Η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ήρθε στη Λάρισα – Τί έγινε στην επίσκεψη της στην 110 Π.Μ

 




Αντιπροσωπεία του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ με επικεφαλής την υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των ΗΠΑ Celeste Wallander υποδέχθηκαν σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.



Αρχικά επισκέφθηκαν το στρατηγείο της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ στην Αλεξανδρούπολη, όπου τους υποδέχθηκε ο διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ) αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ενώ ο διοικητής της μεραρχίας υποστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος ενημέρωσε για τις τρέχουσες δραστηριότητες του σχηματισμού.

ΥΕΘΑ

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς και η κ. Γουαλάντερ, παρακολούθησαν παρουσίαση από επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ και του ΓΕΕΘΑ.

Ο χαιρετισμός του Νίκου Χαρδαλιά

«Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η ιδιαίτερα σημαντική ανάπτυξη και εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εξελίσσεται διαχρονικά. Το γεγονός αυτό πιστεύω ότι αντανακλά τις βαθιές ρίζες της συμμαχίας μας, τις κοινές δημοκρατικές αρχές και αξίες, αλλά και τις εξαιρετικές προοπτικές που υφίστανται για περαιτέρω συνεργασία. Κανείς μας δεν τήρησε ποτέ στάση ‘επιτήδειου ουδέτερου’, ούτε και θα το κάνει ποτέ. Σε όλες τις περιπτώσεις, σταθήκαμε και αγωνιστήκαμε μαζί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, χωρίς να αποκλίνουμε ποτέ από την προσήλωσή μας στα ύψιστα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Και αυτό, στο τέλος της ημέρας, είναι που κάνει τη διαφορά!», επισήμανε μεταξύ άλλων ο ΥΦΕΘΑ, καλωσορίζοντας την αμερικανική αντιπροσωπεία στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης – που «απέδωσαν» – ώστε «σήμερα η περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι ζωτικής σημασίας για τα επιχειρησιακά σχέδια της Συμμαχίας, που αφορούν την ενίσχυση της ανατολικής της πτέρυγας απέναντι σε μια ολοένα πιο απρόβλεπτη και επιθετική Ρωσία, ενώ είναι καθοριστική για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης, χάρη σε εξαιρετικά φιλόδοξα έργα όπως η δημιουργία της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεροποίησης. Ο Μέγας Αλέξανδρος, του οποίου το όνομα φέρει αυτή η πόλη με υπερηφάνεια, επισήμανε κάποτε ότι δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο για όποιον προσπαθεί. Και πράγματι, έτσι έχουν τα πράγματα».

ΥΦΕΘΑ

Τέλος, αναφέρθηκε στη συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και στα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα. «Η επικείμενη απόκτηση από την Ελλάδα μιας μοίρας αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, θα αναβαθμίσει τη συνεργασία των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών σε ένα επίπεδο χωρίς προηγούμενο για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια!» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολούθως, ο ΥΦΕΘΑ και η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας, μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης όπου ενημερώθηκαν σχετικά με θέματα Υποστήριξης Φιλοξενούμενου Έθνους (ΥΦΕ) από τον υποδιοικητή της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ ταξίαρχο Δημήτριο Παντζιόκα.

ΥΦΕΘΑ

Επίσκεψη στη βάση των Reapers στη Λάρισα

Ακολούθησε επίσκεψη στα σημεία υποδοχής και επαναπροώθησης των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπου ενημερώθηκαν σχετικά με τις δραστηριότητες του λιμανιού και τις προοπτικές που διανοίγονται στο προσεχές μέλλον από τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ.

Στη συνεχεία – συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας – μετέβησαν στην έδρα της 110 πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Λάρισας, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας ενώ ενημερώθηκαν από τον διοικητή σμήναρχο Αργύριο Μουστρούφη για τις τρέχουσες δραστηριότητες και το επιχειρησιακό έργο της μονάδας.

Δείτε βίντεο:

Με την ευκαιρία αυτή, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της 110ΠΜ, όπου έχουν μετασταθμεύσει 8 UAV MQ-9 REAPER της USAFE με το προσωπικό υποστήριξής τους και ενημερώθηκαν από τον αντισμήναρχο William Bollinger για την αποστολή, την οργάνωση και τις τρέχουσες δραστηριότητες της μονάδας.

ΥΦΕΘΑ

Η Δρ. Celleste Wallander βρίσκεται στη χώρα μας συνοδεύοντας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο, επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατά τις επισκέψεις τους, ο ΥΦΕΘΑ και η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας, συνοδεύονταν επίσης από την επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Μαρία Όλσον, τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λη, τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας πρέσβη ε.τ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο και αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Ο χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία και αξία των υποδομών της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου και της Σούδας σε ό,τι αφορά στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων συμμάχων και εταίρων μας, που υποστηρίζουν την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας, καθώς και στην υλοποίηση νέων έργων υποδομής στην αεροπορική βάση της Σούδας και της Λάρισας στο πλαίσιο της MDCA, που θα ενισχύσουν περαιτέρω την στρατιωτική συνεργασία των 2 χωρών,

Επίσης, αναφέρθηκε στην παρουσία της 1st Combat Aviation Brigade της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ -που βρίσκεται ανεπτυγμένη με προσωπικό και ελικόπτερα UH-60 Black Hawk- στην έδρα της 1ης ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού καθώς και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 REAPER της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και στο προσωπικό υποστήριξής τους που φιλοξενούνται στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα και

Τέλος, επεσήμανε τα εξοπλιστικά προγράμματα προέλευσης ΗΠΑ που είναι σε εξέλιξη, στην προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα αποθέματα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, καθώς και στο ενδεχόμενο χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού τους με χρήση του συνόλου των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, επισημαίνοντας ότι ισχυρές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνουν και ισχυρότερη νοτιοανατολική Πτέρυγα του NATO.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

ΥΦΕΘΑ

ΥΦΕΘΑ ΥΦΕΘΑ

Πηγή: onalert.gr

Η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ήρθε στη Λάρισα - Τί έγινε στην επίσκεψη της στην 110 Π.Μ. (φωτο - βίντεο) – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά