Δεν θα επιστραφούν στους ΕΜΘ οι πρόσθετες κρατήσεις του ΙΚΑ

 




Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Παπαναστάσης Νίκος και Παφίλης Θανάσης με θέμα «Επιστροφή πρόσθετης κράτησης 2% του ΙΚΑ στους Εθελοντές Μακράς Θητείας», σας γνωρίζω τα ακόλουθα: 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν.1513/1985 (Α' 12), οι αποδοχές και κάθε είδους παροχές των Οπλιτών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ ή ΕΠΥ) υπόκεινται στις ίδιες κρατήσεις που προβλέπονται για τους μόνιμους Υπαξιωματικούς και επομένως και σε πάγια κράτηση υπέρ των Μετοχικών Ταμείων (Μ.Τ). 

Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.1848/1989 (Α' 112), δόθηκε η δυνατότητα στο υπόψη προσωπικό, μετά την συμπλήρωση της πενταετούς υποχρέωσης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) με την ιδιότητα των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ). Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 21 του ν.3865/2010 (Α'120), προβλέφθηκε, μεταξύ άλλων, η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας των ΕΜΘ του ν.1848/1989, που διανύθηκε στις ΕΔ με την ιδιότητα του ΟΠΥ ή ΕΠΥ, ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας στο Δημόσιο, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου. Επιπρόσθετα, οι ασφαλιστικές εισφορές που είχαν καταβληθεί στο πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποδίδονται στο Δημόσιο, ενώ εκείνες που είχαν καταβληθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ αποδίδονται στα Μ.Τ. 

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Διοικητικών Συμβουλίων (Δ.Σ.) των Μ.Τ., αποφασίστηκε η μη ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας με σκοπό την επιστροφή στους ΕΜΘ, των προαναφερθέντων εισφορών υπέρ ΕΤΕΑΜ που αποδόθηκαν στα Μ.Τ., καθόσον:

  Οι κρατήσεις που προαναφέρθηκαν, του άρθρου 15 του ν.1513/1985, υπέρ των οικείων Μ.Τ., οι οποίες διενεργήθηκαν στις αποδοχές των ΟΠΥ ή ΕΠΥ, δεν έχουν τον χαρακτήρα της ασφαλιστικής εισφοράς, αλλά θεσμοθετημένου πόρου υπέρ των Μ.Τ.  Ο εξεταζόμενος χρόνος υπηρεσίας προσμετράται ως χρόνος μετοχικής σχέσης, με την προϋπόθεση απόδοσης στα Μ.Τ. των υπόψη εισφορών που είχαν καταβληθεί στο ΕΤΕΑΜ. Ως εκ τούτου, ενδεχόμενη επιστροφή τους στα υπόψη στελέχη, συνεπάγεται μείωση του χρόνου μετοχικής σχέσης, επομένως και του χορηγούμενου μερίσματος από τα οικεία Μ.Τ.  Ενδεχόμενη νομοθέτηση, θα έχει ως συνέπεια την άμεση επιστροφή ήδη καταβληθέντων εισφορών, καθώς και απώλεια εσόδων των Μ.Τ. από απόδοση εισφορών εκκρεμών αναγνωρίσεων.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά