Πολεμικό Ναυτικό: «Πράσινο φως» για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών

Πολεμικό Ναυτικό: «Πράσινο φως» για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών© CNN.gr

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα μέσα.

Μια μέρα μετά την παραλαβή των δύο καινούργιων Rafale για την Πολεμική Αεροπορία, το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο έδωσε σήμερα Τετάρτη (9/11) το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του προγράμματος απόκτησης τεσσάρων κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό.


Συγκεκριμένα, το ΓΕΝ ζητά τη δέσμευση των πιστώσεων, περίπου δύο δισ. ευρώ για την απόκτηση τεσσάρων ολοκαίνουργιων πλοίων, με δεδομένο ότι υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχουν καταθέσει Γάλλοι και Ιταλοί υποψήφιοι, οι οποίες ικανοποιούν απόλυτα το Πολεμικό Ναυτικό.

Συγκεκριμένα οι Γάλλοι έχουν καταθέσει πρόταση για τις κορυφαίες κορβέτες Gowind της Naval Group (κατασκευάστρια εταιρεία και των φρεγατών Belharra) και οι Ιταλοί που υποστηρίζονται και από ΗΠΑ για τις πανίσχυρες κορβέτες FCX-30 γνωστές ως κλάσης Doha, της εταιρείας Fincantieri, η οποία έχει υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας με την ΟΝΕΧ, εταιρεία που θέλει να προχωρήσει στην εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Οι κορβέτες εντάσσονται στα τρία εξαιρετικά σημαντικά προγράμματα για τα οποία πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν άμεσα.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση της option για την τέταρτη φρεγάτα Belh@rra, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ και την απόκτηση κορβετών. Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έχει θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων τα τρία αυτά προγράμματα για τον ελληνικό Στόλο και είναι προφανές πως θα ενισχύσουν κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εξάλλου ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πριν μερικά 24ωρα πως το ζήτημα των κορβετών θα «κλειδώσει» και πως μέσα στον επόμενο μήνα ενδέχεται να έχουμε και τις ανακοινώσεις για το ποιος θα πάρει τελικά τη σπουδαία «δουλειά».

Σχεικές είναι και οι επαφές που είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τις τελευταίες ημέρες, κατ’ αρχάς στη Γαλλία και τα ναυπηγεία της Naval Group, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Τρίτης (08/11) με τον Ιταλό ομόλογό του. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε στους υποψηφίους πως η απόφαση για απόκτηση κορβετών από τη χώρα μας είναι ειλημμένη, ζητώντας να καταθέσουν – αν έχουν – βελτιωμένες προτάσεις, διαφορετικά να πορευτούν με αυτές που έχουν ήδη καταθέσει.

Με βάση αυτό το δεδομένο, οι υποψήφιοι αναπροσαρμόζουν τα πλάνα του και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, η Naval Group ετοιμάζεται να καταθέσει μια πρόταση - «πακέτο», για απόκτηση από τη χώρα μας και της φρεγάτας Belharra που απομένει, αλλά και δύο κορβετών Gowind, στην τιμή του 1,5 δισ. ευρώ, με τον οπλισμό και την μετέπειτα υποστήριξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες και η Fincantieri έχει ήδη ενημερώσει για την πρόθεση τροποποιήσεων στην πρότασή τους για τις κορβέτες κλάσης Doha, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι επίσης πολύ «δυνατοί». Τονίζουμε όμως για μια ακόμη φορά πως και οι δύο προτάσεις συνδέονται με την πορεία ανάπτυξης και εξυγίανσης των δύο Ναυπηγείων, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Το σημαντικό είναι πως η απόφαση ελήφθη και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για το ποιος θα πάρει τελικά το πρόγραμμα των κορβετών.


msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά