Τι ανέφερε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στους σπουδαστές της ΣΕΘΑ για προσλήψεις , εξοπλιστικά και την νέα δομή

 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 πραγματοποίησε ομιλία μέσω διαδικτύου σε σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), για ζητήματα που αφορούν στις τρέχουσες εξελίξεις, τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων και των διαφαινόμενων προοπτικών τους.

Στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας, το οποίο σε συνδυασμό με την στρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Χώρας μας αλλά και της ευρύτερης περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, καθίσταται ως μία από τις πιο ευαίσθητες και απαιτητικές, από πλευράς ασφαλείας, περιοχές του πλανήτη, όπου τα αποκλίνοντα συμφέροντα και οι επιδιώξεις αυξάνουν την πολυπλοκότητα και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες επίλυσης των συγκρούσεων, διενέξεων και χρόνιων ζητημάτων.

Επεσήμανε την γενικότερη κατάσταση στην περιοχή και υπογράμμισε την σταθερή προσήλωση της Χώρας μας στην επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τους κανόνες τους Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των αρχών της καλής γειτονίας. Επιπρόσθετα τόνισε τη συνεχή παρουσία και υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας στα διμερή / τριμερή / πολυμερή σχήματα συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής όπως Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρο, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στον χώρο των Βαλκανίων και τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τις χώρες τις περιοχής, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία του Ελληνο – Αμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου ως προς την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των 2 χωρών, στο πλαίσιο της πρόσφατης υπογραφής και επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement, MDCA).

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξήρε το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων, και την διαρκή ετοιμότητα εκτέλεσης της αποστολής τους στο ακέραιο, συνδράμοντας παράλληλα με μέσα και προσωπικό στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, στη διαχείριση της πανδημίας με την υποστήριξη των εθνικών προσπαθειών υγειονομικού ελέγχου και εμβολιασμού του πληθυσμού, και τη διανομή των self-tests, καθώς και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Τονίσθηκε η συνεισφορά των ΕΔ με προσωπικό και μονάδες στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΗΕ στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που αναλογούν στη χώρα μας, αλλά και την ουσιαστική συμβολή των ΕΔ στη Συμμαχία μέσω του έργου που προσφέρουν το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), το ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps Greece (NRDC-GR) και το νέο Κέντρο Αριστείας «Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αντιπυραυλικής Άμυνας» [Integrated Air and Missile Defence (IAMD)], τα οποία προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες της Χώρας μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αναφέρθηκε στη Νέα Δομή Δυνάμεων, η οποία εξασφαλίζει την προαγωγή της διακλαδικότητας καθώς και τον εκσυγχρονισμό των Δομών Διοίκησης και τη βελτίωση της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να καταστούν ακόμα πιο αποτελεσματικές, με ιδιαίτερη έμφαση στο νέο σχήμα των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την ίδρυση Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη μνεία στα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία απετέλεσαν αντικείμενο εξαγγελιών της κυβέρνησης (και κατά ένα μεγάλο μέρος έχουν ενεργοποιηθεί), μέσω των οποίων θωρακίζεται η άμυνά και αυξάνεται σημαντικά η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας, καθώς και στην σημαντική και εξόχως απαραίτητη ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεων την επόμενη πενταετία με εν συνόλω (Παραγωγικές Σχολές ΕΔ, ΕΠΟΠ, ΟΒΑ) 15.580 επαγγελματίες.

Τέλος προέτρεψε τους σπουδαστές να αναλάβει ο καθένας ξεχωριστά την ευθύνη που του αναλογεί με γνώμονα την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρωτοβουλίες και καινοτόμες ιδέες και επεσήμανε ότι πραγματοποιώντας σε ένα μόλις χρόνο όσα μέχρι πρότινος φάνταζαν ακατόρθωτα, έχει ξεκινήσει ήδη η άνοδος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς ένα καλύτερο αύριο.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά