Το ΕΚ υποστήριξε με ψήφισμα του την Πέμπτη ότι «μόνο μια πολιτική διαδικασία υπό συριακή ηγεσία» και με τη στήριξη του ΟΗΕ» θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο στη χώρα. Ζήτησαν ακόμη από την ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.
- ειρηνευτικές προσπάθειες «υπό συριακή ηγεσία», με τη στήριξη του ΟΗΕ
- πιο ενεργός δράση από την ΕΕ
- δημιουργία δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία
Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τη στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία και εξέφρασαν τη στήριξή τους για μία ενωμένη και ανεξάρτητη χώρα με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Πέμπτη. Εμμένουν στη θέση τους ότι «μια πολιτική διαδικασία υπό συριακή ηγεσία, που θα οδηγεί σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, θα διευκολύνεται και θα παρακολουθείται από τα Ηνωμένα Έθνη και θα πραγματοποιείται με βάση το νέο σύνταγμα είναι ο μόνος τρόπος για την ειρήνευση της χώρας». Αυτή είναι η μόνη οδός για να τερματιστεί ένας πόλεμος που ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε 400.000 ανθρώπους, ενώ πάνω από 13,5 εκατομμύρια, σχεδόν τα τρία τέταρτα του εναπομένοντος πληθυσμού, χρειάζονται επειγόντως βοήθεια έκτακτης ανάγκης, όπως ιατρική και επισιτιστική βοήθεια, νερό και στέγη.
Η ΕΕ, ως ο μεγαλύτερος πάροχος χρηματοδοτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στη ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία: να διευκολύνει την πολιτική μετάβαση, να συμφιλιώσει τα κόμματα και να στηρίξει τον πληθυσμό της Συρίας, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές.
Υπενθυμίζουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θεσπιστούν εγκαίρως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως, μεταξύ άλλων, η πλήρως απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Συρία, η παροχή βασικών δημόσιων υπηρεσιών (ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση, υγειονομική περίθαλψη), ο τερματισμός όλων των πολιορκιών πόλεων, και η απελευθέρωση κρατουμένων και ομήρων.
Το ΕΚ «καταδικάζει, για ακόμη μία φορά, απερίφραστα, τις φρικαλεότητες και τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που διαπράττονται από όλα τα αντιμαχόμενα μέρη, και ιδίως από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ με την υποστήριξη των συμμάχων του, Ρωσίας και Ιράν, καθώς και από άτακτες ένοπλες ομάδες, και ιδίως το Ισλαμικό κράτος και την Τζαμπάτ Φατάχ αλ Σαμ.»
Επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη της «να διερευνήσουν, σε στενό συντονισμό με χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, τη δυνατότητα σύστασης ενός δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου στη Συρία, εν αναμονή μιας επιτυχούς παραπομπής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».
Στοιχεία
Τον περασμένο Μάρτιο, η Φεντερίκα Μογκερίνι παρουσίασε μια «κοινή ανακοίνωση» σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία, η οποία επιδιώκει να καθορίσει τη δυνητική συμβολή της ΕΕ στην επίτευξη μίας μόνιμης πολιτικής λύσης στη Συρία υπό το υφιστάμενο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος είναι η οικοδόμηση της σταθερότητας και η στήριξη της ανασυγκρότησης της χώρας μετά την επίτευξη μίας αξιόπιστης πολιτικής μετάβασης.
|
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου