Ημερήσια Διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για την επέτειο της 28 ης Οκτ 1940Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό,


Τιμούμε και εορτάζουμε σήμερα με υπερηφάνεια και ομοψυχία την επέτειο της 28 ης Οκτωβρίου 1940, ημέρα εθνικής μνήμης και τιμής των ενδόξων ηρώων του Έθνους μας.

Ήρωες που ενσάρκωσαν την πίστη των Ελλήνων στο ιδανικό της ελευθερίας της Πατρίδας και της υπεράσπισης των πατρογονικών βωμών και εστιών μας.

Το αθάνατο «ΟΧΙ» του 1940 αποτυπώνει διαχρονικά την πίστη του Ελληνικού Έθνους στους αγώνες για την υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των υψηλών ιδανικών του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ανεξίτηλη ιστορική σφραγίδα αυτού του ηρωικού «ΟΧΙ» του Ελληνισμού, που μετατράπηκε στην ιαχή «ΑΕΡΑ» των στρατιωτών μας στα πεδία των μαχών, αποτελούν οι τάφοι των Ελλήνων πεσόντων στα βουνά της Πίνδου.
Αυτή η ιαχή αντηχεί ακόμα στα μνημεία του αγώνα του Έθνους, όπως το Καλπάκι, η Μοράβα, η Κορυτσά, η Τρεμπεσίνα, το Ύψωμα 731.

Ευχαριστούμε από τα βάθη της ψυχής μας τους πολεμιστές του Έπους του 1940 και υποκλινόμαστε ευλαβικά στους ήρωες πεσόντες.

Πολεμιστές που, μόλις δύο γενιές πριν από τη σημερινή, στάθηκαν ατρόμητοι υπερασπιστές του Ελληνισμού, υπερασπιστές των χιλιάδων ετών ιστορίας μας αλλά και προσφοράς μας στην ανθρωπότητα.

Η Ελλάδα την 28 η Οκτωβρίου 1940, για άλλη μια φορά στη μακραίωνη ιστορία της, ύψωσε το ανάστημά της ενάντια στον κατακτητή και υποχρέωσε τους λαούς να βγουν από την πνευματική και ηθική λήθη που είχαν περιέλθει την περίοδο εκείνη.

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Η σημερινή ημέρα ας αποτελέσει για εσάς υπενθύμιση της αποστολής σας να διασφαλίζετε αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχή μας.

Σε μια περίοδο που παρουσιάζονται έντονες προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξαιτίας της αναθεωρητικής συμπεριφοράς της γείτονος, οφείλουμε να είμαστε περισσότερο έτοιμοι και σε διαρκή εγρήγορση.

Η Ελλάδα σήμερα, αποτελεί έναν σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των δημοκρατικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, γι’ αυτό αποτελεί στόχο μας η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών
Συνθηκών.

Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού λαού, είναι δίπλα στον Έλληνα πολίτη και συνδράμουν διαρκώς με το κοινωνικό τους έργο, όπως έργα υποδομής, δράσεις στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, καθώς και με συνδρομή τους στην αντιμετώπιση
φυσικών καταστροφών.

Ο Ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για εσάς, τόσο για τη διαρκή προσφορά σας, όσο και για την προσήλωσή σας στην εκπλήρωση της αποστολή σας, δηλαδή την επίτευξη της αποτροπής αλλά και της νίκης,
εφόσον αυτό χρειαστεί.

Προϋπόθεση επιτυχίας η ενότητα, η ισχυρή θέληση και η αποφασιστικότητα. Όλοι μαζί στρατιώτες της Ελλάδας, ταγμένοι στον κοινό μας ύψιστο σκοπό, θωρακίζουμε αμυντικά τη χώρα για να μπορούν οι Έλληνες να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς, να σχεδιάζουν το μέλλον τους και να αφοσιώνονται στο παραγωγικό τους έργο.

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Η Γαλανόλευκη κυματίζει περήφανα σε κάθε Φυλάκιο της επικράτειας, σε κάθε πλοίο του Στόλου και σε κάθε μαχητικό αεροσκάφος μας, ως ελάχιστος φόρος τιμής στις αθάνατες μορφές του έπους του 1940, που με αυτοθυσία
την υπερασπίστηκαν.

Σας καλώ να αντλείτε τα πρότυπά σας από τις εμβληματικές μορφές περιόδου εκείνης. Η παρακαταθήκη τους είναι βαριά, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω απανταχού, ότι είστε σε θέση να φέρετε σε πέρας αποστολή σας, εφόσον χρειαστεί, με σθένος, υψηλό φρόνημα αποφασιστικότητα.

Το ένδοξο και τόσο ηρωικό παρελθόν, που γεμίζει το παρόν μας με υπερηφάνεια και εθνική ανάταση, μας οδηγεί με συνέπεια να πράξουμε το ίδιο και στο μέλλον, όπου και όποτε χρειαστεί.

Ζήτω η 28 η Οκτωβρίου 1940
Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις
Ζήτω το Έθνος.Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά