Πολεμική Αεροπορία: Ιστορική συμφωνία με το Ισραήλ -Αλλάζει επίπεδο με τη Βάση Εκπαίδευσης Καλαμάτας






Ενισχύεται συνεχώς η αμυντική συνεργασία Αθήνας - Ιερουσαλήμ - Τι θα προσφέρουν οι Ισραηλινοί και πώς θα ενισχυθεί η Πολεμική μας Αεροπορία.


Την ώρα που η Τουρκία θέτει με τις πρακτικές της σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Ελλάδα και Ισραήλ προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες σε μια σπουδαία αμυντική συμφωνία.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος αποδεικνύει πως βλέπει πολύ μακριά, στοχεύοντας όχι απλά στην εξοπλιστική ενίσχυση αλλά και σε προσωπικό καταρτισμένο, που θα εκπαιδεύεται συνεχώς, θα εξειδικεύεται και θα γίνεται αποτελεσματικότερο.


Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα από την Elbit Systems, υπογράφτηκε την Παρασκευή (16/04) η διακρατική σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής και της Ισραηλινής Κυβέρνησης.

Βάσει της σύμβασης, η Elbit Systems θα προμηθεύσει το κέντρο με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου, που αποτελείται από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και T-6.





Επιπλέον, η Εταιρεία θα παρέχει την ενσωματωμένη σουίτα εικονικών ηλεκτρονικών πτήσης (EVA: embedded virtual avionics) στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, μια σειρά από ολοκληρωμένα συστήματα εκπαίδευσης εδάφους (GBTS: Ground Based Training System), καθώς και ένα σύστημα εντολών και ελέγχου (command and control system) που θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση της εκπαίδευσης των πτήσεων.

Τονίζουμε επίσης πως οι σχέσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την ισραηλινή είναι ήδη πολύ στενές και αποτελούν ίσως τον πλέον ισχυρό πυλώνα της στρατηγικής σχέσης στον τομέα της Άμυνας. Υπενθυμίζουμε δε, πως πρόκειται για δύο από τις καλύτερες αεροπορίες στον κόσμο, με βάση μετρήσιμα στοιχεία από εκπαιδεύσεις, ασκήσεις και επιδόσεις σε όλους τους τομείς.
Η πρόταση του Ισραήλ με τα πολλαπλά οφέλη

Η στρατηγική απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεργαστεί με το Ισραήλ και να επιλέξει την πρόταση του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας για την ίδρυση και λειτουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ έχει και γεωπολιτική σημασία.

1. Η πρόταση του Ισραήλ ήταν πολύ ελκυστική από οικονομική άποψη. Περιλάμβανε εξ’ αρχής χαμηλότερη τιμή (χαμηλότερη τιμή βάσης και χαμηλότερη τιμαριθμική προσαρμογή), αλλά και ποιοτικό περιεχόμενο. Περιλαμβάνει, για παράδειγμα, περισσότερες ώρες πτήσης, περισσότερους προσομοιωτές εκπαίδευσης, περισσότερες ώρες σε προσομοιωτή εδάφους, περισσότερες συνεδρίες εκπαίδευσης με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ενσωματωμένο μηχανισμό αύξησης / μείωσης που επιτρέπει μέγιστη ευελιξία λειτουργίας, και άλλα στοιχεία.

2. Ενισχύει τους αμυντικούς δεσμούς με το Ισραήλ, ουσιαστικά ευθυγραμμίζοντας την εκπαίδευση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με εκείνη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

3. Εκμεταλλεύεται τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για δύο δεκαετίες από το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας για την κατασκευή κέντρου εκπαίδευσης πτήσεων παγκόσμιας κλάσης που βασίζεται στα αεροσκάφη M-346 και T-6.

4. Ταυτόχρονα, εγγυάται την αξιοποίηση αποδεδειγμένων τεχνολογιών και την αποτελεσματική εκτέλεση από την Elbit, έναν παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των τεχνολογιών εκπαίδευσης και προσομοίωσης με πολυετή εμπειρία στη λειτουργία στόλων αεροσκαφών.
Τι θα κερδίσει η Ελλάδα

Μερικά από τα βασικά οφέλη που θα προκύψουν για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, περιλαμβάνουν επίσης τα εξής σημεία:

1. Η σύμβαση αυτή ενισχύει τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

2. Το συμβόλαιο δίνει τη δυνατότητα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να επωφεληθεί από τη λειτουργικά αποδεδειγμένη μεθοδολογία εκπαίδευσης και το πρόγραμμα σπουδών που πιστοποιήθηκε με σημαντικές επενδύσεις από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

3. Και οι δύο Πολεμικές Αεροπορίες λειτουργούν αεροσκάφη F-16, F-35 και C-130. Η χρήση παρόμοιων μεθόδων εκπαίδευσης θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο Πολεμικών Δυνάμεων.


4. Αυτή η συμφωνία ουσιαστικά διασφαλίζει την έναρξη, λειτουργία και συντήρηση του Διεθνούς Κέντρου Πτήσεων από έναν παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των αμυντικών συστημάτων και τεχνολογίας, την Elbit Systems:

Η Elbit Systems, η εταιρεία που θα υλοποιήσει την πρόταση του Ισραήλ, λειτουργεί τα κέντρα εκπαίδευσης της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένου του στόλου T-6 με 20 αεροσκάφη και του στόλου M-346 με 30 αεροσκάφη.

Η Elbit Systems βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό αεροσκάφος M-346, καθώς η ίδια η εταιρεία αναπτύσσει και προμηθεύει τη συγκεκριμένη τεχνολογία αεροηλεκτρονικών αεροσκαφών.

Επελέγη το 2016, πέραν του ανταγωνισμού, από τις Πολεμικές Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, για να δημιουργήσει και να διαχειριστεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας που χειρίζεται 3 τύπους αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων 14 T-6.

Αυτή η σύμβαση έρχεται σε συνέχεια πολλών μεγάλων προγραμμάτων που έχει εξασφαλίσει η Elbit Systems τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής της για την παροχή ενσωματωμένων εκπαιδευτικών συστημάτων για τα αεροσκάφη T-7 Red Hawk των Η.Π.Α., σύμβαση για την παροχή δυνατοτήτων προσομοίωσης στο Πολεμικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, παράδοση Κέντρου Εκπαίδευσης Ταξιαρχίας και Ομάδας του Brigade και του Battlegroup Mission Training Center στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, συμβόλαιο για την προμήθεια προσομοιωτών πτήσης με ελικόπτερο για το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας, και άλλα.
Η Ελλάδα «ψωνίζει» από το Ισραήλ

Όπως έχουμε αναφέρει με αναλυτικά ρεπορτάζ στο Newsbomb.gr, η Ελλάδα κοιτά για αγορά αρκετών οπλικών συστήμάτων από την αγορά του Ισραήλ.

Υπενθυμίζουμε πως η ΕΛΒΟ αναμένεται να περάσει στην εταιρεία PLASAN SASA Ltd ισραηλινών συμφερόντων, η οποία και θα αναλάβει να τρέξει μια σειρά από σημαντικά προγράμματα, φιλοδοξώντας να… αναγεννήσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

Το Ισραήλ μέσω της ΕΛΒΟ συμμετέχει στις διαδικασίες αξιολόγησης για το «εθνικό τυφέκιο», έχοντας προτείνει το Tavor 7, αλλά και το Tavor X95. Τα δυο όπλα δεν διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ τους, καθώς το πρώτο έχει διαμέτρημα 7,62X52, ενώ το δεύτερο το 5,56X45. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι Ισραηλινοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και για το «εθνικό όχημα», έχοντας προτείνει την σειρά οχημάτων SandCat που έκτοτε έχει εξελιχθεί σε 4 “γενεές” καλύπτοντας διαφορετικές απαιτήσεις και με διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΟΧΗΜΑ

Εξελίξεις υπάρχουν στο πρόγραμμα απόκτησης των Ισραηλινών UAV Heron για τη Πολεμική Αεροπορία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα δύο πρώτα αροσκάφη θα φτάσουν στη χώρα μας εντός Απριλίου. Μέχρι τότε θα είναι έτοιμο και εκπαιδευμένο και το προσωπικό που θα τα χειριστεί.

Με πυρετώδεις ρυθμούς τρέχουν οι διαδικασίες ετοιμασίας των τριών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδώ και χρόνια παραμένουν παρκαρισμένα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Οι μεθοδικές κινήσεις τόσο του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, όσο και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Γεώργιου Μπλιούμη φέρνουν τις λύσεις που με αγωνία περιμένουν τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με αναλυτικό ρεπορτάζ είχαμε αναφερθεί επίσης στο ελληνικό ενδιαφέρον για το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Spike/NLOS. Πρόκειται για ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά πως, η συνεργασία με το Ισραήλ έχει βεβαίως και σοβαρότατη πολιτική διάσταση. Οι σχέσεις της Ιερουσαλήμ με την Άγκυρα είναι κάκιστες, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να εκφράζει συνεχώς τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο

newsbomb
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά