Στέλνει διασώστες με C130 η Ελλάδα στην Τουρκία - Βοήθεια αποστέλει και η Ουκρανία



45 χώρες είχαν εκφράσει πρόθεση να αποστείλουν βοήθεια στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι (πριν την δεύτερη ισχυρή δόνηση) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ© STR/AFP or licensors

Ανάμεσά τους η Ελλάδα αλλά και η εμπόλεμη Ουκρανία.

«Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».




Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δηλώνει συγκλονισμένη από τις εικόνες καταστροφής που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό, που έπληξε Τουρκία και Συρία και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια, καθώς και του ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων.

Με ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Twitter)τονίζει ότι «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι, στηρίζουμε το έργο των σωστικών συνεργείων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Τη βαθιά του θλίψη για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter.

Εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η σκέψη μας βρίσκεται σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν και διαβεβαιώνει πως η χώρα μας κινητοποιείται άμεσα και θα προσφέρει βοήθεια.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», προσθέτει.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, νωρίτερα σήμερα, προκειμένου να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του και την ετοιμότητα της χώρας να στηρίξει την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε.

«Σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού στη νότια Τουρκία, επικοινώνησα με τον Τούρκο ομόλογό μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και μετέφερα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει άμεσα συνδρομή στις έρευνες διάσωσης και στην αντιμετώπιση των ζημιών», προσθέτει ο κ. Δένδιας.

Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ως αποστολή βοήθειας προς την Τουρκία, που έχει πληγεί από ισχυρότατο σεισμό.

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Κινητοποιεί μηχανισμό προστασίας η ΕΕ

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, ενώ καθ'οδόν βρίσκονται ομάδες από την Ολλανδία και την Ρουμανία.

Πιο συγκεκριμένα ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ: «Μετά τον σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί, ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει την ανάπτυξη ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη.Ομάδες από την Ολλανδία & τη Ρουμανία είναι ήδη καθ'οδόν».

«Η ΕΕ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο τουίτερ μετά τον σεισμό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

«Με βαθιά λύπη άκουσα σήμερα το πρωί για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις πολλές οικογένειες που έχασαν ζωές και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Πλήρης αλληλεγγύη με τη σύμμαχό μας Τουρκία μετά τον τρομερό σεισμό. Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κινητοποιούν τώρα υποστήριξη», αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ετοιμες να παράσχουν βοήθεια Ουκρανία και Ρωσία

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στον "φιλικό" τουρκικό λαό μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη χώρα, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Συγκλονισμένος από την είδηση για τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος.

"Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Βρισκόμαστε αυτήν την ώρα κοντά στον φιλικό τουρκικό λαό, έτοιμοι να παράσχουμε την απαιτούμενη βοήθεια", προσθέτει

Και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του στη Συρία και την Τουρκία, οι οποίες επλήγησαν από διπλό ισχυρό σεισμό.

Η Ρωσία, στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Ο Πούτιν έχει εξάλλου καλές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Παρακαλώ δεχθείτε τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τις πολλές ανθρώπινες απώλειες και την ευρεία καταστροφή που προκάλεσε ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα σας”, έγραψε ο Ρώσος πρόεδρος στο μήνυμά του προς τον Ερντογάν. “Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση”, πρόσθεσε.

Ξεχωριστά ο Πούτιν δήλωσε στον Άσαντ ότι η Ρωσία μοιράζεται “τη λύπη και τον πόνο όσων έχασαν αγαπημένους τους” και έχει ήδη επισημάνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη Δαμασκό.

Νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές υποδομές στη Συρία δεν έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό.

msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά