Τελετή παραλαβής λειψάνων 17 αγνοουμένων - πεσόντων στην Κύπρο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρέστη στην τελετή παραλαβής των λειψάνων 17 Ελλήνων στρατιωτικών, πεσόντων και αγνοουμένων στη Μεγαλόνησο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Υποκλίνομαι στους σεβαστούς συγγενείς των ηρώων. Με αισθήματα δέους, βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, με τον προσήκοντα σεβασμό, για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηρωικούς πεσόντες Ελλαδίτες στρατιωτικούς κατά την επαίσχυντη Τουρκική εισβολή το 1974 στη μαρτυρική Κύπρο αλλά και τον πεσόντα της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ το 1964.

Άπαντες επιτελούσαν εθνική αποστολή και συμμετείχαν σε πόλεμο. Δεν συμμετείχαν ούτε σε άσκηση ούτε σε κρυφή αποστολή, όπως έλεγαν κάποιοι μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια και η πατρίδα είναι υπερήφανη.

Γονατίζουμε μπροστά στους ήρωες:

Αντιπτέραρχο Παναγόπουλο Βασίλειο
Συνταγματάρχη (ΠΖ) Παπαλάμπρου Βασίλειο

Στους Έφεδρους Ανθυπασπιστές (ΠΖ)
Καραγεώργο Αθανάσιο
Σίννη Αργύριο
Κωνσταντακόπουλο Ιωάννη
Χαμουριωτάκη Γεώργιο
Παπαδόπουλο Ιωάννη
Μπροδήμα Κωνσταντίνο
Ζερβομανώλη Γεώργιο
Τριάντη Βασίλειο
Τριανταφυλλίδη Μανούσο
Κρητικό Νικόλαο
Αθανασίου Νικόλαο

Στους Έφεδρους Ανθυπασπιστές (ΚΔ)
Κουρούνη Σωτήριο
Τσιλιβάκη Στέφανο

Στον Έφεδρο Ανθυπασπιστή (ΜΧ)
Άνθη Ελευθέριο

Στον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Πολεμικού Ναυτικού (Ακταιωρός Φαέθων)
Νιάφα Νικόλαο.

Υποκλινόμαστε λοιπόν, για άλλη μια φορά στις ηρωικές μορφές εκείνων που χάθηκαν στον αγώνα κατά του εισβολέα. Αυτούς που ανήκουν στο πάνθεον των ηρώων, συνεχίζοντας με το παράδειγμα τους την ένδοξη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι γραμμένη με ανεξίτηλο το αίμα επώνυμων και ανώνυμων Ελλήνων. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την προσφορά τους στο Έθνος.

Πριν 43 χρόνια οι τιμώμενοι ήρωές μας, μαζί με άλλα άξια τέκνα της Πατρίδας, ενίσχυσαν τον άνισο αγώνα που έδιναν οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις στη Μεγαλόνησο, συνεπείς στους όρκους που έδωσαν, τιμώντας το «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Δε δείλιασαν μπροστά στο θάνατο και έδωσαν το παράδειγμα στις επόμενες γενιές των Ελλήνων που πιστεύουν στην αξία της ελευθερίας. Που πιστεύουν ότι υπάρχουν αρχές και έννοιες για τις οποίες αξίζει να δώσουμε την ύστατη ρανίδα του αίματος μας και την τελευταία μας πνοή. Αυτοί έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών και ορίζουν τη δική μας αποστολή και το δικό μας καθήκον.

Στην ιερή γη της Κύπρου, στην ιερή ελληνική γη της Κύπρου, βρίσκονται θαμμένα πολλά παλικάρια της Ελλάδας και της Κύπρου, που έπεσαν αναλαμβάνοντας το βάρος της Ιστορίας. Της Ιστορίας που γεννούσε πάντα ήρωες και συνεχίζει να γεννά ήρωες ακόμα και σε περίοδο ειρήνης.

Κυρίες και κύριοι,

Οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν επωμισθεί το χρέος να συνεισφέρουν ενεργά στη δικαίωση της Κύπρου, στην εμπέδωση της ειρήνης και στην επανένωση της Μεγαλονήσου.

Σας μεταφέρω μήνυμα αλληλεγγύης και δηλώνω απερίφραστα τη διαρκή στήριξη όλου του ελληνικού λαού στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Είναι αμετακίνητη η θέση μας για διαρκή συνεργασία και πλήρη συντονισμό των δύο Κυβερνήσεων μας, με σκοπό μια ελεύθερη Κύπρο, μία ενωμένη Κύπρο, με αποχώρηση των στρατευμάτων εισβολής και κατοχής και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.

Ευρισκόμενος εδώ τιμώ την προσήλωση, το σεβασμό και το ενδιαφέρον όλων σας για τα ιστορικά γεγονότα του Κυπριακού Ελληνισμού, που υπογραμμίζουν την κοινή πορεία του Ελληνισμού, αποτελούν παράδειγμα της ενότητας και της συστράτευσης και τονίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία της κοινής μας προσπάθειας.

Αγαπητοί συγγενείς των πεσόντων,

Σας οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη. Θέλω να σας ευχαριστήσω εκφράζοντας τη βαθειά μου εκτίμηση και σας διαβεβαιώνω γνωρίζοντας τον πόνο και την αγωνία που βιώσατε όλα αυτά τα χρόνια -με κάποιους από εσάς συναντηθήκαμε το 1994 - ότι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους σε συνεργασία με τις Κυπριακές αρχές για την εκπλήρωση του χρέους μας έναντι των ηρώων μας και των οικογενειών τους. Αυτή ήταν και η πρώτη προτεραιότητα μου όταν ανέλαβα Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα.

Τιμή και δόξα σε αυτούς τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας.

Αξιωματικοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού που σήμερα γυρίζετε στην πατρίδα, θα σας συνοδεύσουμε με τη στρατιωτική ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με όλες τις οφειλόμενες τιμές. Πέσατε υπέρ πίστεως και πατρίδος στα ελληνικά χώματα της Κύπρου και σήμερα επιστρέφετε στη μητροπολιτική Ελλάδα στη συνέχεια της Ελλάδος.

Θα σας υποδεχτούμε όπως οφείλαμε να σας υποδεχτούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας προς εσάς μόνο, ένα μπορώ να πω, ένα μεγάλο συγνώμη για όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, ένα μεγάλο συγνώμη γιατί κάποιοι πίστεψαν ότι στο όνομα των καλών σχέσεων θα έπρεπε η θυσία σας να αποσιωπηθεί. Όταν τα κτήνη από την απέναντι πλευρά δολοφονούσαν χωρίς να σέβονται ούτε καν τις αρχές του πολέμου.

Σήμερα παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας την ώρα που εμείς αποδίδουμε τιμές στους ήρωες. Κάποιοι πίστεψαν ότι θα πρέπει να σιωπήσουμε και θα πρέπει να μαλακώσουν τα πράγματα. Όχι. Η οφειλή της πατρίδας είναι τη θυσία σας να την κάνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και αυτό κάνει σήμερα.

Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κυπριακή κυβέρνηση και στις Επιτροπές που έδωσαν την ψυχή τους όλα αυτά τα χρόνια για να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Σας υπόσχομαι εξοχότατε κ. Πρόεδρε ότι αυτή την εμπιστοσύνη θα την τιμήσουμε. Παραλαμβάνουμε τους ήρωες στη μητέρα πατρίδα, τους αποδίδουμε τις τιμές, αλλά θα συνεχίσουμε μέχρι να έρθει και ο τελευταίος ήρωας που έδωσε τη ζωή του εδώ στη μαρτυρική Κύπρο.

Αναγνωρίσαμε τη θυσία του κυβερνήτη της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ, Μητσάτσου που το 1964 πολέμησε για την Ελλάδα, εδώ στην Κύπρο. Κάποιοι θεώρησαν ότι δεν θα έπρεπε ο ναύαρχος πλέον να αναγνωρίζεται ως ήρωας. Κυκλοφορούσε επί αρκετές δεκαετίες ακρωτηριασμένος και κάποιοι δεν του έδιναν προτεραιότητα στα νοσοκομεία γιατί δεν θα έπρεπε να αποκαλυφθεί η αποστολή.

Αυτά αποκαθιστούμε πλέον, κάτω από τη σκέπη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Έλληνα Προέδρου, του Έλληνα Πρωθυπουργού και με τη βοήθεια των Υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης.

Γονατίζουμε μπροστά στους ήρωες και σας καλώ όλους μαζί να φωνάξουμε, Αθάνατοι».










 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά