ΥΕΘΑ προς Π.Ο.Ε.Σ. - Δεν θα επιστραφεί στους ΕΜΘ η πρόσθετη κράτηση 2% του ΙΚΑ

 

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΜε αφορμή το υπ' αριθμ. πρωτ. 38/2023 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας, σχετικά με την επιστροφή της πρόσθετης κράτησης 2% του ΙΚΑ στους Εθελοντές Μακράς Θητείας, και την ερώτηση που κατέθεσε επί του θέματος στη ΒτΕ, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης, κ. Κων/νος Μπούμπας, ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε ως εξής:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας, με θέμα «Επιστροφή πρόσθετης κράτησης υπέρ του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ ύψους 2% επί των μικτών αποδοχών στους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ)», σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), ότι για το ζήτημα που τίθεται στην κατατεθείσα Ερώτηση έχουν δοθεί απαντήσεις μέσω της παρούσας διαδικασίας, οι οποίες είναι προσβάσιμες για κάθε ενδιαφερόμενο, τόσο μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΘΑ, όσο και μέσω της αντίστοιχης της Βουλής των Ελλήνων.

Επισημαίνω ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που διέπουν τα Μετοχικά Ταμεία (ΜΤ) των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), οι κρατήσεις πάγιων δικαιωμάτων υπέρ αυτών αποτελούν μέρος των νομοθετημένων πόρων των Ταμείων, με κοινωνικό χαρακτήρα και όχι ανταποδοτική εισφορά, οι οποίες διενεργούνται στις αποδοχές όλων των στρατιωτικών και εργαζομένων σε στρατιωτικές υπηρεσίες.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν.2936/2001 (Α΄166), οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), καθίστανται από τη μετάταξή τους ως εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας μέτοχοι των ΜΤ των κλάδων των ΕΔ, χωρίς την καταβολή καμιάς πρόσθετης κράτησης, ενώ ο χρόνος ασφάλισής τους στο ΙΚΑ και στο ΙΚΑ/ΕΤΕΑΜ συνυπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Συναφώς, με το άρθρο 21 του ν.3865/2010 (Α΄120), θεσμοθετήθηκε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια ή επικουρική ασφάλιση (εργοδότη και ασφαλισμένου) που έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στο ΕΤΕΑΜ, για το παραπάνω χρονικό  διάστημα αποδίδονται στο Δημόσιο και τα ΜΤ κατά περίπτωση, εντός εξαμήνου από την κοινοποίηση σε αυτά της σχετικής πράξης αναγνώρισης.

Από τις προαναφερθείσες διατάξεις συνάγεται ότι, το ΥΠΕΘΑ δεν έχει την αρμοδιότητα για την επίλυση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων, καθώς αυτή ανήκει στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Εντούτοις, η πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ εξετάζει πάντοτε και ενδελεχώς όλες τις προτάσεις που υποβάλλονται από τα ΜΤ δια μέσου των οικείων Γενικών Επιτελείων, με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων των ΕΔ και με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική, προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες και στη λήψη μέτρων μέριμνας υπέρ του στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ.

                                                                     ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

                                                                     ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά