Τελετή Εγκαινίων Παραρτήματος Πολεμικού Μουσείου «Οικία Ναπολέοντος Ζέρβα»

 Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρευρέθηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, στα εγκαίνια της οικίας του Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα στο Μεταξουργείο, ως Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου.

Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Επιτελάρχης ΔΑΥ Υποπτέραρχος (Μ) Κωνσταντίνος Κλενιάτης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ.

Παρόντες ήταν επίσης ο Βουλευτής Νοτίου Τομέα της ΝΔ κ. Βασίλειος Σπανάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, οι κόρες του ήρωα Στρατηγού Ευανθία και Βασιλική Ζέρβα, ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ο δωρητής του έργου κ. Αθανάσιος Μαρτίνος ως εκπρόσωπος της «Αιγέας ΑΜΚΕ Πολιτιστικού Κοινωφελούς Έργου», εκπρόσωποι οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης και δεκάδες πολίτες.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι,

Να δηλώσω τη χαρά και την τιμή που με διακατέχει, την τιμή που μου δίνεται σήμερα να απευθύνω αυτό το χαιρετισμό στα εγκαίνια λειτουργίας του παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών «Οικία Ναπολέοντα Ζέρβα».

Η υλοποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, από το  2008, υπογεγραμμένο από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σήμερα, εδώ στον ιστορικό χώρο της οικίας του Ναπολέοντα Ζέρβα, λαμβάνει σάρκα και οστά με την έναρξη λειτουργίας της οικίας, ως παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου.

Αποτελεί τεράστια συλλογική επιτυχία στην οποία συνέδραμαν, ασφαλώς, πολλοί:

•           Πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα η οικογένεια του Στρατηγού Ζέρβα, χάρη στην οποία η οικία αλλά και το σχετικό αρχειακό υλικό διατέθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο.

•           Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ» που βλέπει τη δωρεά της να υλοποιείται. Συγχαρητήρια ασφαλώς στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, άλλη μια εξαιρετική χειρονομία, μία ανάμεσα σε πάρα πολλές.

•           Και βέβαια το προσωπικό του Πολεμικού Μουσείου, που εργάστηκε μεθοδικά για το σκοπό αυτό υπό τον συντονισμό του Προέδρου του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου κ. Λιάσκου, που έχει κάνει σπουδαία δουλειά αυτός και η ομάδα του, τα άλλα μέλη του ΔΣ και οι συνεργάτες τους, τους οφείλονται απόλυτα τα εύσημα.

Εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω όλους για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που πετύχατε, το οποίο προσθέτει άλλο ένα σπουδαίο στοιχείο στην πολιτιστική κληρονομιά και πρόκειται να τεθεί στη διάθεση του κοινού, των ερευνητών και κυρίως του ελληνικού λαού.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αν σκεφτεί και συγκρίνει κανείς την εικόνα της οικίας μερικά χρόνια πριν σε σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η οικία Ζέρβα ανοίγει ως μουσειακός χώρος, με τα κειμήλια και το αρχείο που είχε στην κατοχή του το ίδρυμα και τα οποία αφηγούνται την ιστορία του Ζέρβα και του ΕΔΕΣ. Με κορυφαία πράξη Εθνικής Αντίστασης, 80 χρόνια μετά, την επιχείρηση του Γοργοποτάμου, όπου ο ίδιος ο Στρατηγός συμμετείχε και πρωταγωνίστησε με τις δυνάμεις του, αποδεικνύοντας ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι κάνουν θαύματα και γράφουν ένδοξες σελίδες.

Όταν το εθνικό συμφέρον το επιτάσσει, τότε διαχωριστικές γραμμές πρέπει να παραμερίζονται κι όταν βγάζουμε μπροστά συλλογικά, τον καλό μας εαυτό, τότε επιτυγχάνουμε τις μεγάλες νίκες μας. Όπως και αντιστοίχως, όταν βγάζουμε μπροστά τον κακό μας εαυτό, όπως συνέβη και εν προκειμένω στα χρόνια που ακολούθησαν, τότε καταγράφουμε, θα έλεγα, εθνικές καταστροφές.

Κυρίες και κύριοι,

ας είναι λοιπόν η αναστηλωμένη οικία του Ναπολέοντα Ζέρβα και όλο αυτό το υλικό που αξιοποιείται και αναδεικνύεται σήμερα από το Πολεμικό Μουσείο, ένα ακόμα στοιχείο μνήμης και συμβολισμού.

Μνήμης, πρώτον, γιατί ο Ναπολέων Ζέρβας υπήρξε όντως, σημαντικός παράγοντας της Εθνικής Αντίστασης με δράση και επιτυχίες στον πόλεμο κατά των κατακτητών. Αλλά και συμβολισμού, αφενός γιατί σήμερα αποδίδεται μία μερίδα ιστορικής παρακαταθήκης στον πρωταγωνιστή, μία οφειλόμενη, θα έλεγα, από πολύ καιρό μερίδα, και αφετέρου γιατί το ιστορικό αφήγημα που ξεδιπλώνεται μέσα από αυτό το σπίτι μπορεί και πρέπει να γεφυρώνει διαχωριστικές γραμμές, πάθη και φανατισμούς που η Ελλάδα πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά στο παρελθόν.  Μπορεί να γεφυρώνει όταν προτάσσεται το εθνικό συμφέρον, όταν επικρατεί ενότητα και επικρατεί επίσης, συγκέντρωση στον Εθνικό στόχο χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την οικογένειά του Στρατηγού Ζέρβα και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας εκ μέρους της Πολιτείας, προς τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ»,  φυσικά τον κ. Αθανάσιο και την κ. Μαρίνα Μαρτίνου, χάρη στη δωρεά των οποίων απολαμβάνουμε σήμερα το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα. Θέλω να σας ευχαριστήσω και να διαβεβαιώσω ότι η προσφορά σας παραμένει διαχρονική παρακαταθήκη για όλους εμάς, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.

Και κάτι άλλο, κυρίες και κύριοι, δίκην επιλόγου. Αν είναι, ξέρετε, να προχωρήσουμε μέσα σε περίπλοκες και σύνθετες προκλήσεις στη νέα μας εποχή, αν είναι να αφήσουμε πίσω μας όλα, και κυρίως όλα όσα μας πλήγωσαν και μας δίχασαν, τότε θα πρέπει και να τα θυμόμαστε όλα. Να θυμόμαστε όλα και όλους.

Αυτό είναι ένα ζήτημα ιστορικής αλήθειας, ιστορικής ακρίβειας και απόδοσης δικαιοσύνης στον αρχηγό Ναπολέοντα Ζέρβα.

Σας ευχαριστώ πολύ».Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά