Η Προεδρική Φρουρά δεν αποτελεί "άβατο" για γυναίκες στελέχη του ΕΣ


Αγαπητοί φίλοι του ΣΕΠΦ,
Αγαπητοί Αναγνώστες της Καθημερινής,
Αξιότιμε κ. διευθυντά της Κ.

Χθες 1η Ιουνίου 2021 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κ άρθρο από πλοίαρχο του Εμπορικού Ναυτικού με τίτλο "Γιατί όχι και γυναίκες στην Προεδρική Φρουρά;".
Δεν αναφέρουμε το όνομα του αρθρογράφου ούτε κοινοποιούμε το σύνδεσμο στον οποίο βρίσκεται το άρθρο ώστε να μη συνδράμουμε, έστω και παθητικά, σε πρόσθετη δημοσιότητά τους, στις πλάτες της Μονάδος που κάθε Εύζωνος έχει σε ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του.
Στη Φρουρά αποτίουμε τιμές πρωτίστως στους πεσόντες της Πατρίδας. Μέσω εκείνων τιμούμε τα άυλα αγαθά και τις Αξίες για τις οποίες εκείνοι έπεσαν μαχόμενοι: την Πατρίδα, τη Σημαία, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία. Όλες, γένους θηλυκού.
Προς απάντηση λοιπόν, του ερωτήματος με το οποίο το άρθρο τιτλοφορείται, αξίζει νομίζουμε να αναφερθούμε στα ακόλουθα:

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μόνιμο στέλεχος του ΕΣ, στο δυναμολόγιο της Προεδρικής Φρουράς η οποία είναι γυναίκα. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες προήχθη από το βαθμό της ανθυπασπιστή και ο διοικητής της Φρουράς, βάσει παραδόσεως, της τοποθέτησε στον ώμο το αστέρι του ανθυπολοχαγού. Αυτομάτως λοιπόν, βλέπουμε ότι η Φρουρά δεν αποτελεί "άβατο" για γυναίκες στελέχη του ΕΣ, όπως κακόγουστα επιχειρείται να παρουσιαστεί από τον αρθρογράφο.
Υπάρχει μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια που διαφοροποιεί τα καθήκοντα των μονίμων στελεχών από εκείνα των Ευζώνων. Οι Εύζωνοι που υπηρετούν στο λόχο Ευζώνων και εκτελούν υπηρεσία στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ή το Προεδρικό Μέγαρο είναι κληρωτοί- δηλαδή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Εφ όσον στρατιωτική θητεία υπηρετούν μονάχα άνδρες και όχι γυναίκες, αυτομάτως δε μπορούμε να έχουμε γυναίκες να υπηρετούν στο λόχο Ευζώνων.
Επιπλέον αυτού, τα σωματομετρικά κριτήρια για ένταξη στο λόχο υποψηφίων, από τον οποίο όσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς την εκπαίδευση των 5 εβδομάδων, θα επανδρώσουν το λόχο Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, προϋποθέτουν ύψος άνω του 1.85m. Και δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να αναφερθούμε στο ότι πρέπει οι Εύζωνοι που αποτελούν ζευγάρι να μοιάζουν φυσιογνωμικά. Αναφέρουμε απλώς ότι ελάχιστες Ελληνίδες σήμερα πληρούν τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά για να ενταχθούν στο λόχο υποψηφίων της Φρουράς.
Επαναλαμβάνουμε, στο υποθετικό σενάριο κατά το οποίο αύριο, με διαδικασίες fast track, αλλάζει το νομικό πλαίσιο και γυναίκες υπηρετούν κανονικά στρατιωτική θητεία σε πρότυπα Ισραήλ-
Στο αντεπιχείρημα ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν ειδικά σωματομετρικά για τις γυναίκες οι οποίες θα θέλουν να υπηρετήσουν στη Φρουρά, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι κάτι τέτοιο, αντιβαίνει από μόνο του το βασικό λόγο συγγραφής του, έτσι κι αλλιώς ανεδαφικού, άρθρου περί ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Για ποια ισότητα μιλάμε όταν εξ αρχής θεσπίζουμε διαφορετικά κριτήρια εισόδου στη μονάδα;
Ασφαλώς και δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα σεξισμού στην Προεδρική Φρουρά. Αλοίμονο, η Πρώτη Πολίτης της χώρας είναι γυναίκα και οι Εύζωνοι είναι η τιμητική Φρουρά της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Παρ' όλα αυτά όμως, σε έναν τέτοιο ισχυρισμό θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να αντιπαραβάλλουμε το ερώτημα του πόσο χαμηλά μπορεί κάποιος να φτάσει το δημόσιο διάλογο και τη δημόσια προβολή προσωπικών απόψεων, ειδικά όταν στερούνται γνώσης και λογικού υποβάθρου.
Αντ’ αυτού, θα περιοριστούμε στην παράθεση των δεδομένων που υπάρχουν σε αυτή τη χρονική στιγμή, ώστε το κείμενό μας αυτό να είναι απλώς διευκρινιστικό και στο μέτρο που του αναλογεί, διδακτικό.

Για τον Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς,
Γαβριλάκης Νικόλαος
Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΦ




Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά