Έρχεται σήμερα το θηριώδες μεταγωγικό “USNS Yumma”, ξεκινάει η μεγαλύτερη Αμερικανική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη




Η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική απόβαση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, ξεκινάει με το θηριώδες μεταγωγικό πλοίο “SNS Yumma”, που ήδη ταξιδεύει προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα αρχίσει να ξεφορτώνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.



Θα ξεφορτώνει τα πάντα, από επιθετικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άρματα μάχης, πυροβόλα, τροχοφόρα θωρακισμένα, βαρύ οπλισμό. Θα είναι τόση ισχυρή η δύναμη πυρός που θα ξεφορτώσουν στην Αλεξανδρούπολη οι Αμερικανοί που είναι σαν να ετοιμάζονται για πόλεμο. Και όμως πρόκειται για άσκηση που θα ξεκινήσει από την Αλεξανδρούπολη, θα εισχωρήσει στα Βαλκάνια (Ρουμανία – Βουλγαρία) και εν συνεχεία στην κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία), παρακάμπτοντας τον Βόσπορο. Είναι βέβαιο ότι θα ενοχλήσει τους Τούρκους που ακόμα νομίζουν ότι η χρησιμοποίηση της Αλεξανδρούπολης από Αμερικανούς γίνεται για να εκφοβίσουν το μουσουλμανικό στοιχείο στη Θράκη. Θα ενοχλήσει και τους Ρώσους που βλέπουν πλέον αμερικανική και ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική διείσδυση στα Βαλκάνια και στην ανατολική Ευρώπη μέσω του ασφαλούς λιμένος της Αλεξανδρούπολης.


Προς την Λήμνο και με κατεύθυνση την Αλεξανδρούπολη, έπλεε χθες τα μεσάνυχτα το αμερικανικό μεταγωγικό “USNS YUMA” σύμφωνα με το marine traffic


Το USNS Yumma ξεφόρτωσε και πέρυσι και πρόπερσι ελικόπτερα και άρματα μάχης μετατρέποντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ένα τεράστιο στρατόπεδο με σύγχρονο υλικό, αλλά εφέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Είναι ολοκαίνουργιο, έχει ναυπηγηθεί το 2017, η χωρητικότητα του είναι 9154 τόνους και το τρέχον βύθισμά του αναφέρεται ότι είναι 4.2 μέτρα. Το ολικό μήκος του είναι 103 μέτρα και το πλάτος του είναι 28.5 μέτρα. Διαθέτει προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου, προκειμένου να συνεπικουρεί τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη και ετοιμάζονται να μεταφερθούν σε διάφορες βαλκανικές και όχι μόνο χώρες, για την φετινή μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ.






Έχει ήδη υπογραφεί η νέα πενταετούς διάρκειας ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (MDCA) και οι Αμερικανοί κάνουν πράξη αυτό που υποσχέθηκαν να κάνουν ακόμα στενότερες τις στρατιωτικές σχέσεις που έχουν με τη χώρα μας και το σημαντικότερο να αξιοποιήσουν στο έπακρον την Αλεξανδρούπολη, που περιλαμβάνεται στη νέα αμυντική συμφωνία. Η τεράστια δύναμη πυρός που αναμένεται να συγκεντρωθεί τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη εντυπωσίασε και τον απερχόμενο πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έκανε μια ασυνήθιστη για διπλωμάτη δήλωση: «Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Βλέπετε ότι κινούμαστε όλο και πιο δυνατά», δήλωσε.

Έτσι σε λίγες εβδομάδες στο λιμάνι (αλλά και στο αεροδρόμιο) της Αλεξανδρούπολης θα συναρμολογούνται επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας Romeo και Σικόρσκι, ελικόπτερα Σινούκ, άρματα μάχης Μ1 Abrams, λαστιχοφόρα θωρακισμένα που έχουν τη δυνατότητα να εφοδιαστούν με μεσαία πυραυλικά συστήματα, γιγαντιαία φορτηγά αυτοκίνητα (που μπορούν να μεταφερθούν σε τρένο και που θα μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό) και κάθε είδους οπλικό σύστημα που διαθέτουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αλεξανδρούπολη όπως Σούδα;

Γιατί όμως οι Αμερικανοί θέλουν τόσο πολύ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης; Τι είναι αυτό που κάνει τους Αμερικανούς να ξεχωρίζουν το λιμάνι αυτό ως μοναδικό στρατηγικό σημείο; Περίπου σαν τη Σούδα. Τα ερωτήματα αυτά έρχονται και επανέρχονται συνεχώς και θα έρχονται ακόμα πιο συχνά τώρα με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι απαντήσεις που δίνονται είναι αρκετές αλλά μόνον μία φαίνεται να ξεχωρίζει: Στα σχέδια των Αμερικανών, όπως οι πληροφορίες επιμένουν, είναι να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για την ανάπτυξη αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων (και) στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην περιοχή της Βαλκανικής, μέσω της ανανεωμένης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.


Η Αλεξανδρούπολη προσφέρει ένα ιδανικό στρατηγικό σημείο για να απλωθούν ταχύτατα αμερικανικά ή νατοϊκά στρατεύματα όχι μόνον προς τα Βαλκάνια ή την Κεντρική Ευρώπη αλλά και προς την Ανατολική Ευρώπη. Θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο ασφαλές σημείο για τον σκοπό αυτό και για την αμερικανική (και νατοϊκή) επιρροή στην περιοχή αυτή. Αυτός είναι ο λόγος που οι Αμερικανοί δείχνουν τόσο πολύ ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.



Θεωρείται βέβαιο ότι οι εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη θα έχουν βελτιωθεί αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι τα σχέδια που έχει ετοιμάσει το ΓΕΕΘΑ για τη στρατιωτική αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει ονομάσει την Αλεξανδρούπολη ως «Σούδα του Βορρά», ούτε βεβαίως τυχαίες είναι οι συχνές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται εκεί υπό την επίβλεψη του ΓΕΕΘΑ. Από το λιμάνι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις βοήθησαν ώστε να απομακρυνθεί η βυθισμένη βυθοκόρος που εμπόδιζε τα πλοία να προσεγγίσουν. Αποτέλεσμα; Αμέσως έκανε την εμπορική αξία του λιμανιού να αυξηθεί.

Υπάρχει όμως ακόμα ένας λόγος που οι Αμερικανοί σφόδρα ενδιαφέρονται για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αποδίδουν μεγάλη σημασία στην περιοχή, ως αντίβαρο στην προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Επιδιώκουν να διασφαλίσουν την εποπτεία της ευρύτερης περιοχής. Πώς θα το πετύχουν αυτό; Με τη Σούδα νοτίως και (πολύ πιθανά) με την Αλεξανδρούπολη βορείως. Αυτός είναι ο λόγος που μεταφέρουν (ακόμα και για άσκηση) τόση ισχυρή δύναμη πυρός στην Αλεξανδρούπολη.

Πηγή: in.gr

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά