Φυλώντας σκοπιά στον Ισθμό της Κορίνθου εν έτει 1975


Σχετικάβρισκόμαστε στον Ισθμό της Κορίνθου πριν από 46 χρόνια. Ο ισθμός είναι μια στενή λωρίδα γης που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο, ενώ η διώρυγα που έχει διανοιχθεί σε αυτόν, ενώνει 

τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο.

Το φιλμ ανοίγει με δυο γυναίκες να μπαίνουν σ’ ένα φέρι που διασχίζει τη διώρυγα. Ένα ρυμουλκό ήδη πλέει, το φέρι ξεκινάει ενώ στο βάθος ξεχωρίζει ένα φυλάκιο με έναν στρατιώτη.

Βλέπουμε μια ταμπέλα που γράφει «Η Κύπρος είναι ελληνική» και στη συνέχεια ο φακός μας δείχνει ένα πανοραμικό της διώρυγας.

Οι γυναίκες συζητάνε, γελάνε και κοιτάνε το τοπίο. Μια εικόνα της διώρυγας, της πρύμνης και της πλώρης του φέρι στο οποίο βρίσκονται οι δυο γυναίκες.

Στο βάθος μπορούμε να διακρίνουμε ένα ρυμουλκό να τραβάει ένα μεγάλο πλοίο. Το φιλμ κλείνει με πλάνα της διώρυγας και τις δυο γυναίκες να θαυμάζουν την θέα.

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Η ιδέα για μια συντόμευση ώστε τα ιστιοπλοϊκά σκάφη να μην περιπλέουν την Πελοπόννησο είχε εξετασθεί για πολύ καιρό από τους αρχαίους Έλληνες από την εποχή του Περίανδρου το 602 π.Χ. ωστόσο το Νοεμβρίου του 1869 η Κυβέρνηση Ζαΐμη ψήφισε νόμο “περί διορύξεως του Ισθμού”, που εταιρεία ή ιδιώτης θα αναλάμβανε την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου όπως και έγινε απ’ τον Ούγγρο στρατηγό István Türr, ο οποίος ίδρυσε την Διεθνή Εταιρεία της Θαλασσίας Διώρυγος της Κορίνθου (Société Internationale du Canal Maritime de Corinthe).

Λόγω έλλειψης κεφαλαίων το έργο ολοκληρώθηκε από εταιρεία του Ανδρέα Συγγρού το 1893. Οι εργασίες για τη διώρυγα εγκαινιάστηκαν την 23 Απριλίου 1882 παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Α’.


Φυλώντας σκοπιά στον Ισθμό της Κορίνθου εν έτει 1975 - anagnostis.org

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά