Οι άνθρωποι πίσω από τα βραβευμένα χρώματα των αεροσκαφών επίδειξης της ΠΑ

 Τα αεροσκάφη επίδειξης της Πολεμικής Αεροπορίας μιας χώρας προσθέτουν «πόντους» στη διεθνή εικόνα της σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες φωτογραφικά «κλικ», πόζες πολιτών μπροστά από τον λαμπερό τους διάκοσμο όταν είναι στατικά μετά από μια επίδειξη και βίντεο που γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μερικά από τα παράπλευρα «κέρδη» της χώρας, όταν τα αεροσκάφη της «βάφονται» με εντυπωσιακά χρώματα, είτε για λόγους επίδειξης είτε με την ευκαιρία μιας επετείου. Το ελληνικό Αεροσκάφος Επίδειξης (Demo) που έχει εντυπωσιάσει περισσότερο διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, ήταν ο πανίσχυρος «ΖΕΥΣ». Kαι αυτό το F-16 με την ελληνική σημαία απλωμένη στα φτερά, ήταν και το πρώτο δημουργικό εγχείρημα, στο οποίο συμμετείχε ο ανθυποσμηναγός Δημήτρης Παλάσσης, το στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχει συνεργαστεί τόσο στον διάκοσμο του «ΖΕΥΣ», όσο και, μετέπειτα, σε εκείνον του αέρινου «Δαίδαλου», του νέου demo aεροσκάφους.

«Ο νέος διάκοσμος του "Δαίδαλος" είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών ανθρώπων. Από τους χειριστές της συγκεκριμένης Ομάδας Επιδείξεων, μέχρι το τεχνικό προσωπικό και την ηγεσία, που στήριξε και έδειξε εμπιστοσύνη, όλοι έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα», ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ.Παλάσσης, διευκρινίζοντας πως για το συγκεκριμένο project, ο σχεδιασμός και η παραγωγή προπαρασκευαστικού υλικού έγινε από τον επαγγελματία σχεδιαστή Αλέξη Κοντηβέη. Στη συνέχεια, η υλοποίηση και η τελική απόδοση του νέου διακόσμου του «Δαίδαλου» ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς του Δημήτρη Παλάση, του υποσμηναγού Φενέκου Παναγιώτη και του ανθυπασπιστή Νικολάκη Νίκου.

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του νέου διάκοσμου, η ομάδα είχε πάντα, τονίζει ο κ.Παλάσης, και τη βοήθεια από το προσωπικό του Συνεργείου Αντιδιαβρωτικής Προστασίας όπως και την αμέριστη συμπαράσταση από τον διοικητή, τον αρχιμηχανικό και το προσωπικό της Μοίρας Συντήρησης Βάσης (ΜΣΒ) των αεροσκαφών Τ-6 της Πολεμικής Αεροπορίας. «Λειτουργήσαμε σαν μια Ομάδα και εργαστήκαμε με κέφι, παραβλέποντας οποιαδήποτε δυσκολία προέκυπτε», εξήγησε ο κ.Παλάσης, στο περιθώριο της φετινής Athens Flying Week.

Στο πλαίσιο της παρθενικής παρουσίασης του νέου διάκοσμου του εντυπωσιακού Αεροσκάφους Επίδειξης της Ομάδας «Δαίδαλος», ο συνδημιουργός του περιέγραψε όμως και πώς ωρίμασε η επιλογή του συγκεκριμένου σχεδίου. «H κεντρική ιδέα όλων ήταν να ετοιμαστεί κάτι πιο λιτό συγκριτικά με το "ΖΕΥΣ". Ένας διάκοσμος με λιγότερα χρώματα αλλά εξίσου εντυπωσιακός, τόσο σε στάση όσο και εν πτήσει, πάντα με γνώμονα την ιστορία, αλλά και την οπτική κατά την διάρκεια εκτέλεσης του πτητικού προγράμματός του. Μελετήθηκαν πολλές φορές τα παλαιότερα βίντεο επιδείξεων της Ομάδας "Δαίδαλος", εντοπίσαμε τις γωνίες που πρέπει να είναι περισσότερο ορατές, τι πρέπει να κυριαρχεί και τι όχι, λαμβάνοντας υπόψη και το τι είναι εφικτό από πλευράς υλοποίησης και παραγωγής. Τα σχόλια που λάβαμε για το "Δαίδαλος" από τον κόσμο στην Athens Flying Week ήταν εξαιρετικά θετικά, παρότι μάλιστα το αεροσκάφος παρουσιάστηκε σε στατική έκθεση και δεν εκτέλεσε πτητικό πρόγραμμα, ώστε να φανεί ο διάκοσμος σε όλη του την έκταση!» εξηγεί ο κ.Παλάσσης.

 

Η «κληρονομιά» του «ΖΕΥΣ»

Η συζήτηση στράφηκε και γύρω από το demo αεροσκάφος «ΖΕΥΣ» και την ιστορία δημιουργίας του διακόσμού του, που έγινε viral. «Η συγκεκριμένη Ομάδα Επιδείξεων είναι η συνέχεια της ιστορίας των ένδοξων Ακροβατικών Σμηνών της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου αεροπόροι και πτητική μηχανή έγραψαν ιστορία τόσο στον ελληνικό ουρανό, όσο και στο εξωτερικό. Έτσι, με τη γέννησή της, υπήρξαν και ιδέες για διάκοσμο επι του αεροσκάφους, στα πρότυπα άλλων Αεροποριών. Το εγχείρημά μας ξεκίνησε με κάποια δειλά βήματα, αρχικά με διάκοσμο στις σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου, ο οποίος ''επεκτάθηκε'' στο κάθετο σταθερό με τη μορφή του Δία, και τέλος, προς την άνοιξη του 2015, εγκρίθηκε από την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας ο χρωματισμός όλων των άνω επιφανειών του αεροσκάφους. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό το αντικείμενο...»., εξιστορεί ο κ.Παλάσης. «Σίγουρα υπάρχει έντονη αγωνία μέχρι την παρουσίαση του αεροσκάφους στην ηγεσία, τους συνάδελφους και το κοινό που αγαπά την αεροπορική Ιδέα και την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ)!» τονίζει, όταν θα ερωτηθεί για το άγχος του... καλλιτέχνη πριν την αποκάλυψη του έργου του.

Η ικανοποίηση για την συγκεκριμένη, πολυφωτογραφημένη δουλειά ήταν μεγάλη. «Από τα αρχικά θετικά σχόλια που είχαμε λάβει με το πέρας των εργασιών, φτάσαμε τότε σε μια σημαντική δικαίωση του κόπου μας, που ήταν η απονομή του βραβείου "Best Livery" στο Air Tattoo της Αγγλίας το 2015 με την «Ομάδα ΖΕΥΣ». «Νιώθαμε, τολμώ να πω, πως βάλαμε κι εμείς με τον τρόπο μας ένα μικρό λιθαράκι στην ιστορία της ΠΑ, την προαγωγή των ιδανικών της, και την εξύψωση του ηθικού των συναδέλφων και των πολιτών της πατρίδας μας και αυτό επαναλαμβάνεται μέσα μας και τώρα με τον "Δαίδαλο"...», τονίζει ο κ.Παλάσσης.

 

Από το χαρτί μέχρι το τελικό «ιπτάμενο» εικαστικό project

Η δουλειά των συντελεστών μιας τέτοιας ομάδας είναι σύνθετη. «Η υλοποίηση ενός σχεδίου είναι μια δυναμική διαδικασία, καθώς αυτός που το εκτελεί θα πρέπει να έχει την ικανότητα προσαρμογής και μεταφοράς στο πραγματικό αεροσκάφος, αυτού που βλέπει (στο χαρτί ή την οθόνη) σε δύο διαστάσεις. Οι συνθήκες, τα μέσα, καθώς και ο χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεση της εργασίας, είναι παράγοντες που ο καθένας μας μπορεί να κατανοήσει ότι δεν ευνοούν την όλη διαδικασία. Όσοι έχουμε όμως ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο παραβλέπουμε όλες τις δυσκολίες που ενδεχομένως προκύψουν, καθώς είμαστε προσηλωμένοι στην επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός κοινά αποδεκτού αποτελέσματος. Το κίνητρο μας πάντα όμως είναι ένα: η αγάπη για την αεροπορική ιδέα, την ΠΑ μας και η προαγωγή του έργου της στον απλό πολίτη», σημειώνει με έμφαση ο κ.Παλάσσης.

Υπάρχουν επόμενα σχέδια; «Όσο υπάρχουν οι Ομάδες Αεροπορικών Επιδείξεων αλλά και οι μεγάλες εκδηλώσεις αεροπορικού ενδιαφέροντος όπως τα διάσημα "Tiger Meet" events των Πολεμικών Αεροποριών, τόσο θα υπάρχουν ιδέες και σχέδια. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι επίσημο, αλλά εφόσον απαιτηθεί και μας ζητηθεί να συμμετέχουμε σε ένα νέο project, θα ανταποκριθούμε με μεγάλη χαρά!» απαντά με έκδηλο ενθουσιασμό ο κ.Παλάσσης.

 

Σωτήρης Κυριακίδης

Οι άνθρωποι πίσω από τα βραβευμένα χρώματα των αεροσκαφών επίδειξης της ΠΑ - ΑΠΕ-ΜΠΕ (amna.gr)


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά