Με υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού, άριστη εκπαίδευση, το απαιτούμενο θράσος και υπό την καθοδήγηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, τα πληρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας και τα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, απέδειξαν δεν ανήκουν τυχαία στην ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων παγκοσμίως.

ADVERTISEMENT

Αναλαμβάνοντας να φέρουν σε πέρας μια στρατιωτική αποστολή υψηλού κινδύνου σε εμπόλεμη χώρα, έφτασαν εκεί όπου λίγοι τόλμησαν να επιχειρήσουν.

Οι εικόνες από την επιχείρηση εκκένωσης 39 Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών, είναι εικόνες μιας ισχυρής χώρας. Πρόκειται για τη μετουσίωση του μηνύματος, ότι η Αθήνα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας που εγγυάται την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αλλά και μια υπενθύμιση πως οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν την απαιτούμενη αποτρεπτική ικανότητα και δεν διστάζουν να προβάλλουν τη σημαία της χώρας στο εξωτερικό.

Λίγα κράτη κατάφεραν να στείλουν δυνάμεις στο Χαρτούμ και η Αθήνα μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη που όχι απλώς έφτασε αλλά ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την επιχείρηση εκκένωσης των πολιτών της.

Διπλό μήνυμα

Η αποστολή στο Σουδάν δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Αυτό το γνώριζε εξαρχής η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που παρακολουθούσε σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις των Ελλήνων κομάντος που επιχειρούσαν στην αεροπορική βάση βόρεια του Χαρτούμ. Από το πρωί της Πέμπτης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, βρίσκονταν στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, συντονίζοντας κάθε πτυχή της αποστολής.

Η Αθήνα, δήλωσε «παρούσα» σε μία από τις πιο «θερμές» γωνιές του πλανήτη. Έδειξε ότι διαθέτει τη ισχύ και την ικανότητα να πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή και να αυξάνει το διπλωματικό και το στρατιωτικό της αποτύπωμα εκτός συνόρων. Ειδικά σε μια ευαίσθητη περιοχή, στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, στην οποία η Άγκυρα επεκτείνεται επιθετικά τα τελευταία χρόνια. Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν περιορίζεται στα σύνορα της και είναι διατεθειμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες και να διεκδικήσει τα συμφέροντα της ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα έφτασε σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Εμπειρία στα δύσκολα

Το δεύτερο που κατέστη σαφές χθες, είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, όχι στα χαρτιά αλλά στην πράξη. Πριν από περίπου έναν χρόνο, το ΓΕΕΘΑ είχε ζητήσει την προετοιμασία στρατιωτικής αποστολής στο Μάλι, στο πλαίσιο της διεθνούς δύναμης Task Force Takuba σε συνεργασία με τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Και σε εκείνη την επιχείρηση θα συμμετείχε το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), οι επίλεκτοι της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου που διαθέτουν την απαραίτητη εκπαίδευση αλλά και εξοικείωση σε μεταφορές με εναέρια μέσα και επιχειρήσεις σε εχθρικό έδαφος.

Η αποστολή στο Μάλι ματαιώθηκε με απόφαση του Παρισιού, αλλά οι Έλληνες κομάντος ταξίδεψαν τελικά στην Αφρική έναν χρόνο μετά, σε μια εξίσου δύσκολη και απαιτητική επιχείρηση. Τα στελέχη του ΕΤΑ και οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας μπήκαν κυριολεκτικά στο στόμα του «λύκου» και εκτέλεσαν με επιτυχία την αποστολή τους.

Από την περασμένη Κυριακή μέχρι και το πέρας το επιχειρήσεων που δόθηκε χθες το βράδυ με την επιστροφή του C-130, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία έξι αποστολές εκκένωσης με τη συνδρομή των μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και του ΕΤΑ, κατά τις οποίες 125 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και επέστρεψαν στην Αθήνα.


/www.cnn.gr