Oι «χρυσές μπίζνες» Αμερικανών αποστράτων με Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία

 

Από την Αυστραλία μέχρι την Ιαπωνία και τις χώρες του Κόλπου, Αμερικανοί πρώην ναύαρχοι και στρατηγοί κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Oι «χρυσές μπίζνες» Αμερικανών αποστράτων με Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία

Ένας στρατηγός εν αποστρατεία που είχε διατελέσει επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) υπό τους Προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτζ Μπους του νεότερου, παρέχει πλέον συμβουλευτικές υπηρεσίες στη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Η εταιρεία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο του στρατηγού Κιθ Αλεξάντερ εξασφάλισε συμβόλαιο αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων από το βασίλειο του Ριάντ. 

Οι λεπτομέρειες τέτοιων συμβάσεων περιλαμβάνονται στα αρχεία που αποκαλύπτονται για πρώτη φορά από το Πεντάγωνο και αφορούν απόστρατους στρατηγούς και ναυάρχους που αξιοποίησαν τη θητεία τους για να συνεργαστούν με ξένες κυβερνήσεις.

Σε περσινή έρευνα, η Washington Post διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 500 απόστρατοι στρατιωτικοί των ΗΠΑ -μεταξύ των οποίων πολλοί στρατηγοί και ναύαρχοι- έχουν συνεργαστεί με χώρες που είναι γνωστές για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Αλεξάντερ είναι ένας από τους 22 απόστρατους Αμερικανούς που έχουν συνάψει συμβόλαια με τη Σαουδική Αραβία. Οι περισσότεροι εξ αυτών υπηρέτησαν ως σύμβουλοι στο υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, του οποίου ηγείτο ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μέχρι πέρυσι.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Μπιν Σαλμάν διέταξε το 2018 τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι, αρθρογράφου της Post, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης βίαιης καταστολής των διαφωνούντων με το καθεστώς.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, πρώην αξιωματούχοι υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας πρέπει να λάβουν ειδική άδεια προτού αποδεχθούν οποιαδήποτε αμοιβή από τρίτες κυβερνήσεις. 

Το τελευταίο πακέτο εγγράφων αναφέρει ότι ο Αλεξάντερ, ο οποίος ηγήθηκε της κορυφαίας υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας από το 2005 έως το 2014, είχε τις μεγαλύτερες απολαβές από ξένες κυβερνήσεις σε σχέση με οποιοδήποτε πρώην μέλος των αμερικανικών υπηρεσιών.

Ο δεύτερος υψηλότερα αμειβόμενος ήταν ο απόστρατος αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Γουίλιαμ Ιλαρίδης, 63 ετών, ο οποίος από το 2016 έχει συνάψει συμβόλαια με την κυβέρνηση της Αυστραλίας αξίας 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας.

Ο Ιλαρίδης υπηρέτησε ως βασικός σύμβουλος της αυστραλιανής κυβέρνησης τους τελευταίους 18 μήνες, όταν η τελευταία οριστικοποίησε την συμφωνία AUKUS με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για την κατασκευή ενός στόλου πυρηνικών υποβρυχίων.

Την Τρίτη, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον Ιλαρίδη για μια νέα αποστολή: να ηγηθεί της αναθεώρησης του μεγέθους και της δομής του Ναυτικού της Αυστραλίας.

Ο Ιλαρίδης χρέωνε την αυστραλιανή κυβέρνηση με 4.000 δολάρια την ημέρα για τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε πρόσφατα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σε απάντηση της αγωγής FOIA της The Post.

Ένας άλλος απόστρατος ναύαρχος των ΗΠΑ που προσλήφθηκε πρόσφατα από την αυστραλιανή κυβέρνηση χρεώνει ακόμη περισσότερα.

Ο Τζον Ρίτσαρντσον, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ από το 2015 έως το 2019, λαμβάνει 5.000 δολάρια την ημέρα ως σύμβουλος μερικής απασχόλησης.

Προσελήφθη τον Νοέμβριο για να συμβουλεύει τους Αυστραλούς αξιωματούχους για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την AUKUS. 

Τη «μερίδα του λέοντος» τα ΗΑΕ

Τα αρχεία αποκαλύπτουν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσλάβει τους περισσότερους απόστρατους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, με 280 να έχουν αναλάβει θέσεις ως στρατιωτικοί εργολάβοι και σύμβουλοι από το 2015.

Ανάμεσά τους είναι και ο απόστρατος στρατηγός Τζιμ Μάτις, ο οποίος είχε εργαστεί ως στρατιωτικός σύμβουλος στα ΗΑΕ προτού γίνει υπουργός Άμυνας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2017. Λίγο μετά την παραίτησή του από επικεφαλής του Πενταγώνου, ο Μάτις έλαβε ομοσπονδιακή άδεια να συνεργαστεί ξανά με τα Εμιράτα το 2019, ώστε να μπορέσει να δώσει μια ομιλία στο Άμπου Ντάμπι.

Η αίτηση του Μάτις για να δώσει ομιλία στο Άμπου Ντάμπι, ωστόσο, ανέφερε ότι θα του καταβαλλόταν μια «τυπική αμοιβή» 100.000 δολαρίων, καθώς και αποζημίωση για τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή, σύμφωνα με τα έγγραφα που το Σώμα Πεζοναυτών αποκάλυψε αυτό το μήνα σε απάντηση της The Post.

Η ιαπωνική κυβέρνηση επίσης προσφέρει ετήσιο μισθό ύψους 250.000 δολαρίων στον συνταξιούχο υποστράτηγο Χέρμπερτ ΜακΜάστερ στο Ινστιτούτο Hudson, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.

Ο ΜακΜάστερ έλαβε ομοσπονδιακή έγκριση για να αναλάβει τη θέση το 2019, ένα χρόνο αφότου παραιτήθηκε από σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την αίτηση του ΜακΜάστερ, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών παρείχε επιχορήγηση 500.000 δολαρίων στο Ινστιτούτο Hudson, ώστε να γίνει ο νέος πρόεδρος του προγράμματός του για την Ιαπωνία.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η ιαπωνική κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να δώσει στο think tank μια δεύτερη επιχορήγηση ύψους 500.000 δολαρίων.

Με πληροφορίες από Washington Post


Oι «χρυσές μπίζνες» Αμερικανών αποστράτων με Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά