Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν επίσημα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

 Μετά από συζητήσεις μηνών και εντάσεις, Φινλανδία και Σουηδία προχώρησαν σήμερα τη διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ -όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει- καταθέτοντας χέρι – χέρι αιτήματα για την προσχώρησή τους στη βορειοατλαντική συμμαχία.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δέχθηκε τα αιτήματα που του παρουσίασαν οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα τη διαδικασία» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία συμφώνησαν να περάσουν από όλη αυτή τη διαδικασία χέρι-χέρι και θα καταθέσουμε την αίτηση μαζί», δήλωσε χθες η Σουηδή πρωθυπουργός, Mαγκνταλένα Άντερσον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο, Σαούλι Νιινίστο.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ενισχύει την ασφάλεια στη Σουηδία αλλά και στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας», είπε η Άντερσον.

«Το γεγονός ότι υποβάλλουμε αίτηση μαζί με τη Φινλανδία σημαίνει ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην ασφάλεια στη βόρεια Ευρώπη».

Όλα τα κράτη-μέλη, με εξαίρεση την Τουρκία, τάσσονται υπέρ μιας συνοπτικής διαδικασίας ένταξης για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, με στόχο την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να μπορούν να μετέχουν με το καθεστώς «χώρας παρατηρητή» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις δύο χώρες και να βρεθεί λύση εντός δύο εβδομάδων.

Οι ανησυχίες της 'Αγκυρας θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατευναστούν με μια δήλωση από πλευράς Σουηδίας και Φινλανδίας για αλλαγή στάσης απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK, καθώς και με την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρκετές ΝΑΤΟϊκές χώρες άσκησαν την Τρίτη και θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην 'Αγκυρα για εξεύρεση λύσης.

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και από το αν θα ζητήσει περαιτέρω ανταλλάγματα από άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες ή ακόμα και από την ΕΕ.

Όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό τους και τους ενδεχόμενους κινδύνους επειδή δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του 'Αρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Για το λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έσπευσαν με δηλώσεις τους να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

Φίλης στο CNN Greece: Ο Ερντογάν δεν απειλεί μόνο για να πάρει F16 από τις ΗΠΑ

Αναζητώντας βαθύτερη ερμηνεία, κάποιοι «είδαν» πίσω από την άρνηση Ερντογάν, την επιθυμία να πιέσει την Ουάσινγκτον να επανέλθει στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, από το οποίο αποκλείστηκε λόγω της προμήθειας των ρωσικών αντιαεροποτρικών πυραύλων S-400.

«Η κίνηση Ερντογάν έχει βαθύτερα επίπεδα ανάλυσης. Δεν είναι τόσο μονοσήμαντη όσο παρουσιάζεται, δεν γίνεται μόνο για να εξασφαλίσει την αναβάθμιση των F16 ή την αγορά νέων F16 από τις ΗΠΑ, μόνο», δήλωσε χθες στο CNN Greece o διεθνολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης:

«Καταρχάς, ο Ερντογάν έχει ένα ζήτημα με τις δύο αυτές χώρες, ειδικότερα με τη Σουηδία γιατί θεωρεί ότι όχι μόνο αποτελεί καταφύγιο των τρομοκρατών σε εισαγωγικά, αυτούς δηλαδή που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες (Κούρδους και κουρδικές οργανώσεις), αλλά αποτελεί και καταφύγιο αντικαθεστωτικών και μάλιστα αντικαθεστωτικών που σε καθημερινή βάση κάνουν πόλεμο στην κυβέρνηση Ερντογάν. Οπότε πιστεύει ότι τώρα είναι η ευκαιρία του, γιατί αυτή είναι η αντίληψη που έχει η Τουρκία για το πώς ασκούνται οι διεθνείς σχέσεις. Να κλείσει αυτό το μέτωπο, αυτήν την πληγή, πιέζοντας τη Σουηδία ουσιαστικά να αποκηρύξει τους Γκιουλενιστές και τους Κούρδους προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» λέει ο κ. Φίλης, εκτιμώντας ότι παρ' όλο που δεν θα καταφέρει να πετύχει αυτό τον στόχο, «στο τέλος της ημέρας, για τον Ερντογάν θα είναι μια νίκη να κλείσουν κάποιες οργανώσεις ή να φανεί ότι η Σουηδία κάνει σε κάτι πίσω».

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά