Γερμανική κριτική για τον φράχτη και το κανόνι ήχου στον Έβρο

 

Γερμανική κριτική για τον φράχτη και το κανόνι ήχου στον Έβρο© naftemporiki.gr Γερμανική κριτική για τον φράχτη και το κανόνι ήχου στον Έβρο

 Ο Έβρος έχει μετατραπεί σε «δοκιμαστικό πεδίο για τη στρατιωτικοποίηση της συνοριακής πολιτικής της ΕΕ», υποστηρίζει η ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Κορνέλια Ερνστ. Το δίκτυο επιτήρησης των συνόρων με πύργους παρακολούθησης, φράχτες, θερμικές κάμερες και ντρόουνςκαθιστά αδύνατο σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να βρουν προστασία, δηλώνει η ίδια σε εκπομπή της δημόσιας γερμανικής ραδιοτηλεόρασης ARD. 

 Κριτική ασκεί στην ίδια εκπομπή και ο ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων Έρικ Μάρκβαρντ -  ειδικά σε ό,τι αφορά το «κανόνι ήχου» που δοκιμάζεται στον Έβρο.   

 Το «κανόνι ήχου» δεν έχει καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζει ο ευρωπβουλευτής των Πρασίνων Μάρκβαρντ 

 Πρόκειται για μια συσκευή σε θωρακισμένο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας,   που μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση ενός κινητήρα αεροπλάνου.  Σκοπός του «κανονιού» είναι, σύμφωνα με τον κ. Μάρκβαρντ, να αποτρέψει ανθρώπους που θέλουν να ζητήσουν άσυλονα περάσουν τα σύνορα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε με το ευρωπαϊκό δίκαιο, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων,  για να κατηγορήσει στη συνέχεια την Κομισιόν ότι στηρίζει με εκατομμύρια ευρώ το σχετικό πρόγραμμα.    

 Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνταλμπερτ Γαντζ,   διέψευσε  πάντως ότι η ΕΕ χρηματοδότησε το εν λόγω πρόγραμμα. 

   Γερμανική συμμετοχή   

 Γεγονός είναι ότι από το 2015 μέχρι σήμερα η ΕΕ δαπάνησε περισσότερα από 3 δις ευρω σε έρευνα και τεχνολογία για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων. Περισσότερα από 12 σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν δοκιμαστεί ή δοκιμάζονται ακόμη στα ελληνικά σύνορα. 

 Την τεχνολογία έχουν αναπτύξει ερευνητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, δημόσια ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από τη Γερμανία συμμετέχει η Frauenhofer-Gesellschaft, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας. 

 Στο πλαίσιο του προγράμματος ROBORDER αεροπλάνο της Frauenhofer επιτηρεί με ραντάρ και θερμικές κάμερες τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. 

 Η δε γερμανική εταιρεία Elettronica, με έδρα την πόλη Μέκενχαϊμ κοντά στη Βόννη, έχει αναπτύξει κέντρο για την καθοδήγηση των ντρόουνς. 

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά