Η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια και αδιάλειπτα τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου

H Ελλάδα, με συνέπεια και αδιάλειπτα, στηρίζει με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση των στελεχών της Εθνικής Φρουράς σε Σχολές με πολύ υψηλό επίπεδο, τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, σε ομιλία του στην τελετή έναρξης της πρώτης εκπαιδευτικής δραστηριότητας της νεοσύστατης Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και διαχείριση κρίσεων» που έγινε στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα.

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ Ηλίας Λεοντάρης και Αντρέας Μαρκίδης και στελέχη του Ναυτικού, της Αεροπορίας και της Αστυνομίας.
Ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι η Ακαδημία είναι ένας «εκπαιδευτικός θεσμός που αποτελεί προϊόν αλλά και ένδειξη ωριμότητας ενός Οργανισμού. Η Εθνική Φρουρά η οποία βρίσκεται εδώ και ένα πλέον χρόνο σε μια πορεία βαθιάς αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού διαθέτει ταυτόχρονα και την ωριμότητα από δεκαετίες λειτουργίας πλέον, να αποκτήσει ένα μηχανισμό κατ’ εξοχή επικεντρωμένο στην αναπαραγωγή της γνώσης, της συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών της Εθνικής Φρουράς».
Πρόσθεσε ότι «η πρωτοβάθμια εκπαίδευση των στελεχών θα συνεχίσει να γίνεται στην Ελλάδα, η οποία με συνέπεια και αδιάλειπτα στηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου και μάλιστα σε Σχολές με πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Την ίδια ώρα όμως διαπιστώνεται και η ανάγκη προκειμένου μέσα από ένα προγραμματισμό, μέσα από συντεταγμένη και συγκεκριμένη δομή να παρέχει τη δυνατότητα για την συνεχή μετεκπαίδευση του προσωπικού και την εξειδίκευση σε θέματα ιδιαίτερα που άπτονται του γεωπολιτικού περιβάλλοντος της Κύπρου αλλά και βεβαίως η ανάλυση θεμάτων που ενδιαφέρουν ευρύτερα την εθνική ασφάλεια».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας  «πρώτιστο μας μέλημα και προς τούτο έχουμε υπογράψει σειρά μνημονίων με σχεδόν όλα τα κρατικά ή ιδιωτικά Πανεπιστήμια του τόπου μας, είναι η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια. Μια συνεργασία ιδιαίτερα καρποφόρα που έχει δώσει ήδη απτά και χειροπιαστά αποτελέσματα».
Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα Πανεπιστήμια με τα οποία προσδοκούμε το επόμενο χρονικό διάστημα να διαμορφώσουμε τα επόμενα βήματα της Σχολής, που θα πάρουν είτε τη μορφή εξειδικευμένων σεμιναριακών κύκλων, όπως το σημερινό, είτε και τη μορφή εξειδικευμένων μεταπτυχιακών προγραμμάτων τα οποία θα αποκτήσουν μέσα από τις σχετικές ρυθμίσεις που θα γίνουν, δηλαδή θα έχουν ουσιαστικά σημασία που δεν θα περιορίζεται στην απόκτηση απλώς ενός διπλώματος παρακολούθησης μετά το πέρας των διαλέξεων.
Ο στόχος είναι, συνέχισε ο κ. Φωκαϊδης, «αυτή η εκπαιδευτική διαδικασία να έχει αντανάκλαση, αν είναι δυνατό από την επόμενη χρονιά, μέσα από μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία σε συνεργασία με Πανεπιστήμια θα προστεθούν στη συνεργασία Πανεπιστημίων και της Ακαδημίας. Την ίδια ώρα η Ακαδημία σε συνεργασία βεβαίως με το ΓΕΕΦ, θα προτείνει συγκεκριμένα προγράμματα που αφορούν σχολεία εκπαίδευσης κατώτερων αξιωματικών, που μέχρι σήμερα γίνονται στην Ελλάδα, να μπορούν να γίνονται στη Κύπρο και με αξιοποίηση αναμφίβολα του δικού μας δυναμικού, στρατιωτικών και ακαδημαϊκών, αλλά και με μετάκληση από την Ελλάδα ή και από άλλες χώρες του εξωτερικού».
Σημείωσε ακόμα ότι «σε ένα τρίτο πυλώνα η Ακαδημία θα επιδιώξει συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα και από τη συμμετοχή της στο δίκτυο Ακαδημιών του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας». Ο Υπουργός εξέφρασε προς τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας Dirk Dubois «την ευγνωμοσύνη μας για τη συνεχή υποστήριξή, το ενεργό ενδιαφέρον και την πολύτιμη συμβολή» του σε όλα τα βήματα που έχουν γίνει για την ίδρυση της Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας στην Κύπρο.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Διευθυντής της Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας Φιλόκυπρος Γιαννάκη αναφέρθηκε στη λειτουργία της Ακαδημίας και είπε πως παρ’ όλο που η εκπαίδευση των στελεχών της Εθνικής Φρουράς γίνεται «από τις πολύ υψηλού επιπέδου στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας, θα πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον μόρφωση την οποία καλείται να παρέχει η Ακαδημία με τη διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων και προγραμμάτων σε γενικά θέματα αλλά κυρίως σε θέματα εστιασμένα στο περιβάλλον και τις ειδικές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία 15 χρόνια πέραν από τις απαιτητικές θέσεις στα επιτελεία του ΓΕΕΦ, των Σχηματισμών των Διοικήσεων και των Διευθύνσεων, αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς τοποθετούνται σε θέσεις όπως αντιπρόσωποι ή σύμβουλοι στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε Διεθνείς Οργανισμούς, Ακόλουθοι άμυνας και επιτελείς σε στρατηγεία επιχειρήσεων και αποστολών της ΕΕ και του ΟΗΕ. Επιπλέον αξιωματικοί συμμετέχουν σε πλειάδα Επιτροπών στις οποίες συζητούνται θέματα τα οποία επηρεάζουν άμεσα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σημείωσε ότι «οι σημαντικές εξελίξεις στα θέματα ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που μας επηρεάζουν άμεσα είναι καλά γνωστές σε όλους» ενώ αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας, είπε πως «είναι ο θεσμός της ΕΕ που παρέχει εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.»
Γι’ αυτό, σημείωσε, «και θα αποτελέσει ένα από τους πιο στενούς συνεργάτες μας, αφού πέραν από τη βοήθεια που μπορεί να μας παρέχει σε θέματα εκπαιδεύσεων διατηρεί και ένα εξαιρετικό δίκτυο ακαδημιών στο οποίο ήδη έχουμε αποταθεί για να ενταχθούμε».
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Προϊστάμενο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας Dirk Dubois και παρουσίαση του θέματος «Η Κύπρος στη μεταλλασσόμενη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου» από τον Πρόεδρο Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών Μιχάλη Ατταλίδη και του θέματος «Διαχείριση Κρίσεων σε Εθνικό Επίπεδο» από τον Διευθυντή ΕΠΥΠΑΜ Πλοίαρχο Κώστα Φυτιρή.
ΚΥΠΕ
http://voiceoftheisland.com/


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά