Παναγιωτόπουλος: Δεν θα αλλάξει ο νόμος για το βαθμολογικό Αξιωματικών

 




Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας με θέμα «Χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών προερχόμενων από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ)», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Αξιωματικοί απόφοιτοι των ΑΣΕΙ ή προερχόμενοι από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, μέχρι και το βαθμό του Συνταγματάρχη, προκειμένου να καθίστανται ικανοί για την επιτυχή διεξαγωγή και εκτέλεση των αποστολών που τους ανατίθενται, οφείλουν να υπηρετούν σε κάθε βαθμό σε επιχειρησιακές μονάδες και στις προβλεπόμενες για το βαθμό τους θέσεις κατά το ελάχιστο χρονικό διάστημα που καθορίζεται στο νόμο. Το παραπάνω, ως τυπικό προσόν, είναι αναγκαίο για την βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών και συνδέεται άρρηκτα με την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, η οποία απαιτείται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πρόβλεψη στο νόμο της μη συμπλήρωσης του παραπάνω προσόντος, ειδικά για την περίπτωση των Αξιωματικών που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.445/1974 (Αξιωματικοί Μουσικού Σώματος) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν.705/1977, συνιστά εξαίρεση από τον κανόνα και, συνεπώς, δεν γεννά, εξ αυτού του λόγου αντίστοιχα, δικαίωμα για Αξιωματικούς άλλων κατηγοριών, καθόσον αποτελούν διακριτές, μεταξύ τους, περιπτώσεις που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες ως προς αντικειμενικά καθορισμένα κριτήρια όπως είναι η προέλευση, η αρχαιότητα, το νομοθετικό πλαίσιο πρόσληψης, η φοίτηση και εκπαίδευση σε στρατιωτικές σχολές αλλά και η βαθμολογική εξέλιξη.

Ειδικότερα, οι Αξιωματικοί που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.445/1974 (Αξιωματικοί Μουσικού Σώματος) καθώς και οι μονιμοποιηθείσες εθελόντριες του ν.705/1977 έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτό του Ταγματάρχη, ενώ οι Αξιωματικοί που είναι απόφοιτοι Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) έχουν ως καταληκτικό βαθμό, το βαθμό του Συνταγματάρχη. 

Συνεπώς, επί του ζητήματος ενδεχόμενης προαγωγής στο βαθμό του Ταγματάρχη ή Αντισυνταγματάρχη χωρίς τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας των Αξιωματικών προερχόμενων από ΑΣΣΥ, που υπάγονται στο ν.2439/1996, κατ' αντιστοιχία με τους Αξιωματικούς που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν.705/1977, δεν κρίνεται σκόπιμη η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας καθόσον: 

 Τυχόν διεύρυνση της εφαρμογής της παραπάνω εξαίρεσης και σε άλλες κατηγορίες Αξιωματικών που υπάγονται στο ν.2439/1996, θα είναι αυθαίρετη και θα πλήξει την αρχή της ισότητας, ειδικότερα ως προς Αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΕΙ που υπάγονται στον ίδιο νόμο.

  Θα εγείρει ανάλογες απαιτήσεις από το σύνολο των Αξιωματικών προέλευσης ΑΣΣΥ, ενώ παράλληλα δεν εξυπηρετεί τις υπηρεσιακές και επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά