Δεν θα επιστραφεί στους ΕΜΘ η οφειλόμενη παρακράτηση υπέρ Μετοχικών Ταμείων

 Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Επιστροφή οφειλόμενης παρακράτησης υπέρ Μετοχικών Ταμείων στους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», σας γνωρίζω τα ακόλουθα: 


Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν.1513/1985 (Α' 12), οι αποδοχές και κάθε είδους παροχές των Οπλιτών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ ή ΕΠΥ) υπόκεινται στις ίδιες κρατήσεις που προβλέπονται για τους μόνιμους Υπαξιωματικούς, και επομένως, και σε πάγια κράτηση υπέρ των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ).

 Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.1848/1989 (Α' 112), δόθηκε η δυνατότητα στο υπόψη προσωπικό, μετά την συμπλήρωση της πενταετούς υποχρέωσης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) με την ιδιότητα των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ). Ακολούθως, με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 21 του ν.3865/2010 (Α'120), προβλέφθηκε μεταξύ άλλων, η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας των ΕΜΘ του ν.1848/1989, που διανύθηκε στις ΕΔ με την ιδιότητα του ΟΠΥ ή ΕΠΥ, ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας στο Δημόσιο, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου. Επιπρόσθετα, οι ασφαλιστικές εισφορές που είχαν καταβληθεί στο πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποδίδονται στο Δημόσιο, ενώ εκείνες που είχαν καταβληθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ αποδίδονται στα ΜΤ. 

Από την προδιαληφθείσα νομοθεσία ευχερώς συνάγεται ότι οι πάγιες κρατήσεις υπέρ των ΜΤ, που διενεργήθηκαν επί των αποδοχών των ΟΠΥ ή ΕΠΥ, κατά ρητή πρόβλεψη των διατάξεων του ως άνω ν.1513/1985, δεν έχουν το χαρακτήρα πάγιας ασφαλιστικής εισφοράς, αλλά θεσμοθετημένου πόρου υπέρ του οικείου Ταμείου, όπως αντίστοιχα ισχύει και με την πάγια κράτηση υπέρ των Ταμείων Αλληλοβοήθειας των ΕΔ (Γνωμ.ΝΣΚ 299/2008). Επιπλέον, ο εν λόγω χρόνος υπηρεσίας των ΕΜΘ, προσμετράται ως χρόνος μετοχικής σχέσης, με την προϋπόθεση απόδοσης στα ΜΤ των υπόψη εισφορών που είχαν καταβληθεί στο ΕΤΕΑΜ. 

 Ως εκ τούτων, ενδεχόμενη επιστροφή τους στα υπόψη στελέχη, συνεπάγεται μείωση του χρόνου μετοχικής σχέσης, επομένως και του χορηγούμενου μερίσματος από τα οικεία ΜΤ. Πέραν όμως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συνεχίζει να πορεύεται με γνώμονα την εκπεφρασμένη αρχή του, για τη ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων των στελεχών και την τυχόν επίλυση αδικιών, εξαντλώντας για την επίτευξη του στόχου αυτού, όλα τα περιθώρια που υπάρχουν και λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική. 


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά