Έρχονται τα F-35, αλλά μετά την αναβάθμιση των F-16

 H επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυράκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε την ελληνική πρόθεση για την προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, καθώς ο ίδιος το ανακοίνωσε ενώπιον του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε δημόσιες δηλώσεις.

Έρχονται τα F-35, αλλά μετά την αναβάθμιση των F-16
© Παρέχεται από: sofokleousin.grΈρχονται τα F-35, αλλά μετά την αναβάθμιση των F-16


Ωστόσο ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε F-35, αφού εδώ και διόμιση περίπου χρόνια οι ΗΠΑ αποδέσμευσαν το μαχητικό για πέντε χώρες μεταξύ των οποίων και η χώρα μας και όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, όχι πριν το 2027 το πρώτο F-35 με ελληνικά εθνόσημα θα προσγειωθεί σε ελληνικό αεροδρομιο.
Αναφορικά με το κόστος που θα έχει η απόκτηση των μαχητικών, και το «πακέτο» που θα στοιχίσουν, είναι ακόμη πολύ νωρίς να ανακοινωθεί κάτι σχετικό διότι υπάρχουν δύο παράμετροι: όσο αυξάνονται να F-35 ανα τον κοσμο μειώνεται το κόστος και ο πληθωρισμός που ήρθε για να μείνει θα αυξήσει το προϋπολογισμό απόκτησης.

Επίσης υπάρχουν σενάρια για απόκτηση καινούριων και μεταχειρισμένων αεροσκαφών, όπως έγινε με τα Rafale.

Σημειώνεται ότι F-35 έχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, η Δανία, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Σιγκαπούρη και η Φινλανδία.

Επιθυμία για απόκτηση έχει εκφράσει η Ελβετία και η Γερμανία, ενώ η Τουρκία έχει βγει - προσωρινά τουλάχιστον - από το πρόγραμμα και έξι έως οκτώ μαχητικά που προορίζονταν για την πολεμική της αεροπορία έχουν μείνει στις ΗΠΑ.

Όμως πριν αποκτήσει η Ελλάδα F-35 θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός των 83 F-16 σε V, το πρώτο από τα οποία ανεμένεται να δωθεί από την ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία πριν το τέλος του χρόνου.

Η Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακαρ και τα τουρκικά επιτελεία παρακολουθούν τις ελληνικές εξοπλιστικές κινήσεις, ενώ βλέπουν ότι το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα για την αεροπορία τους εχει κολλήσει και προσφάτως, έστειλαν αίτημα για την αποκτηση 40 και την αναβάθμιση αλλων 80 F-16 σε V (blk 7/072).

Αν και υπάρχουν στις ΗΠΑ αντιδράσεις κυρίως από το Κογκρέσο, η πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να αναβαθμιστούν τουλάχιστον τα 80 τουρκικά, αλλά αυτό θα γίνει χρονικά μετά την παράδοση των ελληνκών και όχι πριν το 2025-6.

Αναφορικά με το πρόγραμμα του F-35, όσο η Άγκυρα δεν προχωρά στην αίτηση αποζημίωσης, είναι πιθανή η επανένταξή της σε αυτό, αλλά αποτελεί ερωτηματικό πότε θα της παραδοθούν αεροσκάφη ή αν θα τις εκχωρηθούν εκείνα που έφεραν τα τουρκικά εθνόσημα όταν επανέλθει.

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά