Ρήγας απο τη Λάρισα: Μέχρι τέλη Φλεβάρη τα αναδρομικά
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, επισκέφθηκε σήμερα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, μονάδες και σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχουν έδρα στην περιοχή της Λάρισας, συνοδευόμενος αντίστοιχα από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου. 
 
Ειδικότερα, επισκέφθηκε την έδρα της 1ης Στρατιάς - όπου τον υποδέχθηκε ο  Διοικητής της Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ενημερώθηκε για την αποστολή του και μίλησε στο προσωπικό - το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU OHQ), τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Λάρισας που βρίσκεται στον χώρο της Στρατιάς, καθώς και το 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας. 
 
Ο ΑΝΥΕΘΑ, μιλώντας στο προσωπικό της 1ης Στρατιάς, επισήμανε ότι η περιοχή ευθύνης της αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της χώρας και τόνισε:
 
 «Επιτελείτε καθημερινά σημαντικό εθνικό έργο και θέλω από την αρχή να τονίσω, πως είμαστε υπερήφανοι για εσάς. Διαδραματίζετε κεντρικό ρόλο στην εγγύηση της άμυνας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον ελληνικό λαό».    
 
Στη συνέχεια τόνισε: «Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσχερειών και των προβλημάτων κάτω από τις οποίες εκτελείτε την υψηλή αποστολή σας, υλοποιεί συνεχώς πολλαπλές δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, τόσο της δικής σας όσο και των οικογενειών σας». 
 
Επίσης αναφέρθηκε στον κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας ότι βρίσκονται δίπλα στον Έλληνα πολίτη με πλήθος δράσεων.
 
Κάνοντας ειδική αναφορά στην συμπεριφορά της Τουρκίας, σημείωσε πως ο τρόπος που αντιμετωπίζονται από την Ελλάδα οι προκλήσεις της γείτονος χώρας, δείχνει αφενός την ψυχραιμία και αφετέρου την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς.
 
Αναφερόμενος στους Εθνοφύλακες, σημείωσε ότι συμβάλουν στη στήριξη των στρατιωτικών δυνάμεων. Πρέπει, είπε, να είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων και να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα φασιστικά και ναζιστικά φαινόμενα, όπως αυτό με εθνοφύλακα που καταδικάστηκε για εγκληματικές ενέργειες.
 
Ο ΑΝΥΕΘΑ στη συνέχεια επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) στο Κουτσόχερο, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ενημερώθηκε για την αποστολή του και ακολούθως μετέβη στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, όπου μίλησε στο προσωπικό.
 
Στην ομιλία του επισήμανε τον  νευραλγικό ρόλο του ΑΤΑ και τόνισε: 

«Είμαστε μια χώρα ειρηνική. Επιζητούμε την ειρήνη και την σταθερότητα. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί αδυναμία. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και με κανέναν τρόπο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχώς επιβεβαιώνετε πως είστε οι κυρίαρχοι στον εθνικό μας εναέριο χώρο. Στο πρόσωπό σας ενσαρκώνεται η αποτροπή, η οποία αποτελεί το συστατικό στοιχείο του αμυντικού μας δόγματος».
 
Ειδική αναφορά έκανε στα πληρώματα των μαχητικών αεροσκαφών:
 
«Επισφράγιση των παραπάνω αποτελούν η αδιάκοπη και γεμάτη αυτοθυσία παρουσία των πληρωμάτων των μαχητικών μας αεροσκαφών στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Καθημερινά επιβεβαιώνετε πως, παρά τα περιορισμένα μέσα και τη μείωση των διατιθέμενων πόρων, ανταποκρίνεστε στο ακέραιο στην αποστολή σας, που δεν είναι άλλη από την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της αεράμυνας της Χώρας».
 
Επίσης τόνισε: «Είστε η έμπρακτη απόδειξη πως η Ελλάδα, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία, διαθέτει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες διασφαλίζουν την εδαφική της ακεραιότητα και ανεξαρτησία, και δικαιολογημένα αποτελούν διαρκή παράγοντα που εγγυάται την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». 
 
Και ανέφερε: «Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει τις θυσίες σας, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχετε υποστεί δραματικές περικοπές μαζί με τον υπόλοιπο λαό. Καταλαβαίνοντας την αγωνία σας, κατευθυνόμαστε με γνώμονα την αποκατάσταση των αδικιών».

Ο ΑΝΥΕΘΑ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την καταβολή των αναδρομικών:

«Ως κυβέρνηση στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και με το πρώτο νομοσχέδιο που κατεβαίνει αντιμετωπίζεται το θέμα με τα αναδρομικά των εν ενεργεία στελεχών και των αποστράτων. Στηρίζουμε όλους αυτούς που υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης, όλες τις κοινωνικές τάξεις που την προηγούμενη περίοδο βάλανε πλάτη και υποφέρανε. Σε αυτούς ανταποδίδονται ως μέρισμα αυτά που η ανάπτυξη της χώρας προσφέρει. Είναι μια άλλη μέρα για τη χώρα μας πια. Έχουμε ένα προϋπολογισμό που δείχνει ότι η χώρα μπήκε σε κανονικότητα, όπως και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα έχουμε και ανάκτηση της δημοκρατίας, δηλαδή δεν βρισκόμαστε κάτω από επιτροπεία».
 

Και σε ερώτηση για το σε πόσες δόσεις θα δοθούν απάντησε:

«Μέχρι τέλη Φλεβάρη θα έχουν ολοκληρωθεί».

Για τη ΝΔ:

«Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να αντιληφθεί ότι όλη την προηγούμενη περίοδο λειτούργησε με ένα τρόπο που δε συνάδει σε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση. Έκανε επιλογές ζητώντας συνέχει εκλογές όπου ατύχησε και ταυτόχρονα ήταν βαθειά αντικοινωνική, ήταν σε βέρος του ελληνικού όλες οι επιλογές τους. Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική. Θα το δει ο ελληνικός λαός. Στο εκλογές τον Οκτώβρη του 2019 ο ελληνικός λαός θα δείξει τι θέλει για την επόμενε μέρα».

Για τις τουρκικές προκλήσεις:

«Τις αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και κυρίως με το να προσπαθούμε να πείσουμε τη γείτονα χώρα ότι είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχει στην περιοχή μας ειρήνη. Η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια κράτησε αυτή τη στάση, πράγμα που αναγνωρίζεται διεθνώς. Επιμένουμε και λέμε ότι δεν βοηθάνε οι προκλήσεις. Η απάντηση θα είναι σαφής στο πολιτικό πεδίο. Τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι δεδομένα και τα υπερασπιζόμαστε μέχρι κεραίας, με βάση πάντα τις ισχύουσες διεθνείς Συνθήκες. Σεβόμαστε και τηρούμε αυτές τις Συνθήκες, πρέπει και οι γείτονές μας να κάνουν το ίδιο».

Για τις διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή:

«Στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν αυτές οι χρήσεις και αυτή η λειτουργία. Δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε ενέργειες που βγαίνουν έξω από το πολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει, ότι δηλαδή δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε δράσεις επιχειρησιακές».
 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά