Καναλάκι: Ενας ήρωας της ΕΛΔΥΚ ... αναπαύεται μαζί με τους γονείς του.


Βασίλης Τριάντης ,εκ Σκαφιδωτή Πάργαςς, αγνοούμενος στρατιώτης της κυπριακής τραγωδίας.
Yπηρέτησε την πατρίδα  με την Ελληνική Δύναμη της Κύπρου [ΕΛΔΥΚ]δίνοντας μάχη κατά του "Αττίλα"τον Αύγουστο του 1974 ,σε ηλικία 21 ετών .
18 Αυγούστου ..τα άσχημα μαντάτα φέρνει στην οικογένεια του Βασίλη αντιπροσωπεία απο το τότε τάγμα της Εθνοφυλακής που μετέβη στο χωριό του για να ενημερώσει τους οικείους του ,πως ο Βασίλης Τριάντης ,χάθηκε στη μάχη το τριήμερο 14-16 Αυγούστου .
Με τον Βασίλη Τριάντη ,αγνοούμενο ξεκινά  το επώδυνο κεφάλαιο στη ζωή της οικογένειάς του .
Οι ελπίδες να τον ξαναδούν  χάνονται  μέρα με τη μέρα ,ενώ επιζών  φαντάρος της ΕΛΔΥΚ απο την Πάργα γυρνώντας στο χωριό θα πει στους οικείους, πως είδε τον Βασίλη τραυματία κοντά στο στρατόπεδο της μάχης .
43 χρόνια  πέρασαν  και ο Βασίλης Τριάντης αγνούνταν .Πριν απο λίγες μέρες αγρότης εντοπίζει  οστά  κοντά στο στρατόπεδο που υπερασπίστηκε ο Βασίλης Τριάντης δίνοντας μάχη κατά του "Αττίλα" ως φαντάρος της ΕΛΔΥΚ τον Αύγουστο του 1974.
Ακολουθεί  η διαδικασία ταυτοποίησης ,που είναι  και αυτή που δίνει  την απάντηση για την τύχη του Βασίλη Τριάντη .
43 χρόνια μετά  ο Βασίλης  Τριάντης δεν είναι πλέον   είναι αγνούμενος ...
Τα οστά του  ήρωα Βασίλη Τριάντη στο Καναλάκι Πρέβεζας
Συγκίνηση και περηφάνια  σε ειδική εκδήλωση με τιμές απο στρατιωτικό άγημα

Τα οστά του Βασίλη Τριάντη έφτασαν στο Καναλάκι στον τόπο όπου διαμένουν οι οικείοι του και αναπαύονται οι γονείς του ,εχθές το απόγευμα .
Το φέρετρο καλυμμένο με την ελληνική και την κυπριακή σημαία εναποτέθηκε απο δύο αξιωματικούς του στρατού  στον  Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου .
Σήμερα το πρωί  στις 10.30 ,στρατιωτικές ,πολιτειακές Αρχές και  όλοι οι κάτοικοι του χωριού ήταν  όλοι τους εκεί στην ξεχωριστή εκδήλωση για την απόδοση τιμών όπως αρμόζει σε ένα παλληκάρι που θυσιάστηκε για την πατρίδα .
Δύο αξιωματικοί του στρατού  κρατώντας τη λειψανοθήκη εισήλθαν στον Ιερό Ναό εν μέσω χειροκροτημάτων ,σε βαθιά συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα.
Ανάμεσά τους και επιζήσαντες συμπολεμιστές του Βασίλη ,που ήταν και εκείνοι που βίωναν   τις σημερινές στιγμές σαν να μην  έχει περάσει μια μέρα ..
Μέσα απο τη σημερινή εκδήλωση ξαναέζησαν με τον δικό τους τρόπο και σε απόλυτο βαθμό  όλα εκείνα που δεν  πρόκειται ποτέ τους να ξεχάσουν .
Με δάκρυα στα μάτια και με μια πλατιά αγκαλιά στα συγγενικά πρόσωπα του Βασίλη ,ξεχώρισε ανάμεσα στο πλήθος ,γυναίκα συγγενής αγνοουμένου της ΕΛΔΥΚ ,απο την Ηγουμενίτσα ,που  περιμένει την ημέρα που θα έρθει η  είδηση για την τύχη του ανθρώπου της ..
Τον  ήρωα Βασίλη Τριάντη αποχαιρέτησαν με επικήδειους ο Δήμαρχος Πάργας,κ.Αντ.Νάστας ,εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελληνοκυπρίων Ηπειρου  και δύο συγγενικά του πρόσωπα ενώ στεφάνια  απέστειλαν ο Υπουργός και ο   αναπλ.υπουργός Εθνικής Αμυνας ,ο  αρχηγός ΓΕΣ κ.α
"Σήμερα δεν  αποχαιρετούμε μόνο τον ήρωα Βασίλη Τριάντη αλλά και ένα δικό μας παλληκάρι που δεν προλάβαμε να τον ζήσουμε ,με  ένα μεγάλο χρέος απέναντι στη θυσία του να μας βαρύνει "σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Νάστας για να γνωστοποιήσει στη συνέχεια  πως απο εδώ και στο εξής η κεντρική πλατεία στην Ανω Σκαφιδωτή Πάργας θα φέρει  το όνομα του Βασίλη Τριάντη ,ως ελάχιστο φόρο τιμής στην θυσία που εκείνος έδειξε υπηρετώντας την πατρίδα.
Με δυσκολία εκφωνήθηκαν  τα λόγια αποχαιρετισμού απο τα συγγενικά του πρόσωπα , με τη φωνή να λυγίζει και τον λόγο να σταματά λόγω  βαθιά συγκίνησης .
Φράσεις όπως "Του αντρειωμένου ο θάνατος ,θάνατος δε λογιέται"" είναι πολύ μικρή τούτη η λειψανοθήκη για να χωρέσει το μεγαλείο σου Βασίλη "κατάφεραν να συγκινήσουν άπαντες,με το κλίμα να φορτίζεται ακόμη περισσότερο όταν συγγενικό του πρόσωπο κατάφερε να "ζωντανέψει"τον ήρωα διαβάζοντας μια επιστολή που είχε στείλει  ο ίδιος  στους δικούς του ,απο την Κύπρο ...
Συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και με εμβατήρια  να ηχούν πένθιμα  στους δρόμους του Καναλακίου ακολούθησε πομπή μέχρι το κοιμητήριο ...Με τους στρατιώτες να πυροβολούν δύο φορές στον αέρα ,ο Βασίλης Τριάντης ετάφη στο μνήμα των γονιών του  ..
Ο πατέρας του ντύθηκε στα μαύρα απο τη πρώτη μέρα που έμαθε πως το παιδί του αγνοείται ενώ η μητέρα του ζούσε μέχρι να φύγει απο τη ζωή με την ελπίδα πως θα τον έβλεπε  ξανά...
"Αιωνία σου η μνήμη Βασίλη ,καλωσόρισες στο χωριό δίπλα στους γονείς σου "ήταν τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν απο συγγενικά του χείλη και  ήταν αυτά που έγραψαν τον επώδυνο επίλογο για την οικογένεια Τριάντη ,με το Βασίλη τους να  έχει σβηστεί πλέον απο τον κατάλογο των αγνοουμένων και να έχει περάσει στο πάνθεον των αθανάτων ..



http://www.epirus-tv-news.gr/2017/05/blog-post_9325.html
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά