Εκδήλωση μνήμης και τιμής για το Αντιτορπιλικό «Βέλος» και το Κίνημα του Ναυτικού

«Είναι ξεχωριστή τιμή για εμένα και προνόμιο που βρίσκομαι πάλι μαζί σας, σε αυτή την εκδήλωση μνήμης και τιμής, εδώ στο Μνημείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Αντιτορπιλικό «Βέλος».

Είναι ημέρα μεγάλης συγκίνησης για όλους όσοι βρίσκονται εδώ μαζί μας.

Το Κίνημα του Ναυτικού, ως η πιο σημαντική κίνηση κατά της δικτατορίας, με κορύφωση την δράση του Αντιτορπιλικού «Βέλος», υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του μεγάλου απόντα Ναυάρχου Νίκου Παππά, ήταν η απάντηση των έντιμων και δημοκρατικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο στυγνό και αυταρχικό καθεστώς που κατέλυσε την Ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις συνταγματικές ελευθερίες των Ελλήνων.

Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς μαζί με τους συντρόφους του, αγωνιζόμενοι για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας κράτησαν ψηλά τη Σημαία της Δημοκρατίας και του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού.

Σήμερα, 44 χρόνια μετά, η σύγχρονη Ελληνική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία εκφράζει τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη της προς εκείνα τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων που αντιστάθηκαν.

Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική την παρουσία όλων των κομμάτων σήμερα εδώ, σε αυτή την εκδήλωση.

Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας είναι αυτοί που ως άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας, αγωνίστηκαν για τα ιδεώδη της δημοκρατίας. Μαζί με την ηρωική εξέγερση της φοιτητικής νεολαίας του Πολυτεχνείου οδήγησαν στην πτώση του Απριλιανού καθεστώτος.

Υποκλινόμαστε λοιπόν στο θάρρος και αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή σε όλους όσους όρθωσαν το ανάστημά τους και κινδύνευσαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Εμείς, εδώ, χρωστάμε πολλά σε αυτούς που τιμούμε σήμερα. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισχυρότερη όσο ποτέ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρατηγικές επιλογές των εκλεγμένων από τη Δημοκρατία ηγετών, είμαστε χώρα σεβαστή από φίλους και εχθρούς. Είμαστε αυτό για το οποίο πάλεψαν οι ήρωες του Κινήματος του Ναυτικού.

Η Ελλάδα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό οφείλεται και στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, για τις οποίες όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι και που μέσα από το συνταγματικό τους ρόλο αποτελούν τον εγγυητή της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας.

Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το κοινοβουλευτικά κόμματα για τη στήριξη της προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε να μη συνεχιστεί αυτό που ονόμασε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, αλλά και μέλος της οικογένειας του Πολεμικού Ναυτικού, «λάμπουσα πενία» των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύριε Δήμαρχε, με τη βοήθεια όλων των κομμάτων, επί δυόμισι χρόνια, όχι απλώς δεν συνεχίζεται αυτή η μείωση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά μετά και από το τελευταίο νομοσχέδιο για το ειδικό μισθολόγιο αποκαθίσταται σιγά - σιγά. Δέσμευση όλων μας είναι με τη βοήθεια - επαναλαμβάνω - όλων των κομμάτων, να συνεχιστεί και να αποκατασταθεί πλήρως η οικονομική πίεση την οποία εδέχθησαν τα εν ενεργεία, αλλά και τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η κληρονομιά που μένει σε εμάς τους νεότερους, είναι να αγωνιζόμαστε πάντα, με όλες τις δυνάμεις μας, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Η ιστορία μας, τα σύμβολά μας, οι αξίες μας ως Έθνος και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, η ορθή διαχείριση των οποίων μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος, ενδυναμώνουν την πίστη και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Και θέλω να σας πω ότι ξαναβρίσκουμε το δρόμο μας, με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, και ανυψώνουμε πάλι τη χώρα μας.

Ο ευλογημένος αυτός τόπος μπορεί και πρέπει να ευημερήσει. Το οφείλει στην ιστορία του και στην παρακαταθήκη ανδρών, όπως οι συμμετέχοντες στο Κίνημα του Ναυτικού και στο Αντιτορπιλικό «Βέλος».









Υποκλινόμαστε στους ήρωες».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά