Επένδυση στην άμυνα: Eργοστάσιο για Leopard «made in Greece» - Σε προχωρημένες συζητήσεις Αθήνα και Βερολίνο






Σε προχωρημένες συζητήσεις για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ή, εναλλακτικά, εκσυγχρονισμού και βαρέας επισκευής των αρμάτων μάχης Leopard στη Βόρεια Ελλάδα, με αντάλλαγμα την παράδοση ενός αριθμού από αυτά που κατέχει ο ελληνικός στρατός στην Ουκρανία, βρίσκονται το ελληνικό με το γερμανικό υπουργείο Αμυνας. Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γερμανό ομόλογό του Μπόρις Πιστόριους, στη διάρκεια της οποίας ο δεύτερος μετέφερε στον πρώτο την πρόθεση της Γερμανίας να δώσει στην Ελλάδα την άδεια να παραχωρήσει Leopard στην Ουκρανία, «εφόσον αυτό δεν διαταράσσει την αμυντική της διάταξη».

Να επισημάνουμε πως η χώρα μας για να παραδώσει Leopard στο Κίεβο θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσει την άδεια από τον τελικό χρήστη (end user license agreement), στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή από τη Γερμανία, καθώς διαφορετικά ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και την κατάργηση όλων των συμφωνιών που έχει συνάψει με το Βερολίνο αναφορικά με την παροχή συντήρησης και ανταλλακτικών για την υποστήριξή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πιστόριους ζήτησε από τον κ. Παναγιωτόπουλο την αποστολή όσων αρμάτων μάχης δεν χρειαζόμαστε, αλλά κι εκείνων που έχουν σημαντικά προβλήματα, στη Γερμανία, ώστε να επισκευαστούν αρχικά εκεί και εν συνεχεία να σταλούν στην Ουκρανία.





leopard_2© Παρέχεται από: Protothema.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος εμφανίστηκε θετικός σε μια τέτοια προοπτική, ζητώντας όμως να εξεταστεί ως πιθανότητα η μεταφορά και εγκατάσταση στη χώρα μας μιας γραμμής παραγωγής των συγκεκριμένων αρμάτων, η οποία, πέρα από την εξυπηρέτηση των δικών μας αναγκών, θα διαθέτει τη δυνατότητα να λαμβάνει παραγγελίες και από τις περίπου 20 ακόμη χώρες, που επίσης έχουν άρματα μάχης Leopard στην κατοχή τους.




Να σημειώσουμε πως το Πεντάγωνο βρίσκεται ήδη εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Γερμανία και την Krauss-Maffei Wegmann (KMW), κατασκευάστρια εταιρεία των Leopard, με στόχο την υλοποίηση ανάλογης επένδυσης που ως στόχο θα έχει την αναβάθμιση σχεδόν του συνόλου των αρμάτων μάχης όλων των τύπων που κατέχει ο Ε.Σ. στις τάξεις του (LEO1GR, LEO1A5, LEO2A4 και LEO2HEL, που είναι και η ελληνική έκδοση του LEO2A6, του πιο προηγμένου άρματος μάχης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον Ελληνικό Στρατό και ένα από τα κορυφαία στον κόσμο).

Η αμυντική σχέση Αθήνας και Βερολίνου, άλλωστε, έχει λάβει επιπλέον διαστάσεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να εγκαινιάζουν την έναρξη μιας πολιτικής «Κυκλικής Ανταλλαγής Οπλικών Συστημάτων», η οποία ξεκίνησε με την παράδοση 40 τεθωρακισμένων σοβιετικής κατασκευής BMP-1 στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα τη δωρεάν παραχώρηση ίδιου αριθμού γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένων μάχης Marder από τη Γερμανία, και αναμένεται να συνεχιστεί με τα Leopard.

Να προσθέσουμε επίσης πως στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την αποστολή οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, Τσεχία και Ουγγαρία πίεσαν τη γερμανική πλευρά να κάνει αυτή την αρχή με την παράδοση Leopard στον ουκρανικό στρατό και εν συνεχεία να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

Ο Γερμανός ΥΠΑΜ, πάντως, υπεραμύνθηκε της θέσης του ότι το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, λέγοντας πως η χώρα του εκπαιδεύει ήδη εδώ και περίπου μία εβδομάδα στη χρήση των αρμάτων Leopard 500 Ουκρανούς στρατιώτες στο στρατόπεδο του Μούνστερ της Κάτω Σαξονίας, που είναι και η μεγαλύτερη βάση του γερμανικού Στρατού. Παράλληλα πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη εκπαίδευση πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Μαρτίου, σχεδόν ταυτόχρονα με την παράδοση 14 αρμάτων μάχης τύπου LEO2Α6 στην Ουκρανία, με στόχο να προλάβουν την εαρινή επίθεση που ετοιμάζουν οι Ρώσοι στο ανατολικό μέτωπο.





belharra© Παρέχεται από: Protothema.gr

Επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΑΜ στην Αθήνα

Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί στην Αθήνα, στις 23 και 24 Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη επίσκεψη πρόκειται να συνδυαστεί με την έλευση του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στη Σούδα, με τις λεπτομέρειές της να κλείνουν κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Λεκορνί με τον κ. Παναγιωτόπουλο κατά τη Σύνοδο ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στην τουρκική προκλητικότητα στη ΝΑ Μεσόγειο, με τον κ. Λεκορνί να επιβεβαιώνει τη στήριξη της Γαλλίας προς τη χώρα μας, λέγοντας στον Ελληνα ομόλογό του πως «καλό είναι να υπάρχει ένα αεροπλανοφόρο με Rafale στην περιοχή, ώστε αν, ο μη γένοιτο, συμβεί οτιδήποτε απρόοπτο και χρειαστεί, οι φίλοι να φανούν και στα δύσκολα...».

Κατά την επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΑΜ στην Αθήνα αναμένεται να συζητηθούν επίσης και διμερή εξοπλιστικά θέματα, όπως η πορεία κατασκευής των φρεγατών Belh@rra, αλλά κυρίως η επικείμενη ανάθεση του προγράμματος προμήθειας 3+1 κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, κόστους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, για την οποία ερίζουν η γαλλική εταιρεία Naval Group με την κορβέτα Gowind 2500 και η ιταλική Fincantieri με την κορβέτα FCx30-Doha.

Να σημειώσουμε, προς αυτή την κατεύθυνση, πως το Παρίσι ποντάρει πολύ στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Naval Group στην πόλη Λοριάν, όπου και στο πλαίσιο της ενημέρωσης που θα γίνει στον πρωθυπουργό για την κατασκευή των ελληνικών Belh@rra, εκτιμάται πως θα τεθεί και το ζήτημα της γαλλικής πρότασης για τις κορβέτες.

msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά