Παναγιωτόπουλος: το περιβάλλον ασφαλείας και σταθερότητα διαταράσσεται με τις συμπεριφορές της Τουρκίας

 
Τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη που παρεχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στον Ρ/Σ «Σκάι 100,3», στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη» με τους δημοσιογράφους κ.κ. Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη.

 

Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

 • Αίσθηση ικανοποίησης, υπερηφάνειας και αρκετή συγκίνηση θα μπορούσα να πω για μία πραγματικά ιστορική ομιλία που συνεπήρε και κατακέρδισε στην ουσία το σύνολο του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ.
 • Μας είπαν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να σηκώνονται από τα έδρανά τους Βουλευτές και των δύο κομμάτων ταυτοχρόνως και να επευφημούν και να χειροκροτάνε τον ομιλητή.
 • Αυτό το πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι θα έλεγα μία πάρα πολύ σημαντική και ιστορική επιτυχία της χώρα μας.

 

Για την προοπτική προσκτήσεως F-35

 • Δηλώνω ικανοποιημένος διότι αυτό εισηγήθηκα στον Πρωθυπουργό όταν με ερώτησε τι θα μπορούσε να ζητήσει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
 • Το F-35 είναι το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που θα αποτελέσει, σχεδόν εξ ολοκλήρου, το βασικό μαχητικό σε επίπεδο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
 • Ήδη έχουν υπάρξει αρκετά προχωρημένες συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία τη Lockheed Martin η οποία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη σχέση της με τη δική μας εγχώρια αμυντική βιομηχανία σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή την ΕΑΒ.
 • Στην επιστολή Μπλίνκεν που συνόδευσε τη δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που περάσαμε από τη Βουλή, οι ΗΠΑ αναγνώριζαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35.

 

 

Για τα εξοπλιστικά

 • Κάνουμε αυτό που πρέπει για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Και να αποθαρρύνουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές και βλέψεις και επιβουλές από  οπουδήποτε και αν προέρχονται.
 • Έχουμε προχωρήσει στην εκπόνηση ενός σχεδίου για την ενίσχυση συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Τα βήματα τα έχετε δει, τα έχετε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η απόκτηση των F-35, στο μέλλον όμως.
 • Ο Προϋπολογισμός για τις δαπάνες σε εξοπλισμούς έχει ανέβει μέσα σε δυο χρόνια από τα 500 εκατομμύρια του 2019 και ’20 στα 3,5 δισ. του 2022. Θα υπάρχουν αυξομειώσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι σημαντικά ενισχυμένος σε σχέση με τις εποχές των «ισχνών αγελάδων».
 • Όσον αφορά στις επόμενες αποφάσεις για το Πολεμικό Ναυτικό, ασφαλώς και θα τις πάρουμε πριν προχωρήσει ή δρομολογηθεί η υπόθεση των F-35. Θα τις πάρουμε μέσα στο καλοκαίρι.

 

Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας

 • Η ισορροπία διαταράσσεται και το περιβάλλον ασφαλείας και σταθερότητα διαταράσσεται με τις συμπεριφορές της Τουρκίας που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα. Και δεν είναι  πρόβλημα μόνο διμερές για την Ελλάδα, αλλά πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζουν όλοι οι εταίροι στην περιοχή.

 

Για το αίτημα αναβάθμισης των τουρκικών F-16

 • Είχα πει και στη Βουλή, όταν συζητήθηκε η Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία με τις ΗΠΑ ότι ο δρόμος για την απόκτηση ή την αναβάθμιση των F-16 σύμφωνα με αυτά που ζητεί η τουρκική πλευρά, είναι μακρύς και αβέβαιος.
 • Άλλα ζήτησαν από την αμερικανική Κυβέρνηση και άλλα τους προσέφερε η διοίκηση Μπάιντεν. Στους προσέφερε την απόκτηση κάποιων πυραυλικών συστημάτων και την αναβάθμιση κάποιων συστημάτων ραντάρ και όχι τη συνολική αναβάθμιση και αγορά 120 συνολικά F-16 στην εκδοχή Viper.
 • Έχω σοβαρές αμφιβολίες αν εγκριθεί από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, δηλαδή το Κογκρέσο και τη Γερουσία.
 • Οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να δεχθούν την παράλληλη απόκτηση και F-35 και S-400 και εμμένουν σε αυτή τους την απόφαση. Οπότε έχει πολύ μέλλον αυτή η υπόθεση και θα εξαρτηθεί από τη συνολική συμπεριφορά των Τούρκων.

Για όσα συζητήθηκαν στις ΗΠΑ

 • Αναπτύξαμε τα επιχειρήματά μας. Εξηγήσαμε ότι με τη συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή την εποχή και όσον αφορά τη συμπεριφορά απέναντι στη σύμμαχο Ελλάδα στους κόλπους του ΝΑΤΟ με τις υπερπτήσεις και τις προκλητικές δηλώσεις, αλλά και τη συμπεριφορά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
 • Η Ελλάδα εισακούγεται από τους συμμάχους της, εκτιμάται και αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τον ισχυρότερο των συμμάχων μας, που δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό προέκυψε από την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.
 • Ο Πρωθυπουργός αναδεικνύεται σε έναν Ηγέτη ο οποίος χαίρει μεγάλης συμπάθειας και εκτίμησης και όχι άδικα μετά την καταπληκτική ομιλία του στο Κογκρέσο τις προάλλες κι αυτό όπως καταλαβαίνετε έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική θέση της χώρας.
 • Αναγνωρίζεται η Ελλάδα ως ο αξιόπιστος και συνεπής εταίρος για την υπερδύναμη, που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με ότι αυτό συνεπάγεται.
 • Η τακτική νομίζω που ακολουθήσαμε ήταν σωστά σχεδιασμένη και κυρίως απέφερε αποτέλεσμα.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά