Εντάσεις προκαλεί η άρδευση εκατοντάδων στρεμμάτων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Αγρινίου

 

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα μέλη του Τ.Ο.Ε.Β Λυσιμαχίας, η είδηση πως 800 στρέμματα του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Δοκίμι Αγρινίου, μισθώθηκαν μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού σε ιδιώτη για καλλιέργεια.

Σύμφωνα με πηγές από τον τοπικό TOEB, το ζήτημα δημιουργήθηκε, όταν ιδιώτης αιτήθηκε νομίμως να προβεί σε εργασίες επί της διώρυγας Δ10 που αρδεύει την περιοχή του ΤΟΕΒ Λυσιμαχείας.

Η αλήθεια είναι πως η όλη υπόθεση δεν αποσαφηνίζεται πλήρως μιας και η σχετική αρμοδιότητα, όπως φαίνεται είναι «μπαλάκι» μεταξύ του τοπικού ΤΟΕΒ, του ΓΟΕΒ Αχελώου, της ΥΕΒ Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας κ.ο.κ. , με την ιδιώτη μισθώτρια να βρίσκεται, όπως δηλώνει, «παγιδευμένη στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας».

Η μισθώτρια του αγροτεμαχίου, αιτήθηκε στον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β. Αχελώου) να της χορηγήσει σχετική άδεια καθώς οι εκπρόσωποι του, όπως υποστηρίζει, της ανέφεραν ότι αυτοί ήταν αρμόδιοι, υποδεικνύοντάς της, να προβεί και σε μια σειρά από ενέργειες (σύνταξη σχεδίου για κατασκευή φρεατίου – κάτοψης για σύνδεση με κεντρικό αρδευτικό υδραύλακα ύδρευσης και ειδικότερα από την διώρυγα Δ10 κλπ).

Κατόπιν αυτών της χορηγήθηκε με την υπ΄αρ. πρωτ. 843/15-6-2021 απόφασή του Προέδρου ΔΣ του ΓΟΕΒ Αχελώου η άδεια άρδευσης από τον αύλακα Δ10 και η μισθώτρια κατέβαλε και τμήμα αρδευτικών τελών. Η απόφαση αυτή δεν ανακλήθηκε εγγράφως αφού παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν αρχικά οι εκπρόσωποι του ΓΟΕΒ Αχελώου (κατόπιν εκδόσεως της παραπάνω απόφασης), στη συνέχεια θεωρούν ότι το ΓΟΕΒ Αχελώου είναι αρμόδιο για την διώρυγα Δ10. Τα παραπάνω υποστηρίζει η πλευρά της μισθώτριας.

Όμως, σε σημερινή επικοινωνία του agriniopress, ο κ. Βλάσης Σφυρής εκ μέρους του ΓΕΟΒ, δήλωσε πως η αρμοδιότητα για την διάθεση του νερού, μάλλον περιπλέκεται…

Το προεδρείο του τοπικού ΤΟΕΒ από την πλευρά του, διατείνεται πως η άρδευση της συγκεκριμένης έκτασης από αυτήν την διώρυγα, αφενός θα αποβεί καταστροφική για τα 23.000 στρέμματα καλλιεργειών που καλύπτει ο χώρος ευθύνης του, ιδίως εν μέσω θέρους που οι ανάγκες για νερό στις καλλιέργειες είναι αυξημένες και επιτακτικές, αφετέρου πως η συγκεκριμένη έκταση του αεροδρομίου που μισθώθηκε, ουδέποτε ήταν καλλιεργήσιμη εξ ου και το ζήτημα που ανέκυψε με την άρδευση της.

Οι αγρότες επίσης αναφέρουν πως η έκταση υπάγεται στην χωρική αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Αγρινίου και συνεπώς αυτός θα πρέπει να μεριμνήσει για την παροχή νερού στην καλλιέργεια από άλλη διώρυγα και όχι από την Δ10.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνουν πως θα έπρεπε πρότερα της παραχώρησης να είχε προηγηθεί μελέτη αναφορικά με την άρδευση καθώς η καλλιέργεια αυτή δεν έχει συμπεριληφθεί στην πρόβλεψη για το έτος 2021 καθώς επίσης και να είχε προβλεφθεί η δημιουργία αποστραγγιστικών δικτύων για την εν λόγω έκταση και όχι να οδηγούμαστε προ τετελεσμένων καταστάσεων.

Το Σάββατο μάλιστα, επιχειρήθηκε να γίνουν εργασίες ώστε να συνδεθεί η έκταση με το δίκτυο άρδευσης, με τον τοπικό ΤΟΕΒ να καλεί την Αστυνομία, ώστε η παρέμβαση να σταματήσει (φωτο).

Το προεδρείο του ΤΟΕΒ Λυσιμαχίας έχει συγκαλέσει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο για σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου και αναμένονται εξελίξεις.
Το agriniopress, επικοινώνησε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων στο Αγρίνιο, που παρέπεμψε στην ΔΑΟΚ Αιτωλ/νίας και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, χωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο.

Τι υποστηρίζει ο μισθωτής της έκτασης

Τι υποστηρίζει ο μισθωτής της έκτασης
Για «θέατρο του παραλόγου» κάνει λόγο ο πληρεξούσιος δικηγόρος -εκ μέρους της μισθώτριας- της έκτασης κ. Χρήστος Λαχανάς. Μάλιστα, μιλώντας στο agriniopress, προϊδεάζει για δικαστική διεκδίκηση της ζημίας της μισθώτριας και την απόδοση ποινικών ευθυνών κατά παντός υπευθύνου, αφού η έκταση μέχρι και σήμερα δεν αρδεύεται και υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων και εάν αυτό συνεχιστεί η καλλιέργεια οδηγείται σε καταστροφή.

Εκφράζει ο πληρεξούσιος Δικηγόρος μάλιστα έντονα παράπονα για την αντιμετώπιση από τον ΤΟΕΒ Λυσιμαχίας , μιας και όπως υποστηρίζει, το νερό υπερεπαρκεί για την άρδευση της έκτασης του στρατιωτικού αεροδρομίου.
«Μέχρι να λυθούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα, δεν μπορούσε ο τοπικός ΤΟΕΒ να επιτρέψει την άρδευση, τη στιγμή μάλιστα που το νερό
κατασπαταλάται; Δυστυχώς, πρόκειται για έναν ακατανόητο και άδικο τρόπο αντιμετώπισης αγροτών απέναντι σε αγρότες, που το μόνο που θέλουν είναι να καλλιεργήσουν;», δηλώνει μεταξύ άλλων ο κ. Λαχανάς.
Συμπληρώνει μάλιστα πως για την συγκεκριμένη έκταση έχει επιλεγεί ένας τύπος άρδευσης που εξοικονομεί νερό, σε αντίθεση με την σπατάλη που γίνεται σήμερα.
Πρόκειται για μια έκταση που και παλιότερα καλλιεργούνταν σύμφωνα με πληροφορίες, υφίσταται άλλωστε ακόμα τσιμεντένιος σωλήνας που συνδέει την
διώρυγα Δ10 με το νότιο τμήμα του αεροδρομίου. Τα τελευταία χρόνια δεν αρδεύονταν, μέχρι φέτος, που τέθηκε σε δημοπρασία από το Μετοχικό Ταμείο
Αεροπορίας.
Σε κάθε περίπτωση ο εκπρόσωπος της μισθώτριας του αγροτεμαχίου χαρακτηρίζει «παράλογο» το γεγονός να μην επιτρέπεται η άρδευση της έκτασης
όπως και το ότι ορισμένοι έχουν ιδιοκτησιακή λογική σε ένα δημόσιο αγαθό, όπως το νερό, που υπάρχει σε υπερεπάρκεια στην περιοχή. Μάλιστα όπως
αναφέρει αρκετοί πρωτεργάτες των αντιδράσεων για την άρδευση του παραπάνω αγροτεμαχίου, ήταν παλαιότερα και καλλιεργητές της συγκεκριμένης έκτασης.

agriniopress

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά