Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την υποδοχή αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, δίνοντας προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους. Αυτό τόνισε με ψήφισμά του το ΕΚ την Πέμπτη.
- η Φινλανδία και η Μάλτα είναι τα μόνα κράτη μέλη που αναμένεται να εκπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους
- η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία επί παραβάσει
- τα μέτρα μετεγκατάστασης πρέπει να παραταθούν μέχρι τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (Κανονισμός Δουβλίνου)
Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν το γεγονός ότι παρά τις δεσμεύσεις των κρατών μελών της ΕΕ να μεταφέρουν 160.000 αιτούντες άσυλο από τις χώρες πρώτης γραμμής, την Ελλάδα και την Ιταλία, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, μέχρι στιγμής μόνο 18.770 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί, δηλαδή λίγο περισσότερο από το 11% του συνόλου. Επισημαίνουν ότι η έλλειψη αλληλεγγύης και κατανομής των ευθυνών είναι απογοητευτική.
Στο ψήφισμα που ενέκριναν με 398 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 41 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν τις χώρες της ΕΕ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δώσουν προτεραιότητα στη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων αιτούντων άσυλο. Επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα μόνο ένας ασυνόδευτος ανήλικος έχει μετεγκατασταθεί.
Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν ορισμένα κράτη μέλη για επίδειξη πολύ περιοριστικών προτιμήσεων, όπως η παραχώρηση του δικαιώματος μετεγκατάστασης μόνο στις άγαμες μητέρες ή η εξαίρεση των αιτούντων άσυλο συγκεκριμένων εθνικοτήτων, όπως οι Ερυθραίοι, καθώς και για την εφαρμογή πολύ εκτεταμένων ελέγχων ασφάλειας.
Οι περισσότερες χώρες παραμένουν πολύ πίσω από τους στόχους που είχαν θέσει. Τέσσερα κράτη εφαρμόζουν τη μετεγκατάσταση μόνο σε περιορισμένη βάση και δύο κράτη μέλη δεν συμμετέχουν καθόλου, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.
Το Κοινοβούλιο τονίζει ότι ακόμη και αν δεν πετύχουν τους στόχους μετεγκατάστασης μέχρι το Σεπτέμβριο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να μεταφέρουν τους επιλέξιμους αιτούντες άσυλο. Προτείνουν επίσης την επέκταση του καθεστώτος μετεγκατάστασης μέχρις ότου εγκριθεί ο νέος κανονισμός του Δουβλίνου για το άσυλο.
Ιστορικό
Σε συνέχεια της σοβαρής μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης το καλοκαίρι του 2015, η ΕΕ ενέκρινε δύο αποφάσεις έκτακτης ανάγκης βάσει των οποίων 160.000 αιτούντες άσυλο (οι οποίοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να λάβουν το καθεστώς πρόσφυγα) θα πρέπει να μεταφερθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2017 από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Με μια μεταγενέστερη απόφαση που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2016 - στην οποία αντιτάχθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι οι 54.000 από τις 160.000 θέσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εισδοχή των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό και να μη χρησιμοποιηθούν για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα.
|
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου