του Δήμαρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.
● Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.
● Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης.
● Ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.
● Ο Υποστράτηγος Σπυρίδων Πέτρου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου και ο Ταξίαρχος Παναγιώτης Κολλίντζας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα.
● Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Δρ. Κωνσταντίνος Παν. Μπαλωμένος.
● Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος.
● Οι Ακόλουθοι Άμυνας στην Ελλάδα της Αιγύπτου και του Ηνωμένου Βασιλείου.
● Πρόεδροι Ενώσεων Αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων.
● Εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί.
● Στενοί συγγενείς θανόντων Ιερολοχιτών, ήτοι η χήρα του Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, ο ανιψιός του Αντιστράτηγου Ιωάννη Βάγια, η κόρη του Αντιστράτηγου Όθωνα Κυριακόπουλου, η εγγονή του Υποστράτηγου Χριστόδουλου Τσιγάντε, η κόρη του Υποστράτηγου Δημήτριου Προβατά, η κόρη του Υποστράτηγου Ελευθέριου Συρίγου, ο υιός του Συνταγματάρχη Ευθύμιου Καραδήμου, η εγγονή του Ίλαρχου Γρηγόριου Μπουρδάκου, ο εγγονός του Έφεδρου Υπολοχαγού Ιωάννη Μπαλτά, ο υιός του Έφεδρου Επιλοχία Γεώργιου Καρασούλη, η κόρη του Έφεδρου Λοχία Ζαΐρη Χρήστου καθώς και η κόρη και ανιψιά των Αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνου Βασιλά και Υπολοχαγού Δημήτριου Βασιλά αντίστοιχα.

Στον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε αρχικά στην προσωπικότητα του ιδρυτή του Ιερού Λόχου Συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε και έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του, από την ίδρυσή του τον Σεπτέμβριο του 1942 στην Μέση Ανατολή, την εκπαίδευσή του από Βρετανούς Καταδρομείς στο Κάιρο και στην Παλαιστίνη, την πρώτη του καταδρομική επιχείρηση τον Νοέμβριο του 1942 στην Βόρεια Αφρική, και το πλήθος των επιχειρήσεων στις οποίες συμμετείχε, μέχρι την καθοριστική συμβολή του στην απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από τις δυνάμεις του Άξονα τον Μάϊο του 1945, γράφοντας χρυσές σελίδες στην Ελληνική Στρατιωτική Ιστορία.

Τόνισε επίσης ότι ο Ιερός Λόχος αποτέλεσε το ισχυρό θεμέλιο για την συγκρότηση των Λόχων Ορεινών Καταδρομών και μετέπειτα Μοιρών Καταδρομών, αλλά και τον πρόδρομο των σύγχρονων Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, οι οποίες μετεξελίχθηκαν στην νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στο πολυσύνθετο εύρος αποστολών και υποχρεώσεων στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν σε εθνικό και διασυμμαχικό πλαίσιο, καθώς και στην γενικότερη καταξίωση και αποδοχή που αυτές απολαμβάνουν σε διεθνές επίπεδο με την συμμετοχή τους και τις εξαίρετες επιδόσεις τους σε ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και επιχειρησιακές δραστηριότητες με φίλους, εταίρους και συμμάχους της Χώρας μας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε αποσπάσματα από ομιλία του αείμνηστου Ιερολοχίτη και Καταδρομέα Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, όπως και από την παραγωγή της κινηματογραφικής ταινίας μικρού μήκους (ντοκιμαντέρ) «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ – Ιστορία ενός Θρύλου», καθώς και οπτικογραφήματα (video) από επιχειρησιακές δραστηριότητες της ΔΕΠ.

Επιπλέον, και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, απονεμήθηκαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Διοικητή της ΔΕΠ Τιμητικά Διπλώματα στους παρευρισκόμενους συγγενείς των Ιερολοχιτών, καθώς και σε εκπροσώπους Συλλόγων Εφέδρων Καταδρομέων και στους συντελεστές της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Ύμνου του Ιερού Λόχου και του Εθνικού Ύμνου.

Για να δείτε την ιστορία και την δράση του Ιερού Λόχου πατήστε εδώ, εδώ και εδώ.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά