Έκθεση με κειμήλια στο λιμάνι του Μούδρου


Το Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων συμπλήρωσης 100 ετών από την Ανακωχή του Μούδρου ανέπτυξε περιοδική έκθεση με σπάνια κειμήλια και ενθυμήματα της περιόδου σε κατάλληλα διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο στο λιμάνι του Μούδρου.
Καθημερινά από 10πμ μέχρι 7μμ δύναται να δέχεται το κοινό του νησιού για δωρεάν επίσκεψη/ξενάγηση μέχρι & την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018.
--------------------------------
«The Lemnos ' Friends of Anzac»
Αγαπητοί «Φίλοι των Anzac από τη Λήμνο» .
Σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια, στο λιμάνι του Μούδρου, πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο σημαντικές ιστορικές δράσεις, για την Ελληνική και την Παγκόσμια Ιστορία .Υπογράφηκε η Συνθήκη Ανακωχής του Α Παγκόσμιου πολέμου, του “Μεγάλου Πολέμου”, του τραγικότερου πολέμου που έγινε ποτέ. Η Λήμνος με αυτήν την παγκόσμια δράση, έχει από τότε αποκτήσει μια σημαντική και βαρύνουσα θέση στην νεώτερη Ιστορία . Ας δούμε το ιστορικό, όπως καταγράφηκε από τον καθηγητή Κο Βλάση Βλασίδη, Επ. Καθηγητή στο τμήμα Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πα.Μακ.
« ΑΝΑΚΩΧΗ ΤΟΥ ΜΟΥΔΡΟΥ (30 Οκτωβρίου 1918) MEMORANDUM»
Στις 30 Οκτωβρίου 1918 η Οθωμανική αυτοκρατορία υπογράφει στο Μούδρο της Λήμνου, ανακωχή με τις δυνάμεις της Entente. Με την πράξη αυτή ουσιαστικά επρόκειτο να τερματιστούν οι εχθροπραξίες μεταξύ των Οθωμανών, των Αγγλογάλλων και των συμμάχων τους από τα μεσάνυχτα της επόμενης ημέρας. Η ανακωχή υπογράφηκε πάνω στο βρετανικό πολεμικό σκάφος HMS Agamemnon που ηγούνταν της δύναμης αποκλεισμού των Στενών από το 1916 έως το 1918 από τον υπουργό Ναυτικών των Οθωμανών Rauf Bey και τον Βρετανό ναύαρχο Somerset Arthur Gough-Calthorpe.
Μετά την επιτυχημένη επίθεση των Αγγλογάλλων κατά μήκος του Μακεδονικού Μετώπου στις 15 Σεπτεμβρίου και το σπάσιμο αυτού στις 18 Σεπτεμβρίου είχαν επιταχυνθεί οι εξελίξεις. Οι Γάλλοι με τους Σέρβους και τους Έλληνες προωθούνταν ταχύτατα προς το Βελιγράδι, ενώ οι Βρετανοί με τους Έλληνες προς την Κωνσταντινούπολη. Η Βουλγαρία σύναψε ανακωχή και σταμάτησε τις εχθροπραξίες στις 29 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Η Οθωμανική αυτοκρατορία βρέθηκε σε δυσχερή θέση και ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για να παραδοθεί στις 27 Οκτωβρίου, οι οποίες ευοδώθηκαν στις 30 Οκτωβρίου.
Με την ανακωχή, οι δυνάμεις της Entente απέκτησαν το δικαίωμα εισόδου στα Στενά και κατάληψης κάθε εδάφους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που απειλούσε την ασφάλειά τους. Στις 12 Νοεμβρίου γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στην Κωνσταντινούπολη και από την επόμενη ημέρα ακολούθησαν οι Βρετανοί, οι Ιταλοί και οι Έλληνες. Γράφτηκε δε μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του νησιού.
Η Συνθήκη Ανακωχής που υπογράφηκε στον Μούδρο της Λήμνου, δημιούργησε πολλά δεδομένα για την συνέχεια της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο και την κατέταξε στους νικητές με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Είναι δε η αρχή της δημιουργίας νέων σχηματισμών με πρώτη την «Κοινωνία Των Εθνών» πρόγονο της Ατλαντικής Συμμαχίας(ΝΑΤΟ) αλλά και μιας σειράς παγκόσμιων οργανισμών μέχρι και τη σημερινή ημέρα. Ανέδειξε δε για ακόμη μια φορά τη γεωστρατηγική σημασία του νησιού μας, της Λήμνου , που έως και σήμερα που λογίζεται ως το Σύνορο της Ευρώπης με την Ασία, έχει δεσπόζουσα θέση στην Παγκόσμια Ιστορία.
Ο Σύλλογός μας, από την ίδρυσή του το 2014, έβαλε σαν χρονικό όριο αυτόν τον εορτασμό, και έκτοτε πραγματοποίησε μια σειρά από δράσεις παγκόσμιας εμβέλειας. Συμμετέχοντας δε άμεσα και ενεργά στον σημερινό εορτασμό, συνδιοργάνωσε από τις 25-28 Μαΐου 2018, με το ΓΕΕΘΑ, Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Λήμνου ένα εξαιρετικά επιτυχημένο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο . “ Lemnos Island, Armistice of Mudros and the End of WW1: History and Legacies”. Πραγματοποιήθηκε, έχοντας 3 θεματικές ενότητες όπως:
I. Η Εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και πως οδηγηθήκαμε στην Υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου. (1918)
II. Η αντανάκλαση της λήξης του πολέμου και της Συνθήκης του Μούδρου στην ιστορία της Ελλάδας, έως και σήμερα
III. Η διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η Λήμνος, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιαίτερου πολιτιστικού αποτυπώματος, παγκόσμιου βεληνεκούς. (Σχετικό Video https://youtu.be/xx185XADT-0)
Το Συνέδριο αυτό έδωσε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην επέτειο αυτή, άγνωστη στον πολύ κόσμο, ιδιαίτερα σημαντική όμως για εμάς τους Έλληνες μιάς και σηματοδότησε μια σειρά μετέπειτα ιστορικών δεδομένων καθώς και το τέλος του Α’ ΠΠ στην περιοχή μας, και έθεσε τις βάσεις για μετέπειτα δράσεις πολιτιστικής ανάδειξης του νησιού μας.
Έτσι λοιπόν, σήμερα σας ανακοινώνουμε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων, όπως αυτές έχουν οριστεί να γίνουν από την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, και στις οποίες σας καλούμε να συμμετέχετε. Γιατί η ιστορία μας είναι απόκτημα όλων μας και είναι απαραίτητο να την γνωρίζουμε καλά, για να μην λησμονούμε από πού ερχόμαστε αλλά και να προβλέπουμε το αύριο, το δικό μας και των παιδιών μας .
Σας περιμένουμε όλους






Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά