Επαναπατρίζονται τα οστά του Κουρούνη και του Τζιλιβάκη

Στις 26 Μαίου θα γίνει ο επαναπατρισμος  των λειψάνων πεσόντων Ελλαδιτών στην Κύπρο, του:
1. Τζιλιβάκη Στέφανου, Λοχία Α Μοίρας Καταδρομών από τα Χανιά και 
2. Κουρούνη Σωτήρη, Καταδρομέα Α Μοίρας Καταδρομών από την Καστάνιτσα Βόρειας Κυνουρίας Νομού Αρκαδίας.


Λοκατζήδες της Α΄ Μοίρας Καταδρομών Μάλεμε Χανίων και μία Διμοιρία της Γ΄ Μοίρας (άλφα) Καταδρομών από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην αεραποβατική επιχείρηση μεταφοράς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών, από την Ελλάδα στην Κύπρο, τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, για ενίσχυση των σκληρά μαχόμενων Ελλαδικών και Κυπριακών δυνάμεων κατά των τουρκικών δυνάμεων εισβολής -Αττίλας 1 και  2.
Δεκατρία (13) αεροσκάφη τύπου  NORATLAS της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας,  πετώντας χαμηλά, χωρίς συνοδεία μαχητικών, με σιγή ασυρμάτου και μέσα από φίλια και εχθρικά πυρά κατάφεραν με τον άριστο σχεδιασμό, τη γενναιότητα, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και την αυτοθυσία των πληρωμάτων των αεροσκαφών να φθάσουν στην Κύπρο και να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, πάρα την πλήρη συσκότιση και το γεγονός ότι όλα τους βάλλονταν.
Η επιχείρηση ονομάστηκε «ΝΙΚΗ» και χαρακτηρίστηκε, τόσο από τον ελληνικό,  όσο και από τον ξένο τύπο, ως επιχείρηση αυτοκτονίας, μοναδική στα παγκόσμια Στρατιωτικά Χρονικά.
Στη διάρκεια της επιχείρησης  βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από φίλια και εχθρικά πυρά, καταρρίφθηκε ένα από αυτά με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σ’ αυτό, πλην ενός, είκοσι επτά (27) Λοκατζήδες και τέσσερις (4) Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο (2) Λοκατζήδες από έτερο αεροσκάφος.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά